Bebeklerde Konjonktivit Sorunu Nasıl Ortadan Kaldırılır?

Bebeklerde ve çocuklarda meydana gelmiş olan iltihap sorunlarından kurtulmak için öncelikli olarak mutlaka uzman doktora başvurmak gerekir. Bu sayede daha sağlıklı bir çözüm elde edilir.

Bebeklerde Konjonktivit

Konjonktivit çok yaygın ve tedavi edilebilen bir enflamasyon sorunudur. Göz kapaklarının iç kısmını ve gözlerin beyazlarını içeren sorunları ortaya çıkartır.  Bu sorundan kaynaklı olarak kan damarları iltihaplı olduğunda gözle görülür hale gelen durumlar ortaya çıkar ve göze karakteristik pembe renk ile kızarıklık verir. İnflamasyon, bir enfeksiyon, alerjen ya da diğer tahriş edici maddelerden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bakteriyel ve viral konjonktivit hastalıkları çok bulaşıcıdır.

Çocuklarda konjonktivit, yeni doğan konjonktiviti belli başlı belirtiler ile kendini ortaya çıkartır.  Bebeklerin gözlerinden bir tanesinin ya da iki tanesinin göz kapakları ve beyazında kırmızı ile iltihaplanma ortaya çıkar. Bebeklerin bağışıklık sistemi enfeksiyon ile savaşma konusunda çaba harcarken huysuzluklar da ortaya çıkabilir. Bebeklerde konjonktivit ve yeni doğan konjonktiviti sorunları meydana geldiğinde kısa süre içinde uzmana başvurmak gerekir.

Acil şekilde tedavi edilmesi, mikropların yayılmasından kaçınmak, göz çevresinde bulunan yumuşak doku ve nevroz komplikasyonunu önlemek bu kapsamda çok önemlidir. Yeni doğan konjonktivit genelde doğumdan 1 gün ile 2 hafta arasında gözlerden drenaj kendini gösterir. Göz kapakları kabarık, kırmızı bir hale gelir. Yeni doğan konjonktivitinin nedeni belirlenmesi genelde zordur, çünkü birçok sorundan kaynaklı olarak ortaya çıkabilir.

Bebeklerde konjonktivit tıkanmış bir gözyaşı kanalı, doğumda verilen topikal antimikrobiyaller tarafından meydana gelen tahriş, doğum esnasında anneden bebeğe geçen virüs veya bakteriden kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Doğum esnasında belirtiler göstermez.

Bebeklerde Konjonktivit Tedavisi

Çocuklarda, bebeklerde ve yeni doğanlarda bu sorun meydana geldiği zaman hemen uzman hekime başvurmak gerekir. Uzman hekimler bebeğin gözlerini inceler ve semptomları ile alakalı sorular sorar. Tedavi şekli göz iltihabı nedenine göre değişir:

Viral konjonktivit Bu sorun bir virüsten kaynaklanır. Genelde bir hafta kadar kendi kendini temizleme özelliğine sahiptir. Doktor bebeğin gözlerini ılık suyla hafifçe yıkar ve kurutulmuş deşarjı sürtünerek bölgenin temiz tutulmasını önerir. Bebeğin gözleri iki hafta sonrasında düzelmiyorsa doktora bildirmek gerekir. Özellikle sıcak kompres rahatlatıcı olabilir. Örneğin; temiz bir bez ılık suya batırılır ve göz üzerine kompres yapılır. Soruna belli başlı ilaçlar iyi gelir ve uzman tarafından reçetesi yazılır.

Bakteriyel Konjonktivit

Bakteriyel olan sorunlar ilaçlar, merhemler ve damlalar ile ortadan kaldırılır. Neden olduğuna bağlı olarak ilaçlar, damlalar ve merhemler 7 gün boyunca düzenli şekilde kullanılır. Merhem damlalardan daha kolay şekilde kullanılır. Eller yıkanır ve hafif şekilde bebeğin alt göz kapağı boyunca merhem sürülür. Damla kullanılıyorsa bebeğin gözüne düzenli şekilde içine dökülecek şekilde uygulama yapılır. Tedavi kapsamında uygulama yapılmadan önce mutlaka eller yıkanmalıdır.

Alerjik Bu tedavi de asıl hedef alerjeni tanımlamak ve bebeği ondan uzak tutmaktır. Ev içinde alerjen sorunlara neden olan etkenleri bulmak gerekir. Özellikle alerjik sorunlar evde yapılacak olan bitkisel tedaviler ile ortadan kısa süre içinde kaldırılabilir. Bebeğin gözleri onu rahatsız ediyorsa serin şekilde hazırlanacak bir kompres alerjik konjonktivitten kurtulma konusunda belli bir düzeyde rahatlama sağlar

Kimyasal

Enfeksiyonu önlemek adına verilecek olan yeni doğan göz damlalarına verilecek bu reaksiyon sadece ama sadece 24 ila 36 saat aralığında sürecektir.

Yukarıda bulunan nedenler dışından farklı nedenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkan sorunlar için özellikle damla kullanımı yapılması uzman tarafından tavsiye ve reçete edilir. Bu tarz durumlarda evde bitkisel çözüm olarak anne sütü de kullanılabilir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle