Göz Tansiyonu Ne Anlama Gelir ve Belirtileri Nasıl Ortaya Çıkar?

Yüksek göz tansiyonu tedavi edilmediği zaman ve ilerlediği zaman glokom ve kalıcı şekilde görme kayıplarına sebep olur. Bundan dolayı göz muayenelerinin aksatılmaması gerekir.

Göz Tansiyonu Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Göz tansiyonu göz içi basıncın normalden yüksek olduğu anlamına gelir. Yüksek göz tansiyonu tedavi edilmediği zaman ve ilerlediği zaman glokom ve kalıcı şekilde görme kayıplarına sebep olur. Bazı kişilerde göme alanı testi ve kapsamlı göz muayenesi ile görme bozuklukları meydana gelmeden göz tansiyonu belirtileri test edilebilir. Yapılan araştırmalar oküler hipertansiyonun, glokomun en yaygın tarzı olan primer açık açılı glokom a göre 15 kez daha olası olduğunu tahmin etmişlerdir. Oküler hipertansiyon tedavi çalışmasına göre, 40 yaş ve üstündeki Amerikalıların % 4.5 – 9.4’ü oküler hipertansiyona sahiptir ve bu da görme ile tehdit eden glokom gelişme riskini arttırır.

Göz tansiyonu nasıl anlaşılır kapsamında göz tansiyonu ve glokom göz tansiyonu belirtileri dikkate alınmalıdır. Yüksek göz tansiyonu optik sinir hasarına neden olur. Göz tansiyonu nasıl anlaşılır kapsamında kırmızı gözler ve göz ağrıları meydana gelmeyebilir. Kapsamlı bir göz muayenesi sırasında göz doktorunuz GİB’yi ölçüp normal seviyelerle karşılaştırır. Glokom göz tansiyonu belirtileri ve göz tansiyonu 21 mmHg (milimetre cıva) veya daha yüksek bir göz basıncı oküler hipertansiyon anlamına gelir. Gözde olan basınçtan kaynaklı olarak şişen bir küre olarak oküler hipertansiyon izlenmelidir. Bu sayede neden meydana geldiğini daha iyi anlaşılır. Basınç çok yüksek veya artmaya devam ederse, gözün hassas optik sinirine zarar verebilecek ve glokom oluşturabilecek bir kuvvet uygular. Göz tansiyonunun meydana gelmesinin nedenleri arasında;

  • Aşırı sulu üretim; sulu (ya da aköz hümör) gözün üretilen açık bir sıvıdır siliyer gövde, arkasında bulunan bir yapı irisdir. Sulu, pupil içinden akar ve iris ile kornea arasında boşluk olan gözün ön kamarasını doldurur.  Yetersiz sulu drenaj; Sulu gözün akışından çok yavaş boşalırsa, normal denge bozulur ve gözün berrak sıvısının boşaltılması, bu da yüksek göz basıncına neden olur.
  • Göz travması;  Göz yaralanması muhtemelen oküler hipertansiyona yol açan sulu üretim ve drenaj dengesini etkileyebilir.

Yetişkinlerde ve bebeklerde göz tansiyonu nasıl anlaşılır kapsamında uzman hekimlere belli aralıklar ile muayene olunması gerekir cevabı verilir. Bu sayede bebeklerde göz tansiyonu belirtileri konusunda dikkat edilebilir.

Glokom Nedir Belirtileri Nelerdir?

Glokom güzün optik sinirine zarar veren ve zaman içinde daha da kötüleşen bir durumdur. Genellikle içerideki basınç birikmesi bağlı olarak değişir. Glokom sorunu kalıtsal olan eğilimdedir. Göz içinde bulunan basınç olarak isimlendirilen basınç görüntüleri beyine iletmekte olan optik sinirde zarara neden olabilir. Hasarın devam etmesinden kaynaklı olarak zaman için kalıcı görme kayıpları oluşabilmektedir. Tedavi olunmazsa glokom birkaç sene içinde tamamen kalıcı körlüğe neden olabilir. Glokom hastalarının çoğunda erken belirtiler ya da ağrılar görülmez. Uzun vadeli görme kaybı oluşmadan önce glokoma teşhis ve tedavi edebilmek için düzenli olarak göz doktoruna görünmek gerekir. 40 yaşın üzerinde olan ve aile geçmişinde sorun olan kişilerin 1 ila 2 yılda bir kez göz doktoruna muayene olması gerekir. Şeker hastası ve ailesinde öyküsü olan kişilerin mutlaka daha sık kontrole gitmeleri gerekir. Glokom belirtileri nelerdir;

Açık açılı glokom

Açık açılı glokomda, erken dönemlerde herhangi bir uyarı işareti veya bariz şekilde semptomlar yoktur. Hastalık ilerlemeye başladıkça periferik yan görüşte kör noktalar gelişir. Açık açılı glokomlu insanlarda hasar oldukça şiddetlenene kadar görüşlerinde bir değişiklik fark edilmez. Bundan dolayı bu soruna “sessiz görme hırsızı” denir. Göz muayenesine gitmek görmeyi kaybetmeden önce bu hastalığı teşhis edilmesine yardımcı olabilir. Göz doktoru hastaya ne sıklıkta muayene olması gerektiğini söyleyebilir.

Açı Kapanması ve Normal Gerilim Glokomu

Açı kapanması riski altında olan kişiler genelde bir saldırı öncesinde de belirtileri fark etmez. Bir saldırı meydana geldiğinde görülen bazı erken belirtiler arasında bulanık görme, hafif baş ağrıları veya göz ağrısı meydana gelebilir. Bu belirtilere sahip insanlar mümkün olan en kısa zamanda uzman hekimler tarafından kontrol edilmelidir. Açı kapanması glokomuna yönelik bir saldırı aşağıdakileri içerir:

  • Gözde veya alındaki şiddetli düzeyde ağrı
  • Göz kızarması
  • Görmede azalma veya bulanık görme
  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Kusma

Normal Gerilim Glokom

Normal gerilim glokomu olan insanlar normal basınç aralığında göz basıncına sahiptir ama görüş alanlarında kör lekeler ve optik sinir hasarı gibi glokom belirtileri gösterirler.  Bazı kişiler herhangi bir hasar izi olmamasına karşın normal göz basıncından daha yüksektir. Bu tarz hastalar glokom hastası şüphelileri olarak kabul edilmektedir. Bunun sonucunda glokomun gelişme riski yükselir. Bundan dolayı uzman hekim hastayı dikkatli şekilde izler. Uzman hekimler bu tarz hastalar ile alakalı detaylı şekilde muayene yapılması için sık sık kontrole çağırır. Bu kontrolleri aksatmamak çok önemlidir. Aksatıldığı sürece hastalığın ilerlemesinin önüne geçilmez. Bundan dolayı mutlaka kontrollerinin aksatılmaması çok önemlidir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle