Göz Kanlanması Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?

Gözde kanlanmanın belirtisi olduğu hastalıklar ve göz sağlığımızı tehdit eden durumlar rutin göz muayenesi ile erken teşhis edilebilir.

Göz kanlanması gözümüzün beyaz kısmında gördüğümüz kırmızılıktır. Sıkça gözlemlenebilen bir durum olduğundan ehemmiyetini kaybetmiştir. Fakat sağlığımızı riske edebilecek faktörlerin reaksiyonu olabileceğini unutmamalıyız.

Göz Kanlanması Hangi Hastalığın İşaretidir?

Öncelikle halk arasında göz kanlanması olarak bilinen bu durumun çoğu zaman geçiştirildiğini belirtelim. Son derece yanlış bir uygulama olmasına rağmen zamanla geçebilecek bir akut rahatsızlık gözüyle bakılması ciddi sonuçlar doğurabilir. Genellikle göz kanlanması neden dolayı olur sorusu sık karşılaşılan bir sorudur. Aslında çoğu zaman aşırı uykusuz kalma gibi faktörler ön plandadır. Ancak oluşabilecek bir kornea yırtılması veya konjonktiva yüzeyindeki hasar ciddi görme kayıpları ile sonuçlanabilir.

   
Yorgunluk Kaynaklı Göz Kanlanması %80
Farklı Sorunlardan Kaynaklı Göz Kanlanması %20

Yukarıda görüldüğü üzere göz kanlanması hangi hastalıkların belirtisi olabilir demeden önce yorgunluk, uykusuzluk ve göz yorgunluğu gibi detayları düşünmeliyiz. Uzun süre uyumadığımızda, sürekli bilgisayar ve benzeri ekranlara baktığımızda veya klimalı ortamda göz kuruluğunun üst düzeye ulaştığı anlarda yaşanabilecek bir sorundur.

Fakat göz kanlanması neyin belirtisidir sorusunu doktorunuza danıştığınızda size ciddi görme problemleriyle alakalı birçok farklı etken sayabilir. Düşük bir ihtimal gibi görünse de riske atılamayacak kadar değerli bir organımızdan söz ediyoruz. Bilhassa Konjonkitiva ya da retina bölgelerinde oluşabilecek damar sorunları görme kaybına kadar ilerleyen hastalıklarla yüzleşmenizi sağlayabilir. Bazen alerjik bir enfeksiyondan kaynaklanan göz içi iltihabı veya kirpik iltihabı için belirti olarak karşımıza çıkabilir.

Hamilelikte Göz Kanlanması Normal Midir?

Hamilelikte göz kanlanması nedenleri

Gözde kanlanma belirtisi görüldüğünde hemen hemen hepimiz endişelenmişizdir. Ancak hamilelikte göz kanlanması çok daha fazla risk oluşturur. En azından hasta ve hasta yakınlarının psikolojisi için durum böyledir. Öncelikle beyin tümörü gibi şüpheler için yapılan tetkikler sonucunda yaşanan kanlanmanın tam olarak sebebine inilir.

Bazen basit bir sinüzit dahi buna sebep olabilmektedir. Göz kanlanması diğer göz hastalıkları ile kıyaslandığında hamilelik safhasında daha fazla panik oluşturmaktadır. Bebek ile ilgili bir sorun olup olmadığını bilemediğimiz için bu durum yeteri kadar ciddiye alınır. Gebelikte göz kanlanması sonrası doktorunuza kesinlikle muayene olmanız gerekir. Şeker yani diyabet hastası anne adaylarının kontrollerini aksatmaması bu tip reaksiyonlar görülmemesi için önemlidir. Ani tansiyon ve glokom artışları ile karşılaşılan gözde kanlanma vakaları çoğu kez diyabet veya yorgunluk nedeniyle oluşabiliyor.

Hamilelik sonrası birçok kadında daha nadir görülse de hormon değişimlerinin yaşandığı bu süreçte sıkça rastlanan bir durumdur. Aynı zamanda burun estetiği ameliyatı olanlar, göz kapağı gibi göze yakın bölgelerden estetik ameliyatından sonra bu tip durumlar gözlemlenebiliyor.

Göz Kanlanması Bebeğe Zarar Verir Mi?

Göz kanlanması gebelikte saatler içerisinde geçebileceği gibi belirtisi ile fark edilebilecek bazı etkenlere bağlı olarak tedavisi hemen başlatılması gereken bir durumdur. Her halükarda 1-2 gün süreyle bu reaksiyon normal karşılanır. Şeker hastaları, hipertansiyon veya glokom teşhisi ya da ailesinde bu öykü olanlar için gözde kanlanma görme riski daha yüksektir.

Ancak hiç bir rahatsızlığı olmasa dahi hormon değişimlerinden ötürü hamilelik esnasında görülebilecek bir durumdur. Bebeğiniz ile ilişikli olan çok nadir vakalar gözlemlenir. Tamamıyla geçici ve yorgunluk ya da alerjik olabilir.

Alerjik vakalarda uygun göz damlaları veya göz dinlendirme metotlarıyla birkaç saat içerisinde tedavisi yapılır. Göz kapağı üzerinde oluşabilecek iltihaplar çoğunlukla içeriden çıkarılamadığından dolayı yaşanabilir. Haliyle ufak operasyonlar ve ameliyatından sonra uygulanacak medikal tedavilerle ciddi sorunlar dahi bebeğinize zarar vermeden çözülebilmektedir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle