Astigmat Belirtileri Nelerdir ve Tedavileri Nasıl Yapılmalıdır?

Astigmat göze giren ışığın her yönden eşit derecede kırılmadığı (veya bükülmediği) bir durumdur. İlerleyen astigmat sorunlarının en kısa süre içinde tedavi edilmesi şarttır.

Astigmat Belirtileri ve Hastalığın İlerlemesi

Astigmatlı Kişilerde Görüntü

Hipermetrop ya da miyop sorunlarından sonra ortaya çıkan astigmatizm göze giren ışığın her yönden eşit derecede kırılmadığı (veya bükülmediği) bir durumdur. Korneanın veya gözün lensinin eğriliğinde bulunan farklılıklar sebebiyle ışık iki eksendeki iki odak noktasına sahiptir ve genellikle bulanık yakın, uzak görüş görmesine neden olur. Göze giren ışık retina üstündeki tek bir noktaya odaklanmamıştır. Bu nedenle nesnelerin hem yakınında hem de uzakta bulanık veya bozulmuş olması, dalgalı bir camın bir bölmesine bakmak gibi bir etki yaratmasına neden olur. Bu eğrilik kalıtım yoluyla veya bir göz hasarı sonucu olabilir. Yaralanma veya ameliyat sonucunda da  gözde astigmat belirtileri meydana gelir. Göz doktoru basit görme testi, ışık kırılması testi, kornea ölçümü ve göz yüzeyinin elektronik olarak haritalanması gibi çeşitli testlerle astigmatı teşhis edebilir. Astigmat sorunu olan kişilerde aşağıda bulunan ortak belirtiler ortaya çıkar;

  • Yakın ve uzak nesneler bulanık görmek
  • Baş ağrısı
  • Göz yorgunluğu
  • Gözlerde sürekli kesiklik meydana gelmesi
  • Geceleri araç sürme zorluğu

Tedavi edilmeyen astigmatizma sebebiyle kısırlaştırma, göz rahatsızlıkları ve baş ağrılarına sebep olacak göz travması sorunları da ortaya çıkabilmektedir. Çok hafif astigmatizmazı olan kişilerde genelde herhangi bir belirti ortaya çıkmayacaktır.

Astigmatın İlerlemesi ve Tedavisi

Astigmat tedavi edilmediği zaman ilerleyen süreç içinde ilerlemeye başlar. Bu ilerlemeden kaynaklı olarak gözlerde birçok sorunun yaşanmasına neden olur. Astigmat sorununa görme keskinliği testi kullanılır ve bu şekilde test edilebilir. Astigmatizm ile doğan çocuklar göz testi olana kadar sahip oldukları bu sorunun farkında olmazlar. Bir çocukta astigmat tanısı koyulmadığı takdirde okulda okuma ile konsantrasyon konusunda sorunlar yaşanır. Bundan dolayı düzenli göz testlerinin yapılması önemlidir. Göz uzmanları gözleri incelemek adına aşağıdaki araçları kullanır:

Görme keskinliği testi

Grafik üstünde bulunan harfleri okumayı içeren bir testtir. Harfler her satırda git gide daha küçük bir hal alır.

Astigmatik kadran: yarım daire oluşturan dizi çizgi gösteren bir grafiktir. Mükemmel görme yeteneği bulunan kişiler çizgileri açık şekilde görür, astigmatizmi olan kişiler diğerlerinden daha net görmez.

Keratometre veya oftalometre

Kullanılan cihaz korneanın yüzey kısmından gelen, yansıyan ışığı ölçmektedir. Korneanın eğriliğinin yarıçapını ölçmektedir ve anormal eğrilik derecelerini değerlendirebilir.

Çocuklar yapılacak olan göz testleri için Amerikan Optometri Birliği aşağıdaki aralıklarda uygulama önermektedir;

  • 6 ayda
  • 3 yılda
  • Birinci sınıf öncesi
  •  2 yılda bir

Yetişkin kişilerinin de 2 seneden bir kez, diyabet olan kişilerin ve kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin daha sık göz ile alakalı testler yaptırması gerekir.

Tedavi şekilleri

Astigmatizma hafif ise, doktorlar hiç tedavi önermeyebilir. Aksi olan durumlarda düzeltici mercekler bu konuda alışılmış bir yaklaşımdır. Düzeltici olan mercekler gelen ışık ışınların hatalı kırılmasına neden olduğu sorunları telafi edecek biçimde büker. Bu sayede görüntüler daha net ve kolay şekilde algılanır. Bu gözlük veya kontak lensler şeklinde olabilmektedir. Bunun yanı sıra gözlükler 12 yaşın altında olan çocuklar için daha net çözümler sunabilir.

Lazerle göz ameliyatı

Lazer cerrahi işlemleri bu sorunların ortadan kaldırılması adına oldukça önemli bir seçenektir ama riskleri bulunur. Astigmatizmalı olan bazı kişilerde lazer ile göz cerrahisi tedavi edilebilmektedir. En yaygın olanı lazer in situ keratomileusis (LASIK) ‘tir. Kullanılıp kullanılması ile alakalı karar uzman hekim tarafından verilir ve ameliyatı detaylı şekilde planlanarak kişiye göre uygulanır.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle