Baş Ağrısı ve Göz Sulanması Neden Olur, Hangi Hastalıkların Habercisidir?

Basit rahatsızlıklar gibi görünen baş ağrısı ve göz sulanması bir arada ciddi risk faktörü oluşturabilir. Birçok sistematik hastalık için belirti niteliği taşıyabilir.

Göz sulanması ve baş ağrısı nedenleri açısından birçok farklı unsura dayanabilir. Nedenlere bağlı olarak farklı tedavi metotlarıyla bu sorunlardan kurtulmanız mümkündür.

Baş Ağrısı ve Göz Sulanmasının Nedenleri

Günümüzde yaşadığımız hayat standartları bizi yorucu bir temponun içine atmaktadır. Ancak baş ağrısı ve göz sulanması gibi ufak problemler söz konusu olduğunda çok ilgili olduğumuz söylenemez. Bu gibi durumlarda kendi kendine geçmesini beklediğimiz durumlar ortaya çıkar. Fakat hiç aklınıza gelmeyecek bazı hastalıkların kapısı aralanmış olabilir.

Vücudumuz farklı reaksiyonlar göstererek bize sinyaller verir. Bu bağlamda baş ağrısı ve göz sulanması nedenleri bu rahatsızlıklar olabilmektedir. Göz sağlığını korumak için alerjenler, dış etkenler ve çevresel faktörleri önemsemek durumundayız. İş hayatımız veya yaşam standartlarımız bunun önünde engel olsa da dikkat edilmesi gerektiği aşikâr.

  • Alerjenler

Göz sulanmasının en büyük sebebi alerjenlerdir. Toz, kıl, tüy, kum, polen gibi birçok alerji buna sebep olabilir.

  • Çevresel Faktörler

Göze temas eden bir cisim veya kimyasal maddeler bu şekilde reaksiyona sebep olabilir.

  • Tahriş

Gözünüzün kaşınması sonucunda oluşan tahriş göz sulanması ve zamanla devam etmesiyle baş ağrısı olarak kendisini gösterir.

  • Göz Pınarları

Yeterli göz yaşı üretiminin olmaması veya aşırı olmasıyla beraber bu tip rahatsızlıklar meydana gelebilir.

  • Makyaj

Temizlenmeyen veya göze zarar verecek düzeyde kimyasal içeren kozmetik ürünler göz sulanması ile ilişkilendirilebilir.

  • Lens

Düzenli kullanılan ve çıkarılıp sterilize edilmeyen kontak lensler gözümüze zarar verebilir.

Baş Ağrısı İle Göz Sulanması Hangi Hastalıkları İşaret Eder?

Baş ağrısı ve göz sulanması hangi hastalıklara işarettir sorusu kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Genellikle akut gelişen rahatsızlıklar olduğu için insanlar tarafından önemsenmez. Çok önemli bir problem olmasına karşın gözde sulanma olduğu halde doktora gidildiği nadir görülür.

Yinede başta vitamin ve mineral eksikliği olmak üzere vücudun bağışıklığını olumsuz etkileyen sorunların kaynağı olabileceğini belirtmek gerekiyor. Doktorunuzun yapacağı detaylı muayene sonrasında bu sorunun çözümü mümkün hale getirilebilir. Başta göz sulanmaları ve baş ağrısı basit olduğu kadar zararsız görünür. Ancak zaman içerisinde sürekli olarak gözünüzün kornea tabakasını yıpratabileceğinden zarar büyük olabilir. Aynı şekilde gözyaşı dengesizliğinden kaynaklanan mikrobik vakalar ve enfeksiyonlar sıkça gözlemlenmeye başlar.

Baş ağrısı ile gözde sulanma birlikte görüldüğünde enfeksiyon riskine karşın yukarıdaki sebeplere göre bir tedavi yolu izlenir. Yapılacak göz kuruluğu testi hem gözün fizyolojik yapısında hem de gözyaşı durumunda oluşabilecek anomalileri ortaya çıkarabilmektedir.

   
5 dakika içerisinde 5 mm ve daha az çıkarsa göz kuruluğu
5 dakika içerisinde 5 mm ve üzeri çıkarsa ideal seviye
5 dakika içerisinde 10 mm ve üzeri çıkarsa göz sulanması

Baş Ağrısı ve Göz Sulanması Ne Zaman Ciddiye Alınmalı?

Baş ağrısı ve göz sulanması tehlikeli midir konusunda net bir şey söylemek neredeyse imkânsızdır. Çünkü herkesin göz yapısı ve vücudundaki dinamikler farklıdır. Bu sebeple göz muayenesi olmadan bir şey söylemek mümkün olmayacaktır.

Doktorunuzun muayene sonrasında size önereceği bir takım denemeler olabilir. Damla kullanımı bu aşamada gerekli medikal tedavisi sağlar. Aşağıdaki durumlar ise göz sulanması veya baş ağrısına sebep olabilecek faktörleri belirlemede oldukça önemlidir.

  • Kontakt Lens Kullanımına Ara Vermek
  • Kozmetik Ürünlere Ara Vermek
  • Alerjenlerin Tespiti ve Dikkat Edilmesi

 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle