Göz Kuruluğu Hastalıklarını Nasıl Teşhis ve Tedavi Edilmesi Gerekmektedir?

Göz kuruluğu hastalığının ortaya çıkarılması adına öncelikli olarak uzman hekim tarafından klinik muayene ve testlerin yapılması gerekmektedir. Ardından tedavi için gerekli planlama sürecine başlanılır.

Nasıl Teşhis Edilir?

Göz kuruluğu kapsamlı bir göz muayenesi ile teşhis edilir. Göz tarafından üretilen gözyaşlarının miktar ve kalitesini değerlendirmek için aşağıdaki testler şunları yapılır;

  • Hastadaki semptomların belirlenmesi ve göz kuruluğu problemine katkı sağlayan genel sağlık sorunları taraması, ilaçlar veya çevresel faktörleri göz önüne almak adına hasta geçmişi
  • Gözdeki kapak yapısı ve göz kırpma dinamikleri de dahil gözde dış muayene
  • Parlak ışık ve gözleri büyütme damlaları kullanarak göz kapakları ile korneanın değerlendirilme işlemleri
  • Herhangi bir anormallik olup olmadığını gözyaşı miktarının ile kalitesinin ölçülmesi
  • Gözyaşındaki akışı daha iyi şekilde gözlemlemek ve yetersiz gözyaşı sebebiyle gözün dış yüzey kısmında herhangi bir değişikliği vurgulamak adına gözlere özel boyalar konur.

Testten edinilecek olan veriler ve bilgiler ışığında uzman doktor göz kuruluğu olup olmadığını kolay şekilde belirleyebilir ve tedavi seçenekleri hakkında hastasına detaylı şekilde bilgi verir. Tedavi sürecinde uzman hekimin söylediklerinin dışına çıkmamak oldukça önemlidir. Bu sayede sağlıklı bir görüş elde edilir.

Göz Kuruluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Gözdeki kuruluğun ve tedavisi, kronik bir sorundan kaynaklı olarak meydana gelmişse  göz doktoru gözleri sağlıklı ve rahat tutmak adına tedavi kapsamında reçete yazabilir ve görüşün etkilenmesini önleyebilir.  Kuru göz tedavisi için gözleri yönetmek ve tedavi etmek adına kullanılan başlıca yaklaşımlar, reçetesiz yapay gözyaşı çözeltileri, gözyaşı eklenmesi, gözyaşı tutma, gözyaşı üretimini arttırma bulunur. Göz kuruluğu tedavisi için yapılacak uygulamalar;

  • Gözyaşları ekleme; hafif şekilde meydana gelen göz kuruluğu sorununda genelde  reçetesiz suni gözyaşı çözeltileri kullanılarak yönetilir. Bunlar doğal gözyaşı üretimini tamamlamak adına  ihtiyaç duyulduğu zaman  kullanılabilir. Koruyucu özelliği bulunmayan yapay gözyaşı çözeltileri önerilmektedir. Çünkü bunların içinde daha az katkı maddesi bulunur. Bu sayede gözlerde daha az tahriş olur. Yapay gözyaşlarına cevap vermeyen kuru gözlü kişilerde gözleri tedavi etmek için ek adımlar atılması gerekir.
  • Gözyaşlarını tutmak; gözlerde bulunan doğal gözyaşını tutmak kuru göz semptomlarını azalmasına olanak sağlar. Bu uygulama gözyaşlarının normalde boşaltılması adına gözyaşı kanallarının tıkanması ile yapılabilir. Gözyaşı kanalları için gerekli olursa çıkarılabilen küçük silikon ya da jel benzeri tıkaçlarla tıkanabilir. Cerrahi şekilde yapılacak bir prosedür de gözyaşı kanallarını kalıcı olarak kapatır. Her iki durumda da gözlerde sorunları azaltmak için gözdeki mevcut gözyaşlarını daha uzun tutmak önemlidir.
  • Artan gözyaşı üretimi; göz doktoru gözyaşı üretimini artıracak göz damlalarını reçete edebilir. Ayrıca bu uygulama ile birlikte Omega-3 yağ asidi besin takviyesi almak da yardımcı olur.
  • Gözdeki kapakta veya oküler yüzey iltihaplarının tedavisi; gözlerin yüzeyinde bulunan iltihaplanmayı azaltmak adına reçeteli göz damlaları, kremler, merhemler, sıcak kompresler, kapak masajı ya da kapağı temizleyiciler verilebilir.

Kişisel Bakım

Gözdeki kuruluğun semptomlarını azaltmak adına aşağıdaki adımları izlenmesi gerekir;

  • Bir bilgisayar ekranında uzun süreli okuma ya da çalışma yapılacaksa düzenli olarak ara verilerek gözleri dinlendirmek gerekir.
  • İş yerinde ya da evdeki ortamın nemini arttırmak önemlidir.
  • Kuru şiddetli rüzgara ve güneşe maruz kalmayı azaltmak gerekir. Açık havada özellikle güneş gözlüğü takmak çok önemlidir.
  • Gözlerin sağlığı için gerekli olan yağ asitleri içeriğine sahip besin takviyeleri, bazı kişilerde kuru göz semptomlarını azaltabilir. Diyet ile birlikte takviyeler almak kuru göz problemlerinin ortadan kalkmasına olabilir. Bu konuda uzman hekimden görüş almak gerekmektedir.
  • Her gün düzenli bir şekilde en az 8 ila 10 bardak su içmek sağlıklı yaşamak için gereklidir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle