Göz Tembelliği Tedavi Yolları Nelerdir, Ameliyatla İyileşir Mi?

Göz tembelliğinin aslında cerrahi olarak bir operasyonla tedavisi şimdilik yok diyebiliriz. Daha basit yöntemler ile tedavisi mümkündür. Doğal tedavi yolları için makalemizi inceleyebilirsiniz.

Göz tembelliği çoğunlukla genetik olarak aileden çocuğa geçen bir görme kusurudur. Tedavi öncesinde yapılan teşhislerde çoğu zaman net bir sebebe rastlanmaz. Ancak nedenleri belirlenememesine rağmen bazen bir göz bazen ise iki göz için tembellik gözlemlenebilir.

Göz Tembelliği Ameliyatı Var Mı?

Göz tembelliği ameliyatı tanım olarak çok sık gündeme gelse de tıbbi olarak bir karşılığı yoktur. Hiçbir cerrahi müdahale ile göz tembelliği ortadan kaldırılamaz. Keza bazı optik kusurlar yalnızca görme öğretisinin sorunsuz biçimde tekrar yapılanmasıyla tedavi edilebilir. Gözün yapısal bir bozukluğu olmamasına rağmen teşhis edilen göz tembelliği sık görülür. Doğal olarak en net şekilde genetik, şaşılık ve görme kusurları tabanından sebep olan faktörleri vurgulayabiliriz.

Çocuk yaştan ve doğumdan itibaren var olan ve sürekli olarak gelişmeye devam eden göz tembelliği tedavi aşamasında ameliyat veya lazer seçeneği sunamamaktadır. Tembelliği ameliyat ile ortadan kaldırmak imkânsız olduğu gibi 10 yaşa kadar sürdürülen alternatif tedavilerde ciddi bir başarı oranı elde edilir.

Zaten çocuk yaşlarda sık gözlemlenen bir rahatsızlık olmasından ötürü gelişim sürecinin durdurularak tedavi edilmesi daha kolaydır. Fakat göz tembelliği ameliyatı var mı sorusunun cevabını olumsuz olarak vermek gerekiyor. Cerrahi metotlar dışında günümüz göz teknolojisi için henüz göz tembelliğine yönelik tedavi seçenekleri çok gelişmemiştir.

Göz Tembelliği Nasıl Tedavi Edilir?

Göz tembelliği lazer ameliyatı ile giderilebilir mi sorusu ise cerrahi operasyonun yapılmadığını öğrendikten sonra yönlendiriliyor. Aslında bir nevi yine operasyona giren lazer tedavisinin tembellik üzerinde olumlu sonuçlar vermediğini hatırlatalım. Böyle bir uygulama göze zaten yapılmamaktadır. Fakat göz tembelliği tedavisi var mı sorusuna tüm bu noksanlara rağmen olumlu yanıt verebiliyoruz.

Bebeklerin genetik göz tembelliği için risk faktörü taşıyıp taşımadığı ebeveynlerine bağlıdır. Eğer anne ve babada ya da diğer aile bireylerinde kalıtsal olarak bu sorun varsa çok yüksek bir ihtimalle teşhisi konacaktır. 1 ile 9 yaş arası göz tembelliği tedavisi uygulanan hastalarda yüksek oranda başarıya ulaşılıyor. %100 oranda bir görme netliği ya da sorunsuz bir vizyon mümkün olmuyor. Fakat %65 görüş netliğine kadar yükselen değerler için 1 ile 10 yaş arasında tedavi standartlarını uygulamak gerekir.

Göz tembelliği lazer ile ameliyat yapılır mı sorusunu doktorunuza yönelttiğinizde yine aynı cevabı alacağınızı söylemiştik. Peki ya tedavi ne şartlar altında yapılıyor?

  • Göz Kapama Tekniği
  • Gözlük Kullanımı
  • CAM Tedavi Yöntemi
  • Ortoptik Tedavi Yöntemleri
  • Bilgisayar Programı İle Düzeltme
  • Görsel Terapiler
  • Neurovision Tekniği
  • Medikal Tedavi
  • Maküla Stimülasyonu
  • Pleoptik Tedavi Yöntemi
  • Penalizasyon Yöntemi

Göz Tembelliği Geçer Mi?

Göz tembelliği lazer gibi teknolojilerle tedavi edilemediğinden çok daha etkin tedavi metotları uygulanır. Kapatma tekniği gibi uygulamalı tedaviler yoğunluktadır. Görsel terapiler son derece olumlu sonuçlar verir. Aynı zamanda Neurovision ya da bilgisayarlı tedavi seçenekleriyle daha aktif çözümler bulunmaya başlanmıştır.

Göz tembelliği geçer mi sorusuna ise belirli bir oranda evet demek mümkün. Alınabilecek maksimum başarı oranının %50’nin biraz üzerinde olduğunu ise vurgulamakta fayda var. Yani ortalama 2/10 görüş netliğine sahip olan bir göz tembelliği hastasının bu seviyesi en fazla 7/10 seviyesine kadar yükselebilir.

Göz Tembelliği Tedavisi Yaş Aralığı Başarı Oranları
1-10 Yaş Arası %65’in üzerinde başarı oranı
10 Yaş ve Üzeri %20-30 başarı oranı

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle