Bebeklerde Katarakt Tedavisi ve Ameliyatı Nasıl Olur

Katarakt genelde 65 yaş ve üstünde çok görülse de bebeklerde düşük ihtimal de olsa görülebilmektedir. Yaşlılara göre tedavisi, ameliyatı ve iyileşme süreçleri farklılıklar gösterebilmektedir.

Bebeklerde Katarakt hastalığının teşhisi ve tedavisi günümüzde mümkün olmaktadır. İlk 4 haftalık süreç haricinde operasyon ile müdahale edilerek göz sağlığı korunabilmektedir.

Bebeklerde Katarakt Belirtileri

İlk duyduğunuzda bebeklerde katarakt kulağınıza oldukça yabancı bir terim gibi gelebilir. Birçok kişinin yaşlılık hastalığı olarak bildiği göz rahatsızlığı Konjenital ya da İnfantil olarak adlandırılan doğuştan katarakt olarak karşımıza çıkabiliyor. Tabi ki buna farklı sebeplerden ötürü rastlayabilmek mümkün.

Örneğin bebeklerde katarakt nasıl anlaşılır sorusu oldukça sık gözlemlenmektedir. Bunu net olarak ebeveynlerin fark etmesi oldukça zordur. Fakat yeni doğan bebeklerde yapılan rutin muayeneler göz hastalıkları için teşhis ve tedavi şansını erkenden sağlamaktadır. Genel anlamda baktığımızda çocuklarda katarakt sebepleri şu şekilde sıralanabiliyor.

  • Genetik
  • Annenin gebelik süresince geçirdiği hastalıklar
  • Annenin gebelik süresince kullandığı ilaçlar
  • Doğum ve öncesinde yaşanan rahim içi enfeksiyonları
  • Virütik rahatsızlıklar
  • Metabolik hastalıklar
  • Kromozom ile ilgili anomaliler
  • İdiopatik (Sebepsiz veya sebebi belirsiz olan durumlar)

Aynı şekilde yeni doğan bebekler katarakt için çevresel faktörlerden de etkilenmiş olabilir. Röntgen gibi radyasyon kaynakları, ışık kaynakları, güneş ışını ve göze temas eden bir takım nesneler bebeklerde katarakt riskini ortaya çıkarır.

Bebeklerde Katarakt Ameliyatı

bebeklerde katarakt

Bebeklerde katarakt ameliyatı farklı çocuklarda farklı biçimde uygulanabilir. Örneğin tek gözden katarakt ameliyatı olan bir çocukla çift gözü için olan arasında bazı temel farklılıklar gözlenebilir. Tabii ki katarakt tedavisi ortalama olarak 4 yaşına kadar sürer ve son olarak göz merceği ilgili yaşa geldiğinde takılarak sonlandırılır.

Bebeklerde katarakt ameliyatı ilk 4 hafta içerisinde yapılmamaktadır. Ancak tanısı koyulduktan sonra daha farklı göz rahatsızlıklarına sebep olmaması adına en kısa sürede yapılması gerekir. Bunun için ideal süreç 10 haftaya kadardır. Yani yeni doğan çocuklarda yapılan göz taraması teşhis ile sonuçlandıysa 4-10 hafta aralığında operasyon yapılmaktadır.

Tabi ki bebeklerde Katarakt ameliyatı olan çocuklar göz kayması, şaşılık, göz tembelliği ve glokom gibi alternatif rahatsızlıklarla karşılaşmazlar. Ancak operasyon yapılmazsa bu gibi sorunların hızlı bir biçimde gelişebileceği bilinir. Farklı göz rahatsızlıkları olan çocuklarda ise operasyon belirli bir yaşın ardından yapılabilir.

Ameliyat sonrası dönemde ise dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Gözlerin ovuşturulmaması, nesnelerin göze temas ettirilmemesi ve göz merceğinin takılacağı ameliyata kadar göz sorunlarının yaşanmaması sağlanmalıdır.

Çocuklarda katarakt ameliyatı yapılırken 2 yaş ve altı olanlarda göz merceği kesinlikle kullanılmaz. 2-4 yaş arasında da gözün belirli bir gelişim sürecine ulaşmasıyla göz merceği yerleştirilmektedir. Ancak göz merceği yerleştirilmeden yapılan ameliyatın ardından birkaç sene içerisinde tekrardan operasyon düzenlenir ve mercek yerleştirilir.

Arada kalan süreç kontakt lens, gözlük ya da alternatif metotlarla geçirilmelidir. Eğer bu noktada dikkat edilmezse göz tembelliği başta olmak üzere birçok farklı sorunla karşılaşılabilir.

Bebeklerde Katarakt Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Bebeklerde katarakt ameliyatı sonrası iyileşme süreci başlar. Ancak küçük yaşta olunan ameliyatlarda göz merceğinin yerleştirilmemesinden ötürü tekrardan operasyona gireceğini unutmamak gerekir.

Katarakt dahil olmak üzere göz rahatsızlıklarının çocuklarda görülme sıklıkları ortalama olarak şu şekilde listeleniyor. Bu ortalamalar okul çağı öncesi, okul çağı ve yeni doğan birimlerinde toplu olarak çocuklar üzerinde yapılan izleme ile alınan verilerden elde edilmiştir. Ancak ırk, cinsiyet ve genetik gibi tutumlara bağlı olarak farklı ortalamalar söz konusu olabileceğini vurgulamak gerekir.

Katarakt Görülme Olasılığı Yaş Aralığı Katarakt Görülme İhtimalleri
Yeni doğan 10.000/1-4
1-5 Yaş Arası 20/1
Okul Dönemi 4/1

Doğuştan Katarakt gibi rahatsızlıkların ameliyat sonrası iyileşme süreçleri çok daha etkin oluyor. Çünkü erken teşhis ve müdahale ile 2-4 yaş arası yapılan operasyonlar oldukça yüksek oranlı bir başarı yüzdesine sahip. İyileşme sürecinde çocuğun hiperaktivite konusunda destek alması gerekebilir. Bilhassa gözlerine temas etmemesi ya da bir nesne değdirmemesi oldukça önemli bir unsurdur.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle