Bebeklerde Göz Sulanması ve Kızarması Neden Olur?

Yeni doğan bebeklerde göz sulanması veya kızarıklık en sık görülen reaksiyonlar arasındadır. Burada hem doğumun getirdiği travma hem de gelişim aşamaları önemli faktörlerdir. Peki, nasıl geçer?

Bebeklerde göz sulanması oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken unsurlar arasındadır. Çünkü erken teşhis burada çok daha önemli bir hal almaktadır.

Bebeklerde Göz Sulanması Nedenleri

Günümüzde yaşanan rahatsızlıklarda erken teşhis hem başarı oranını hem de iyileşme süresini olabildiğince etkilemektedir. Bu olumlu etkileşimi daha da iyi sentezlemek için bebeklerde göz sulanması veya çapak oluşumu görüldüğü anda doktora danışılmalıdır.

Genellikle ailesinde kalıtsal olarak göz sulanması ya da iltihaplanması gibi durumlarla karşılaşılan bebeklerin daha sık yaşadığı bir sorundur. Aynı zamanda kızarıklık ve kaşınma ile bir arada görülür. Bebeğiniz gayri ihtiyari olarak elini sürekli gözüne götürebilir. Bu zamanla tahriş ve göz gelişimini etkileyen boyutlarda tahribat yaratabilir.

  • Göz Yaşı Kanalının Tıkanması
  • Göz Pınarlarında Gözyaşı Üretimi Yetersizliği/Fazlalığı
  • Burun Tıkanıklıkları
  • Alerjenler
  • Genetik Faktörler
  • Gelişim Bozuklukları

Görüldüğü üzere birçok farklı etken olduğundan dolayı net bir tanı koymak mümkün değildir. Buna karşın bebeklerde göz sulanması neden olur sorusu muayene ile dakikalar içerisinde saptanabilir. Aynı şekilde erkenden tedavi edilebilmesi son derece basittir.

Bebeklerde Göz Kızarıklığı Ne Anlama Gelir?

Bebeklerde göz kızarıklığı aslında sulanma ile bir arada görülen bir reaksiyondur. Çoğu zaman göz pınarlarında oluşmuş fazla gözyaşı üretimi ya da göz kanallarının tıkalı olmasından ötürü burun üzerinden atılamama sonucunda göze yüklenilmiş olur. Sonuç odaklı baktığımızda ise gözün kızarması aynı zamanda kanlanma, göz akıntısı, çapaklanma ve gözü sulanıyor şikâyetleri ile bir arada görülür.

Bu durumda ilk olarak yapılması gereken şey doktorunuza danışmaktır. Doktorunuz duruma göre bir göz hekiminin muayenesine veya aile hekiminiz yardımıyla bazı pratik uygulamaların yapılmasına karar verilebilir. Henüz gelişim aşamasında olan bebeğinizin göz sulanması sorunu tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Üstelik ufak dokunuşlarla sağlanabilecek bir tedavi şeklidir.

  Eğer bebeklerde göz sulanması önemsenmez ve tedavi aşaması için doktora başvurulmazsa bu durum kalıcılık kazanabilir. Üstelik 1 yaşa kadar olan bu tip gelişimsel rahatsızlıklar çok basit bir biçimde tedavi edilebilir. Geç kaldığınızda ise tedavisi için daha ciddi yöntemlere başvurulur.

Bebeklerde Göz Yaşı Kanalı Tıkanıklığı Masajı Nasıl Yapılır?

Burun tıkanıklığı ve göz sulanması bebekte büyük bir endişe yaratır. Henüz yeni doğan bir bebeğin ailesi ise direkt olarak iyileşmesi için doktorların kapısını sıkça aşındırır. İlk önerinin gözyaşı kanalını açmak için yapılan masaj olduğunu söylemek ise mümkündür. Siz yinede bu tip durumlarda uygulama öncesinde kesinlikle doktorunuza başvurarak durumu teyit ediniz. 1 yaşa kadar olan göz sulanmaları masaj ile tedavi edilebilir. Sonrasında ise bu tip tıkanıklıklar cerrahi müdahale ile açılmaktadır.

Tedavi Türü Tercih Oranı
Masaj Tedavisi %90
Cerrahi Müdahale %10

Tabi ki çocuklarda ya da bebeklerde operasyon her zaman son tercihtir. Bebeğimin gözü sulanıyor veya akıntısı oluyor şikâyetiyle başvuran annelerinde anesteziye rağmen bu durumdan korktuğu şüphesiz. Fakat 1 yaşına kadar tüm bebeklerde gözyaşı kanalı masaj ile açılabilir. Sonrasında burada tıkanıklığa yol açan zar gelişerek büyür. Doğal olarak hiçbir şekilde masaj ile sonuç alınamaz.

  1. Göz ile burun kemiğinin birleştiği kemik olmayan bölgeye işaret parmağınızla basınç uygulayın.
  2. Parmağınızı kaldırmadan burun deliğinin olduğu noktaya kadar çekin.
  3. 3 dakika boyunca işlemi tekrarlayın.
  4. Bebeğinizin bu işlem esnasında canı yanmayacaktır. Kemiksiz bir bölgedir.

 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle