Göz şişi Nasıl Giderilir? Şişliğin İnmesine Ne İyi Gelir?

Göz kapağındaki şiş nasıl iner sorusunu soruyorsanız farklı çevresel faktörlerden oluşan bu şişlikle yüzleşmişsiniz demektir. Tabi ki bunun önemli sistematik rahatsızlıklardan da kaynaklanabileceğini bilmelisiniz.

Göz şişi birçoğumuz için uyandığımızda veya gün içerisinde farkına vardığımız fizyolojik bir rahatsızlıktır. Bir anda gelişen ve gözün alt veya üst kısmında olabileceği gibi göz çevresini tamamıyla kaplayabilecek reaksiyondur.

Göz Şişliğine Ne İyi Gelir?

Göz şişliği nasıl iner sorusuna cevap vermek için öncelikle buna sebep olan faktörü bulmak gerekir. Birçok vakada özellikle enfeksiyon etkiler sık görüldüğü için ilk akla gelen unsur haline dönüşmüştür. Fakat bunun çok daha basit sebepleri olabilir. Çok uyumak veya gereğinden az uyumak ve hiç uyumamak toplum nezdinde sıkça rastlanan nedenlerdir. Bazen mesai bazen ise uzun süreli aktiviteler buna sebebiyet verebilir.

Yaşam stresinin etkisiyle beraber 18 saati geçen uyumama durumlarında sık gözlemlenir. Tabi ki bu aşamada 4-6 saat aralığından daha az uyku uyumak yine gözlerde şişlik belirtilerinin ortaya çıkmasını başlar. Enfeksiyon ve uykusuzluk kaynaklı olan göz şişmeleri aynı kefede değerlendirilemediğinden nasıl giderilir sorusunun cevabı farklılık gösterebilir.

Uygulanan Yöntem Uygulama Süresi Ne Zaman Etki Eder?
Soğuk Su İle Yıkamak Anlık Anlık
Parmaklarla Şişliğe Masaj 15 dakika 15-30 dakika
Soğuk Kompres (Buz) 15 dakika 1-2 dakika
Çay Pansumanı: 15 dakika 5-10 dakika

Göz kapağında şişlik şikâyetiyle doktora başvuran çok az insan vardır. Fakat yukarıdaki doğal tedavi metotlarını uygulayarak kısa vadeli çözümler bulunabilir. Bu noktada oluşabilecek enfeksiyonlar, konjonktivit veya blefarit teşhislerinin zaman geçmeden yapılması gerekir. Aksi takdirde göz şişliği iner ancak kendisini tekrarlaması mümkündür.

Göz Şişliğini Ne Kadar Sürede İner?

Göz şişliği nasıl giderilir diye merak ediyorsanız yukarıda yer alan yöntemleri deneyebilirsiniz. Hepimiz için çay pansumanı ve soğuk kompres daha aktif kullanım metotlarıdır. Keza soğuk buzu gözümüzün şiş kısımlarına koyarak kısa sürede kan dolaşımını harekete geçirdiği için etki ettiğini görebiliriz. Bunu cilt bakımı ile birlikte uygulamak isteyenler patates veya salatalık dilimini buzlukta bekleterek soğuk kompresi bu şekilde uygulayabilirler.

Gözlerdeki şişlik nasıl iner denildiğinde bunun birçok farklı sebebi olduğunu söylemiştik. Aklınıza dahi gelmeyecek olan alerjenler ve mikrobik gelişimler sebep olmuş olabilir. Doğal olarak bunun muayenesi ile net bir karara bağlanması göz sağlığınız için yararlı olacaktır.

Göz kapakları son derece ince bir deri yapısına sahiptir. Bu nedenle çok çabuk zedelenirler. Göz kapağında morarma veya çevresinde hasara yol açabilecek olan darbelerden kaynaklı travmalar önemsenmelidir. Alınan bir yumruk darbesi ya da yabancı cisimler kesinlikle fizyolojik hasara yol açabilir. Bu durumda erken teşhis ve tedavi en önemli unsurdur. Çünkü tedavi süresi normal bir yorgunluk için 10-15 dakika iken bu tip durumlarda günlerce devam edebilir. Hem şişliğin hem morarmanın giderilmesi için doktor muayenesi önceliklidir.

Göz Şişliğine Hızlı Etki Eden Faktörler

Göz kapağı şişliği tek bir tarafta görüldüğünde genel anlamda alerjik sonuçların ortaya çıkması yüksek ihtimaldir. Bunun yanında morarması veya benzer reaksiyonlar göstermesi ise ciddi sonuçların oluşabileceği riskini doğurur. Gözüm şişti diyenler genelde doktora gitme yanlısı olmayıp yukarıda da bahsettiğimiz hızlı tedavi metotlarını uygularlar. Oluşabilecek risk faktörlerine baktığımızda şişi gidermek ve tedavisini sağlamak çok daha büyük sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir.

Bazen anlık olarak glokom yükselmesiyle ortaya çıkan ve kan damarlarında oluşan uyuşmalardan kaynaklanan göz hastalıkları oluşabilir. Morarması halinde travmaya bağlı bir darbe buna neden olabilir. Şişen göz nasıl iner sorusuna genel geçer olarak kompres uygulamalarının faydalı olduğu bilinmekte. Fakat kısa vadeli çözümler olup uyguladığınızda gider ve sonrasında tekrardan geri gelebilir.

Böylece geçici çözümler bulmanızdan ziyade sorunun kaynağına inerek tedavi edilmesini sağlamanız tavsiye edilir. Göz nezlesi, sürekli lens kullanımı, arpacık, Graves, yaşlanma, aşırı sıvı tüketimi, yoğun çalışma, stres, tuz tüketimi, böbrek ve kalp rahatsızlıkları, romatizma, kızamık, uyku düzensizliği ve yetersizliği, enfeksiyon ve iltihaplar, böcek ısırmaları sonucunda göz kapağında şişme gözlemlenir. Eğer yaşanan sorunun önemli bir nedenden dolayı olduğunu düşünüyorsanız mutlaka randevunuzu alarak doktorunuza başvurunuz. Yorgunluktan kaynaklanmasına rağmen muayene olmanız ise olası bir sorunun önceden teşhisi veya tedavisi için size kazanç sağlayacaktır.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle