Göz İltihabına İyi Gelen Bitkisel Karışımlar Nelerdir ve Nasıl Kullanılır?

Göz iltihabı ile alakalı sorun yaşayan kişilerin öncelikli olarak hijyene dikkat etmesi gerekir. Ardından evde yapılacak olan bitkisel karışımların düzenli ve aksatılmadan kullanılması çok önemlidir.

Göz İltihabına Ne İyi Gelir?

Keten Tohumu

Keten tohumu serbest radikallerin vücudunu azalttığı ve bağışıklık sistemini enfeksiyonla mücadeleye teşvik ettiği bilinen omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Yarım su bardağı su kaynatılır ve bir parça keten tohumu eklenir. Karışım en az 15-20 dakika boyunca bekletilir. Ardından karışım süzülür ve sıcak keten tohumunu temiz bir havlu bez ya da tülbent parçası üzerine dökülür. Direkt olarak göze uygulanır. Bu uygulama gün içinde 3 kez göz bölgesine uygulanmalıdır.  Göz iltihabı için ne yapmalı konusunda bitki iltihaplanmayı azaltırken ağrının da ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Çay

Göz iltihabına ne iyi gelir kapsamında çay poşetleri gözlerdeki iltihabı yumuşatmak ve şişliği azaltmak adına kullanılır. Yeşil veya siyah tarzındaki çay türleri kullanılır. Sıcak suyun içine çay poşetleri atılır ve soğuması için kenara bırakılır. Gün içinde 3 defa bu uygulamanın yapılması gerekir. Çay poşetlerinin uygulanması özellikle göz kapakları şişmesi sorunlarını ortadan kaldırır. Siyah çayın gözlerde kullanımı çok eski dönemlere dayanmaktadır. Bilinen bir çok faydası bulunur. iltihap dışında gözde meydana gelen arpacık sorunlarınında kısa süre içinde ortadan kalkması konusunda yardımcı olur.

Sarı Papatya

Papatya dinginleştirici özellikleri ile yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Papatya çayı gözü serinletmek adına gözün üzerine tutulmalıdır. Bir bardak su bir cezve içinde kaynatılır. Sarıpapatya tohumları sıcak suyun içine atılır. Bu karışım demlenmesi adına bir kenarda 15 ila 20 dakika boyunca bekletilir. Temiz bir bez bu karışımın içine batırılır ve 15 dakika boyunca göz üzerine uygulanır. Bu göz enfeksiyon ile alakalı ortaya çıkan kızarıklık ve tahrişi azaltmaya yardımcı olur.  düzenli ve aksatılmadan uygulama yapılması oldukça önemli olan bir detaydır.

Yasemin

Yasemin çiçeği demlemesi ile hazırlanan su özellikle göz enfeksiyonlarından kaynaklı olarak meydana gelen yanma, kızarıklık ve tahrişi azaltmaya yardımcı olur. Bu uygulama için temiz bir cam kavanozunun içine kaynatılan yasemin suyundan 8 ile 10 damla koyulur.  Bu suyun içine temiz bir bez ya da pamuk parçası batırılır ve gözün üzerine direkt olarak uygulanır. Gözün üzerine yapılacak olan bu uygulama sayesinde iltihap kurumaya başlar ve gözde sıkılaştırıcı bir etki sağlar. Göze yapılacak olan işlem gün içinde 3 ila 4 kez yapılır.

Bitkisel Diğer Karışımlar

Anne Sütü

Anne sütü iltihaplar konusunda etkili olan çözümler sunar. Bu çözümler için pamuk üzerine anne sütü damlatılır. Pamuk ile göz üzerine ve kenarları dikkatli şekilde silinir. Gün içinde 2 kez uygulanması gerekir.

Bebek şampuanı

Göz iltihabı için ne yapmalı kapsamında bir bardak suyun içine birkaç damla bebek şampuanı damlatılır. Su şampuanın seyreltilmesine olanak sağlar. Temiz bir bez ve pamuk yardımı ile göz kapaklarına ve gözün çevresine uygulanır. Gözün içindeki veya çevresindeki herhangi bir enkazın temizlenmesine yardımcı olur. En iyi sonucu elde etmek adına haftada iki kez bebek şampuanı karışımı ile gözlere uygulama yapmak gerekir.

Elma sirkesi

1 su bardağı suyun içine 1 yemek kaşığı elma sirkesi dökülür ve iyice karıştırılır. Bu karışımın içine bir pamuk batırılır ve gözler silinir.

Gül suyu

Gül suyu özellikle iltihaptan kaynaklı olarak ortaya çıkan göz ağrıları ile alakalı sorunların ortadan kalkmasına yardımcı olur. Gül suyunun içine batırılacak olan bir pamuk gözlerin üzerine yerleştirilir. Bu sayede gözlerde meydana gelen ağrılar ortadan kalkar. Pamuğun koyulması ile ortaya çıkan yanma hissi 5 dakika sürer ve sonra ortadan kaybolur.

Yapay gözyaşları

Göz damlalar gözlerin yumuşatır ve içinde bulunan iltihabın boşalmasına yardımcı olur. Damlalar özellikle enfeksiyonların kurutulması konusundan fazlasıyla fayda sağlar. Uzman kontrolünde kullanılacak olan göz damlaları gün içinde genelde 3 ila 4 kez kullanılır. Kullanım süresi ve günde kaç kez kullanılacağı da uzman tarafından belirlenmelidir. Sorun yaşayan kişilerin bu belirlemeyi kendilerin yapması ilerleyen zamanlarda sorun yaşanmasına neden olur. Hasta öncelikli olarak uzmana başvurmalı ve gözden muayene olmalıdır. Ardından damla uzman tarafından reçete edilir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle