Dış Arpacık Neden Olur ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dış Arpacık (itdirseği), göz kapağının üstünde bulunan küçük şişliktir. Nedenler genetik olarak bilinse de çevresel faktörlerin de etkisi bulunur. Kremle tedavisi yapıldığı gibi ileri aşamalarda operasyon da yapılmaktadır.

Dış arpacık gözün üzerinde çıkan ve İtdirseği olarak halk arasında bilinen bir rahatsızlıktır. Göz kapağının hemen üzerinde yer alan şişlik tıp literatüründe Hordoleum olarak adlandırılır.

Dış Arpacık Neden Çıkar?

Dış arpacık

Dış arpacık nedenleri bakımından birçok çevresel faktöre ya da genetik yapı gibi özel sebeplere dayandırılabilir. Bunu anlayabilmek için kesinlikle göz muayenesi olmanız gerekir. Ancak bazı net sebepleri olduğundan ötürü halk dilinde tanımı oldukça sık yapılabilir. Arpacık oluşumunu ilk fark ettiğiniz anda göz doktorunuzla irtibata geçerek muayene olmanız önerilir.

Çünkü dış arpacık aslında tıkanmış bir yağ bezesinin reaksiyon göstermiş halidir. Çoğunlukla kıl kökü dibinde gözlemlenir. Yağ bezelerinin gözeneklerinin tıkanması en bariz sebep olarak bilinir. Bunu tetikleyen etkenlerde ise makyaj çok net bir biçimde karşımıza çıkar.

  • Makyaj

Kadınların makyaj temizleme konusunda dikkatsiz davranmaları zamanla burada bir kitlenin oluşumunu tetikler. Haliyle dış arpacık yavaş yavaş kendisini gösterir.

  • Çevresel Faktörler

Genelde tozlu ve pis ortamlarda bulunmak, ellerinizi steril olmadığı halde sürekli gözünüze ve göz kapağınıza götürmeniz gözeneklerin tıkanmasına sebep olabilir.

  • Hijyen

Düzenli aralıklarla yüzünüzü yıkarken göz kapaklarınızı dikkatlice sterilize etmeniz gerekir. Yıkamadığınız sürece gözeneklerin nefes alması imkânsızlaşır.

  • Hastalıklar

Egzama, dermatolojik hastalıklar, cilt döküntüleri ve kuru cilt problemleri başlıca sebepleri arasındadır.

Dış Arpacık Göze Zarar Verir Mi?

Dış arpacık göze zarar verir mi konusunda yapılan araştırmalar sonuçlarını net bir biçimde ortaya koyuyor. Göze, gözün görme netliğine ve iç yapısına asla zarar vermeyen bir göz kapağı rahatsızlığıdır. Fakat burada temel nokta arpacığın göz kapağınızda ne kadar şiddetli yer aldığıdır. Bazen göz kapağını tamamıyla kapatarak açmanıza engel olacak düzeyde büyüyebilir.

Haliyle yağ bezesinin iltihaplanmasıyla birlikte oluşan iltihap akıntısı gözünüze kaçarak zarar verebilir. Fakat bu iltihaplanmayı doğrudan muayene olarak tedavisine başlandığında sorunsuz şekilde kurutmak mümkündür. Son derece dayanılmaz ağrılarla karşılaşabilirsiniz. Fakat iç arpacığa nazaran dış arpacık ağrısı nasıl geçer diye araştırdığınızda medikal çözümler oldukça etkilidir.

Eğer göz kapağınızda fizyolojik bir rahatsızlık ya da genetik olarak ailenizden geçmiş bir hastalık varsa muayene türü ve tedavi şekli değişebilir. Dış arpacık tedavisi hastadan hastaya değişmektedir. Aynı zamanda arpacığın boyutu, yapılan müdahaleler, göz kapağınızda oluşan komplikasyonlar belirleyici unsurlar arasındadır.

Dış Arpacık Nasıl Geçer? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Dış arpacık tedavisi yapılacak olan göze önce tetkikler eksiksiz biçimde yapılır. Normal şartlarda tedavi medikal olarak sürdürülür. Fakat gelişen komplikasyonlar sonucunda dış arpacık püstül oluşumu ile iltihap salgısını dışarı atamaz hale gelebilir.

Tedavi Türü Uygulama İyileşme süresi
Medikal Tedavi Düzenli antibiyotik damla ve krem kullanımı 1-2 Hafta
Cerrahi Müdahale 10 dakikalık bir operasyon Ortalama 1 hafta

Gözde çıkan arpacık tedavi edilirken önce antibiyotik bazlı damla ve kremlerle iltihap kurutulmak istenir. İltihabın dışarıya atılması için sıcak kompres uygulaması işlemi kolaylaştıran bir faktördür. Hem göz kapağını rahatlatır hem de iltihabın dışarıya akıtılırken duyulacak acıyı minimum düzeye indirir.

Eğer göz kapağında tıkanmış gözeneklerden akmayan bir iltihap kitlesi içeride kalırsa cerrahi müdahaleye başvurulur. İleride göz kapağı kisti oluşumunu önlemek amacıyla göz kapağı ters çevrilir ve buradan iltihap alınır. Zaten lokal anestezi uygulanarak yapılan bu operasyon hiçbir şekilde acı veya sızı duymadığınız kısalıktadır. Maksimum 10 dakika içerisinde operasyon tamamlanır ve günlük hayatınıza dönebilirsiniz. Tam iyileşme süresi ise en fazla 1 haftadır.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle