Göz Ağrısına Sebep Olan Faktörler ve Tedavi Yöntemleri

Göz yapı bakımından bir çok sinir hücresini barındırır. Gözde meydana gelen bir çok sorun ilk belirti olarak ağrıyla ortaya çıkar. Gözlerdeki ağrılar hafife alınmamalı ve tedavi yöntemleri araştırılmalıdır.

Göz Ağrısı

Gözün yapısı çeşitli tabaka ve katmanlardan oluşur. Bu tabaka ve katmanlar yoğun bir biçimde sinir dokularının oluşturduğu bir ağ tabakası ile doğrudan beyne bağlıdır. Görme işlemi göz vasıtasıyla beyinde gerçekleşir. Bu nedenle gözün yapısında meydana gelen sorunlar doğrudan beyni etkileyebilir. Bu durum göz önüne alındığında gözde meydana gelen ağrı gibi faktörler hafife alınmamalı ve sebepleri araştırılmalıdır. 

Gözdeki sinir dokuları kendini yenileme özelliği göstermediğinden sinirlerde meydana gelen bir hasarın sonucunda görme yetisinin tamamen kaybedilme riski vardır. Bu nedenle bu tip ağrılar ihmal edilmemeli ve sorunun kaynağı uzman hekim tarafından tespit edilip tedavi uygulanmalıdır. 

Gözde meydana gelen ağrıların sebebinin teşhisi ağrıyla birlikte seyreden diğer belirtiler ile birlikte değerlendirilmelidir. Bu tip ağrılara sebep olan faktörler genellikle batmasına, şişmesine ve göz kızarıklığına da sebep olmaktadır. Bu belirtilere ek olarak gözde meydana gelen sulanmalar da ciddi enfeksiyonların habercisi olabilir. Ağrıya sebep olan faktörün doğru teşhis edilip zamanında müdahale edilmesi faktörlerin sinir dokularında kalıcı hasar oluşturmaması için önemlidir. 

Göz Ağrısına Sebep Olan Faktörler

Bu ağrılar alerjik reaksiyonlardan görme derecesindeki ani değişimlere ve yanlış lens veya gözlük kullanımına kadar bir çok sebeple ortaya çıkabilir. Sebepler araştırılırken belirtiler ile birlikte seyreden diğer durumların da analizi yapılmalıdır. Ağrıyla birlikte seyreden her belirti sebep olan faktörler konusunda ip ucu verici niteliktedir. Doğru teşhisin uygulanabilmesi için hastaların tüm şikayetlerini eksiksiz olarak dile getirmeleri önemlidir. 

Hastaların bir çoğu bu tip ağrıları yorgunluk ve kırma kusurları ile alakalı çeker. Ancak bu tip bir genelleme yapmak ve durumu önemsememek ciddi sorunların teşhisinde geç kalınmasına sebep olabilir. Bu nedenle hastaların bu tip şikayetlerde kendi kendilerine teşhis koymaya çalışmak yerine uzman hekime başvurup detaylı muayene olmalarında fayda vardır. 

Hastaların bir çoğuna uygulanan muayeneler neticesinde ağrılı vakıaların büyük bir çoğunluğunun kontakt lens tahrişi veya alerjik reaksiyonlardan kaynaklandığı tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra göze alınan darbeler sonucunda doku zedelenmeleri veya sinir dokusu tahribatları da bu tip belirtiler gösterebilir. Blefarit yani göz kapağındaki yağ bezelerinin iltihaplanması sonucunda da bu tip ağrılar sulanma,batma ve yanma şikayetleri ile birlikte seyredebilir. Yine göz kapağında çıkan arpacıklar da bu tip ağrılara sebebp olan faktörler arasındadır. 

Tedavi Yöntemleri ve Aşamaları

Bu tip vakıalarda uygulanacak tedavi metodları belirtilere sebep olan faktöre ve geride bıraktığı tahribatın boyutuna göre yapılır. Ağrının sebebi olan faktörlerin bıraktığı tahribatın belirlenebilmesi için detaylı muayenenin uzman hekim tarafından yapılması şattır. Tedavi yöntemlerinin belirlenebilmesi için doğru teşhisin koyulabilmesi önemlidir. 

Bu tip ağrıların bir çoğu yanlış kontakt lens kullanımı ve yorgunluğa bağlıdır. Bu tip şikayetlerin tedavisi genellikle uygun lens seçimi, damla tedavisi veya uygun dereceli gözlük kullanımı ile yapılabilir.

Bunun dışında glokom veya hipertansiyon gibi kronik hastalıklar da bu tip ağrılara neden olabilir. Bu gibi bir sebeple meydana gelen ağrılar retinaya ve bu tabakaya bağlı olan sinir dokularına ciddi zararlar verebilir. Bu tip hastalıkların tedavisinde ise genellikle ilaçla tedavi uygulanır. Bunun yanı sıra İbrahim Saraçoğlu ve Ahmet Maranki’nin bu şikayetler ile ilgili hazırladığı bitkisel içerikli kürler vardır. Bunlardan en bilineni; Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun hazırlamış olduğu ve içeriğinde kişniş, hindistan cevizi, soğan, hamame ve papatya kürdür. Bu kürü evde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Bir diğer alternatif tıp uzmanı olan Ahmet Maranki’de bu tip şikayetleri olan hastalara; zencefil kökü, acı biber, zerdeçal, patates, şeytan pençesi ve beyaz söğüt kabuğu gibi bitkilerden hazırlanan kürleri önermektedir. Bu tip kürlerin gözün şişmesine ve kızarıklığına da iyi geldiği bilinmektedir. 

Cerrahi Müdahale Gerektiren Durumlar

Gözde meydana gelen ağrıların bir kısmı da ciddi oftalmolojik hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Bu tip hastalıklarda gözün yapısında kalıcı ve geri dönülemez hasarlar oluşmaması için erken teşhis oldukça önemlidir. Bu nedenle bu tip ağrılar hafife alınmamalı ve sebepleri etraflıca araştırılmalıdır. 

Bu tip ağrıların tedavileri her zaman için ilaç tedavisi ile sağlanamaz. Bazı oftalmolojik rahatsızlıkların tedavilerinde lazer cerrahi müdahale kesin çözüm olacaktır. Buna ek olarak bu hastalara kapama tedavisi veya dereceli lens kullanımı ile birlikte de cerrahi müdahale uygulanabilmektedir. 

Uzmanın cerrahi müdahalede bulunmasını gerektiren durumlar genellikle sinir dokularında meydana gelen tahribat ve korneadan veya retinadan kaynaklı kırma kusurlarıdır. Bu tip hastalıklara ek olarak glokomun kronikleşmiş ve ilerlemiş aşamalarında da kaybolan dokuyu onarmak adına cerrah müdahaleye başvurulur. Kornea sivrileşmesinde de lens kullanımı tedavide yetersiz kalırsa cerrahi işlem uygulanabilir. Cerrahi müdahale sonucunda hastaların büyük bir çoğunluğunda göz ağrısına sebep olan faktörlerin kalıcı olarak iyileştiği ve hasarın boyutuna bağlı olarak görme kalitesinde ciddi düzelmeler olduğu saptanmıştır. 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle