Gözde Et Yürümesi Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Gözde et yürümesi sklera kısmını kaplamakta olan konjoktiva isimli zar kalınlaştığı zaman damarlaşacaktır. Gözlerimizin dış merceği olan korneanın üzerine doğru ilerlemesi sonucunda meydana gelecektir.

 Gözde Et Yürümesi

 Gözde Et Yürümesi

Gözümüz çeşitli tabakalardan oluşmaktadır. Gözün en dış kısmında bulunan beyaz tabakanın yani sklera kısmını örtmekte olan konjoktiva isimli bir zar bulunmaktadır. Zamanla bu zar kalınlaşacak ve de aşırı bir şekilde damarlaşması sonucunda göz eti oluşacaktır. Gözün dış merceği olan korneaya doğru yürüyecek ve bunun sonucunda da görme kaybı meydana gelecektir. Daha çok gözün burnumuza yakın kısmında görülmektedir. Bu rahatsızlığa halk arasında “kuş kanadı” ismi verilmektedir. İlk başlarda bir belirti vermiyor olsa bile zamanla kanlanacaktır. Bunun sonucunda da yanma şikayeti oluşacağı gibi batma da görülmektedir. Bu rahatsızlık mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Eğer ki tedavi edilmeyip gözün dış merceği olan korneanın üzerine doğru ilerlemesi sonucunda kişinin gözlerinde astigmata neden olacak ve görme git gide bulanıklaşmaya başlayacaktır. Eğer ki rahatsızlık göz bebeğine kadar ilerlemesi sonucunda kişinin görmesinde kısıtlanma olacak ve kalıcı olarak görme kusurları gözde et büyümesi sonucunda meydana gelecektir. 

 Göz Eti Kimlerde Görülür?

Bu rahatsızlık ailesinde bulunan birinde varsa görülme riskinin de bir o kadar fazla olacağı bilinmektedir. Daha sonra ultraviole ışınları nedeniyle de meydana gelir. Yani güneş ışınlarına maruz kalan kişiler de sıklıkla görülme olanağı vardır. Güneşli havalarda olduğumuz zaman gözlere gelen ışıklar göz kapağı ve korneasında gözlerimizin buruna yakın olan kısmında birikecektir. Ultraviole ışınları sonucunda limbal kök denilen hücrelerin ölümleri gerçekleşecektir. Bu durumda ise kornea ile konjoktiva göz zarının içerisinde bulunmakta olan kök hücreler bozulmaya başlayacaktır. Bunun sonucunda ölü hücreler gözümüzün yapısını değiştirmeye başlayacaktır. Bu nedenle de göz eti büyümesi başlayacaktır.Bunun sonucunda kişilerin gözde et büyümesi sonucunda göz alerjisi olacağı gibi çoğu kişilerde göz kuruluğunun olmasına da neden olacaktır. Ayrıca rahatsızlık güneş altında çalışmakta olan kişilerde sıklıkla görüleceği gibi aynı zamanda da kaynak işleri ile uğraşan kişilerde de görülmesi mümkün olmaktadır.

 Gözde Et Büyümesi Tedavisi Nasıl Olmaktadır?

Göz eti tedavisinin ilk başladığı zamanlarda hekim tarafından bazı damlalar verilecektir. Bu damlalar gözde et büyümesinin önüne geçmek ve daha da ilerlememesi için uygun olan damlalar olmaktadır. Bunun dışında ilerlemiş hastalar için ameliyat gerekecektir. Bu hastalığın ameliyat sonrasında da tekrarlama riskinin oldukça fazla olduğu bilinmektedir. Estetik olarak görüntü bozukluğuna neden olacaktır. Bu nedenle de hastalığın tekrar etmemesi için çok çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Hastalığın tedavisinde başarı oranı %95 olarak bilinmektedir. Bu hastalığın ameliyatı sırasında sadece o bölge içerisinde bulunan göz etinin çıkarılması yetmeyecektir. Aynı zamanda tekrar etmemesi için limbal kök hücre naklinin de gerçek olması gerekmektedir.

 Bu hastalığın cerrahi müdahalesi yaklaşık olarak 15 dakika sürmektedir. Hastalığın tedavisinin lokal anestezi ile yapıldığı bilinmektedir. Göz eti kısmı gözün beyaz tabakası kısmından kesilerek alınmaktadır. Daha sonra o bölge dikiş ile birbirine tutturulması gerekmektedir. Gözün ameliyat esnasında herhangi bir zarar almaması için bu rahatsızlık çok dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Ve ameliyat sonrasında gözün dinlenmesi ve dikişlerin tutması için gözün birkaç gün kapalı kalması gerekmektedir. 

 

Ameliyat Sonrası Hastanın Dikkat Etmesi Gerekenler

  •  Göz eti büyümesi ameliyatı yapıldıktan sonra gözlerde bir hafta boyunca batma hissinin görülmesi ve yaklaşık olarak bir ay boyunca kişinin gözlerinde kızarıklık olması mümkündür. 
  • Ameliyat sonrası göz iki gün kadar sargılı kalacaktır. İki gün sonrasında sargı çıkarılır. Fakat gözün güneş ışınlarına ve ultraviole ışınlarına maruz kalmaması için kişinin mutlaka kaliteli güneş gözlüğü kullanması gerekmektedir. Güneş ışınları her zaman için gözün zarar görmemesi için sizlerde güneş ışınlarına çıkmamanız gerekmektedir.
  • Ameliyat sırasında kullanılmakta olan dikişler eriyen dikiş olsa bile o bölgenin hassaslığını azaltabilmek için ve göz batmasını engellemek için dikişlerin 1 hafta sonra alınması gerekmektedir.
  • Göz kuruluğunun olması mümkün olacaktır. Bu nedenle hekim tarafından gerekli görülmesi durumunda kişinin 6 ay boyunca suni göz yaşı damlaları kullanması gerekebilir.
  • Ameliyat sonrasında kişinin gözlük numarasında değişiklik olması mümkündür. Bu nedenle de kişinin en erken 1 ay sonra göz muayenesinin yapılması gerekmektedir. Hastanın uzak ve de yakın olan göz numarası değişmesi sonucunda hastaya yeni bir gözlük verilmesi mümkün olacaktır.
  • Bu hastalar ister ameliyat olsun isterlerse olmasınlar. Astigmata bağlı olarak gözlerinde değişiklik meydana gelecektir. Bunun neticesinde de kişinin gözlerinde astigmat değişeceği için altı ayda bir kişinin muayenesi yapılarak kontrol altında olması gerekmektedir.

 

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle