Bebeklerde Göz Kapağı Düşüklüğü Nasıl Anlaşılır ve Nasıl Geçer?

Bebeklerde ve çocuklarda göz kapağı düşüklüğü belirtileri ile ortaya çıkabilir. İlk 6 ay içerisinde gözlemlenen semptomların 1 yaş itibariyle geçebileceği unutulmamalıdır.

Bebeklerde göz kapağı düşüklüğü sık görülen vakalar arasındadır. Aslında gözle ilgili birçok semptom ilk bir yaş içerisinde sıkça gözlemlenir.

Bebeklerde Göz Kapağı Düşüklüğü Belirtileri

Bebeklerin genetik faktörlerini gözlemlemek ve olası bir sorun teşkil etmemesi için kontrol altında tutmak için birçok tetkik yapılır. Doğumdan itibaren herhangi bir kalıtsal bozukluk olup olmadığını ortaya çıkaran testler işlevsel olarak sonuç almaya yöneliktir. Bunlar arasında göz lezyonları, Hemanjiom ya da göz kapağı düşüklüğü gibi faktörler sıkça karşımıza çıkar.

Bunu ilk olarak fark ettiğinizde muhtemelen 0-6 aylık süreç içerisindesinizdir. Çünkü bu süreçte gözün gelişim aşaması hızlı bir biçimde devam eder. Birçok bebeğin kas ve eklem hareketleri açısından incelendiği bir süreçtir. Yalnızca göz çevresi değil alın, çene ve yüz mimiklerini oluşturan minik kas hareketlerinin tamamının gözlenmesi gerekir.

  • Bir gözün kapağının diğerine nazaran daha aşağıda olması
  • Gözde sulanma
  • Göz kapağını kaldırmada zorlanma
  • Göz kapağını kaldırırken kaş veya baş hareketleri
  • Eliyle göz kapağını yukarı çekme
  • Görmek için düşüklük olmayan gözünü kullanma eğilimi
  Görülme Sıklığı
Göz Lezyonları %6
Hemanjiom %20
Göz Kapağı Düşüklüğü %40
Fizyolojik Göz Bozuklukları %5

Yenidoğan bebeklerde göz kapağı düşüklüğü belirtileri saptansa da maksimum 1 yaşına kadar devam eder. Burada önemli husus genetik faktördür. Ailesinde bu rahatsızlığın öyküsü varsa gelişerek devam edebilir. İlk 6 ayın ardından başlayan süreçte bir yaşına bastıktan sonra düzelme ihtimali ise %90 seviyelerindedir.

Bebeklerde Göz Kapağı Düşüklüğü Tehlikeli Midir?

Bebeklerde ve çocuklarda göz kapağı düşüklüğü görüldüğünde endişe duyulur. Ancak burada genetik faktörler söz konusu değilse %90 oranında kendiliğinden düzelir. Çünkü kasların gelişim aşaması devam eder ve bir noktada yeterli güce ulaşırlar. Sonrasında ise herhangi bir düşme problemi gözlenmez.

Ancak kalıtsal olarak görülen göz kapağı düşmeleri renkli kısmı örterek vizyonu daraltabilir. Bu gibi durumlarda da göz ekseni sürekli olarak yorulacağı için göz tembelliği, göz yorgunluğu, gelişebilecek kırılma kusurları için davetiye çıkmış olur. Eğer gözün büyük kısmını kapatan ve göz bebeğinin üzerine inerek görüş alanını kısıtlayan bir düşüklük varsa doktor muayenesini kesinlikle aksatmayın.

Yaşanan vakalarda bebeklerin gelişim süreci boyunca tüm kaslarının güçlendiği tespit edilmiştir. Belirtileri görseniz dahi kalıtsal faktör veya diğer sistemik rahatsızlıklar için testler temiz çıktığında %90 oranında düzeleceğinden emin olabilirsiniz.

Bebeklerde Göz Kapağı Düşüklüğü Nasıl Geçer?

Bebeklerde göz kapağı düşüklüğü tedavisi yapılabilmektedir. Bunun için belirli şartların yerine gelmiş olması gerekir. Eğer ailede böyle bir sorun yoksa, yapılan ölçümlerde tansiyon ve diyabet gibi sistemik rahatsızlıkların tanısı koyulamazsa gelişim sürecine bırakılır. Tabi ki gelişim sürecinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve göz kapağı düşüklüğünün çocuklarda da izlenmesi gerektiğini unutmamak gerek.

Testler sonucunda kas zayıflığı ya da sinir hassasiyeti gibi sorunların buna sebep olup olmadığına bakılır. Doktorunuz burada net bir biçimde yaşanan gelişimi seyreder ve göz kapağı ameliyatı için gerekliliğe karar verir. Küçük yaşlarda bu tip gelişim aşamaları cerrahi operasyon ile durdurulmamaya çalışılıyor.

Estetik açıdan sorun yaratabilecek bir görüntü olabilir. Fakat gözün görüş eksenini etkilemeyen, vizyonu daraltmayan vakalarda ilk tedavi seçeneği operasyon olmamaktadır. Yinede bu tip durumlar ortaya çıktığında ailenin onayıyla çocuklarda göz kapağı ameliyatı yapılabildiğini söylemek gerek. Her ne kadar küçük yaşta bu tip operasyonlar önerilmese de kişisel anlamda kararı hasta ve ailesi vermektedir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle