Dejeneratif Miyopi Nedir ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Dejeneratif miyopi insanların karşılaştığı göz hastalıklarında birisidir. Bu hastalık hakkında detaylı bir şekilde bilgilenmek, hastalığın belirti ve bulgularının yanı sıra tedavi yöntemlerini sizler için araştırdık. Hastalık hakkında bilgi almak istiyorsanız ilgili yazıyı bir kere okumanızda fayda var.

Tanımı

Miyop hastalığı ülkemizde ve dünyada büyük oranda görülen bir göz hastalığıdır. Bu göz hastalığında gözün normalden uzun olması ( 24 mm) sonucu ışığın yani görüntünün retinanın önüne düşmesi sonucuna miyop denilmektedir.

Dejeneratif miyopi bir genç yaşlardan itibaren görülen bilen bir göz hastalığıdır. Bu hastalık arka segmette dejenratif değişikliklerin görüldüğü bir hastalığı olarak nitelendirilmektedir. Dejeneratif miyopi daha çok 20 – 50 yaş arasında görülen bir göz hastalığıdır.

Dejeneratif miyopi görülen kişilerin sosyal hayatında sıkıntılı günler gerçekleşmektedir. Sosyal sıkıntıların yanı sıra medikal sıkıntılar da hastalıkta baş göstermektedir. Dejeneratif miyop hastalığında kullanılan dejeneratif kelimesinin anlamı zaten bozucu ya da yıkıcı anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Bu hastalığın tıp literatüründe değişik isimlerle karşımıza çıktığı görülmektedir. Bu isimler; ilerleyici miyop, malign miyop, fort miyopi gibi değişik isimlerde kullanılmaktadır. Bu hastalığın ciddiyetini vurgulamak amacıyla dejeneratif miyop, patolojik, ilerleyici ve hatta malign olarak isimler kullanılmıştır.

Dejeneratif miyopi kimlerde görülür?

Dejeneratif miyopi hastalığı 20- 50 yaş arası insanlarda daha çok görülen ilerleyici bir miyop hastalığıdır. Bu hastalığın otozomal resesif olduğu düşünüldüğünden kadınlarda daha sık görüldüğü düşünülmektedir. Erkeklerde daha az görülen bu hastalığın hastalarda tek gözü değil iki gözü birden etkilediği görülmektedir.

Dejeneratif miyop hastalığının 5 ila 10′ lu yaşlardan itibaren görülmeye başlanıldığı düşünülmektedir. Hastalık ilerleyen yaşlarda daha da ilerlediği için gözde çeşitli sıkıntılara yol açmaktadır. Sonuçta optik kusur (-) 15 – (-) 25 D ve daha üzerine kadar ulaşabilir.

Sıkıntılı bir göz hastalığı olan dejeneratif miyop nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Bu hastalıkta hem kalıtımsal (genetik) faktörlerin hem de çevresel faktörlerin etkili olabileceği düşünülmektedir.

Bu hastalığın en belirgin nedenlerinin başında çevresel faktörlerin etkili olduğu gözlenmektedir. Hastalıkta yapılan araştırmaların birçoğunda bu gerçek ortaya çıkmıştır.

Dejeneratif miyopi hastalığının tedavi yöntemleri nelerdir?

Dejeneratif miyop hastalığının en önemli bulgularında birisi arka kutbu tutan stafiloma bağlı olarak görme keskinliğinin azalmasıdır. Hastalar genellikle görme sıkıntıları ve ışıkla olan göz temaslarında sıkıntı yaşadıklarından dolayı doktora başvura yapmaktadırlar.

Dejeneratif miyop hastalığının tedavisinde çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Bunlar tedavi seçenekleri cerrahi tedavi ile birlikte gerçekleşen şeffaf lens ekstraksiyonu ve çok düşük diyoptrili intraoküler lens implantasyonudur.

Bu hastalığın tedavisi hastanın tam istediği gibi bir sonuç ortaya çıkartamayabiliyor. Yani hasta ameliyat olsa dahi eskisi gibi gözleri tam olarak karşılık göstermiyor. Bu tedavi yöntemlerinde amaç kişinin miyop rahatsızlığının ilerlemesinin durdurulması, komplikasyonların durdurulması ve optik olarak görme sorunlarının ortadan kaldırılması ile devam etmektedir.

Dejeneratif miyopi tedavisinde göz içi basıncının yüksek olması hastalığın ilerlemesinde çok etkili olduğu düşünülmüştür. Bu yüzden hasta olan kişilerin göz içi basınçlarının düşük tutulmasını sağlayacak tedavi yöntemleri kullanılmıştır. Bu tedavide beta blokerler kullanılarak bir tedavi yapılmaya çalışılmaktadır.

Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte tedavi yöntemlerinde de değişik yöntemler kullanılmaya başlanmıştır. Bu yöntemler;

  • Radyal keratotomi,
  • Keratofaki,
  • Keratomileusis,
  • Epikeratofaki, excimer lazer,
  • Ön kamara lensleri,
  • Şeffaf lens ekstraksiyonu uygulanan değişik tedavi çeşitleri arasındadır.

Yukarıda saydığımız tedavi yöntemleri cerrahi tedavi yöntemidir. Bu ameliyatların asıl amacı ise hastanın gözlük ve kontakt lens kullanım gereksinimini en aza indirmektir. Bu uygulanan tüm cerrahi ve tedavi amaçlı girişimler hastada var olan sıkıntının kökeni ortadan kaldırmaz. Yüksek miyop hastalarda ön segment refraktif cerrahisinin sklerayı güçlendirme cerrahisiyle beraber uygulanması arka kutbun bütünlüğünün korunmasını ve refraktif hatanın azaltılmasını sağlayabilir.

Dejeneratif miyopi hastalığında gözlükler ve lensler işe yarıyor mu?

Dejeneratif miyopi hastalığında cerrahi tedavi aşamalarından sonra hastalara gözlük verildiği gözlenmektedir. Gözlük verilen hastalarda optik olarak görme kısmi olarak düzeltilmiştir. Ancak gözlük kullanarak tam bir görme olanağı sağlanamamaktadır.

Kontakt lensler düşük miyopi hastalarında büyük oranda normal görme olanağı sağladığı görülmüştür. Ancak yüksek miyop hastalığı olan kişilerde lens kenar kalınlıklarının artması sonucu bu tedavinin başarı ihtimali çok zayıf kalmaktadır.

Dejeneratif miyop hastalığı hakkında bilgi ve bulgular yenilendikçe bunları sizinle paylaşmaya devam edeceğiz.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle