Astigmatizm Belirtileri ve Tedavi İşlemleri Nasıl Yapılmalıdır?

Korneada meydana gelen sorunlardan kaynaklı olarak ortaya çıkan sıkıntılara astihmatizm adı verilir. Bu sorunun ortadan kaldırılması adına uzman doktorların tedavi ile alakalı planlamalar yapması gerekir.

Astigmatizma ve Etkileri

Astigmatizm nedir kısaca, kornea şeklindeki hatadan kaynaklı olarak ortaya çıkan görme sorunudur. Astigmatizm ile gözün ön yüzeyi olan göz merceği veya kornea düzensiz bir eğriye sahiptir. Işığın retina bölgesine giden yolunu ve kırılma şeklini değiştirebilmektedir. Bu sorun zaman içinde bulanık ve çarpık bir görme sorunu ortaya çıkartır. Astigmatizmanın iki temel türü bulunur. Bunlar korneal ve merceksidir. Kornea asimmatizması kornea kusurlu olduğunda meydana gelir. Objektifte bozulma meydana geldiğinde mercek altına astigmatizma olur. Astigmatizmanın sebebinin bilinmemesi yalnızca genetik büyük bir faktörden meydana gelir. Genelde doğum esnasında ortaya çıkar.

Yaşamın ilerleyen dönemlerinde de bu sorun gelişebilir. Göz yaralanması ya da göz ameliyatı sonrasında ortaya çıkabilir. Astigmatizm çoğunlukla yakın gelecekte ya da ileri görüşlü olduğunda oluşmaktadır. Astigmatizm kusurunun ortaya yarattığı sorunlar çocuklarda ve yetişkinlerde görülebilmektedir. Astigmatizma gelişme riski aşağıdaki sebeplerden bir tanesine bağlıdır. Bu detaylardan bir tanesine sahip olan kişiler mutlaka uzman hekime başvurmalıdır.

  • Astigmatizm ya da keratokonus (kornea dejenerasyonu) gibi diğer göz bozuklukları ile alakalı bir ailesinde öyküsü olması
  • Korneanın inceltilmesi ya da yara izinin olması
  • Uzak mesafelerde bulanık görme sorunu ve yaratacak olan yakınlık
  • Aşırı görüş mesafesi, bulanık yakın plan görüntüsü yaratır ve sorunlar meydana gelir.
  • Katarakt ameliyatı ile alakalı göz ameliyatlarının geçirilmiş olması

Astigmatizma belirtileri her insanda farklılık gösterebilmektedir. Bazı kişilerde hiçbir belirti meydana gelmeyebilir. Astigmatizma belirtileri içinde;

  • Bulanık, çarpık veya görüş mesafesinde bulanık görüntü sorunu (yakın ve uzakta)
  • Gece zor şekilde görme
  • Göz yorgunluğunun yaşanması
  • Şaşılık
  • Göz iritasyonu
  • Baş ağrısı

Astigmatizma belirtileri mevcutsa mutlaka uzman hekime görünmek gerekir. Bazı belirtiler aynı zamanda diğer sağlık veya görme sorunlarından kaynaklanıyor olabilmektedir.

Nasıl Tedavi Edilir

Teşhis edilmesi; optometrist veya oftalmolog astigmatizmayı kapsamlı bir göz muayenesi ile teşhis edilmektedir. Optometrist görme sorunları ve göz hastalıklarını teşhis eden uzman bir doktor olmalıdır.  Astigmatizmaya tanı koymak adına göz muayenesinde optometristlerin ve oftalmologların kullanabilecekleri birkaç test var.

Görme kesinliği değerlendirme testi; görme keskinliğinin değerlendirilmesi için yapılacak olan testlerde uzman hekimler hastalarının harfleri ne kadar iyi gördüğünü belirlemek adına belli bir mesafeden okunmasını ister.

Refraksiyon testi; yapılacak olan kırılma testi bir optik refraktör adı verilen bir makine ile yapılır. Makine farklı kuvvetlerin birden daha çok düzeltici cam merceğine sahiptir. Doktor hastadan optik refraktör üstüne farklı güçlü olan merceklere bakarken bir grafik okunmasını ister. Bunun sonucunda hastanın vizyonunu düzeltecek olan bir objektif bulunur.

Keratometri; doktor kornea eğriliğini ölçmenin bir yoludur. Bunları bir keratometre ile gözüne bakarak yapar.

Yapılan testler sonucunda göz ile alakalı nasıl bir tedavi edilmesi konusunda detaylı şekilde muayene yapılır. Bu plan dâhilinde gerekli olan tedavi sürecine detaylı bir şekilde başlanacaktır.

Tedavileri

Hafif astigmatizma vakaları tedavi gerektirmemektedir. Doktor aşağıdaki yöntemlerden bir tanesini kullanarak görme problemlerine neden olan astigmatizmi tedavi edebilmektedir.

Düzeltici mercek; bu sorun için en yaygın ve en az invaziv tedaviler doktor tarafından reçete edilen düzeltici gözlükler ve kontakt lenslerdir.

Ortechateroloji (Ortho-K)

Ortezakotoloji (Ortho-K), korneada bulunan düzensiz eğriliği geçici olarak gidermek adına katı kontak lensleri kullanan bir tedavi şeklidir. Sınırlı zamanlar içinde sert kontakt lensler kullanılması gerekir. Bu lensler uyku sırasında giyebilir ve sonra gün boyunca çıkarabilir. Ortho-K’nin faydaları yalnızca kullanırken bulunmaktadır

Cerrahi işlemler

Şiddetli düzeyde sorun yaşayan hastalarda refraktif cerrahi uzman tavsiye edilir. Bu tarz cerrahi işlemler kornea şeklini değiştirmek adına lazerler ya da küçük bıçaklar kullanılarak yapılır. Bu tedavi şekli astigmatizmayı kalıcı olarak düzene sokacaktır. Astigmatizm yapılabilmesi için üç yaygın ameliyat işlemi lazer, fotorefraktif keratektomi ve radyal keratotomidir. Bütün ameliyatlar da olduğu gibi bu ameliyatlarda belli başlı riskler taşır. Astigmatizma ile alakalı ameliyat olmadan önce riskler ve faydalar hakkında doktor ile alakalı olarak detaylı şekilde konuşmak gerekir. Düzeltici olan lensler ya da cerrahi işlemler ile hastaların genelde görüşleri ile alakalı sorunlar ortadan kalkar. Astigmatizma sorunu ortadan kaldıracak olan farklı bir tedavi şekli bulunmaz.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle