Göz Tembelliği olan Hastaların Yapması Gereken Egzersizler

Göz tembelliğinde bir takım egzersizler kullanılarak göz kasları harekete geçirilebilir. Evinizde kolayca uygulayacağınız bu yöntemler ayrıca göz çevreniz için de oldukça yararlı olacaktır.

Göz Tembelliği ve Egzersizleri

Göz kaslarının tembelleşmesine neden olan tüm faktörler, göz tembelliği rahatsızlığını beraberinde getirmektedir. Bununla beraber uzmanlar daha çok çocukların göz tembelliği egzersizleri yapması gerektiğini aktarır. Çünkü ilerleyen yaşlarda şaşılık durumlarının görülmemesi adına bu egzersizler büyük önem taşımaktadır. Yazımızın devamında ilgili egzersizlerin nasıl yapıldığını ve hangi sonuçları beraberinde getirdiğini görebilirsiniz.

Kesin olarak tedavisinin olmadığı bu rahatsızlık, bir takım egzersizlerle daha iyi bir hale getirilebilir. Bunun yanı sıra doktorunuzla beraber uygulayacağınız farklı yöntemlerle gözlerinizin daha iyi bir konumda görmesini sağlayabilirsiniz. Birçok göz hastalığını beraberinde getiren göz tembelleşmesi, göz tansiyonu ve göz kuruluğuna da neden olabilmektedir. Bu yüzden göz kaslarının harekete geçebilmesi için yapılacak egzersizler çok önemlidir.

Egzersiz Uygulamaları

Uzmanlar, oturarak, yatarak ya da ayakta yapabileceğiniz göz tembelliği egzersizleriyle ilgili pek çok tavsiyede bulunmuşlardır. Öncelikle başınızın dik olması ve direk karşıya bakmanız gerektiği ve başınızın da hiçbir şekilde kıpırdamaması gerekir. Ardından şu sıralama ile gözlerinizi hareket ettirebilirsiniz;

  • Önce tavana bakın daha sonra yere,
  • Ardından sola bakın, sonra da sağa,
  • Sol üst köşeye bakın ve sağ alt köşeye,
  • Ardından sağ üst köşeye ve sonra sol alt köşeye,
  • Yukarı, sola, aşağıya ve sağa ardından da yukarıya bakarken bir çember çizin,
  • Son olarak çizdiğiniz bu çemberi tersten çizin yani yukarı, sağa, aşağı, sola ve yukarı bakın.

Göz çevresi vücuttaki en ince ve hassas deridir. Bu yüzden bu bölgelerde yaşanabilecek her türlü soruna karşı ve göz tembelliği ile ilgili aşağıda paylaşacağımız egzersizleri yapmaya mutlaka devam ediniz.

  • Elinizi kullanarak ‘V’ harfi çizin ve işaret parmağınızı da gözün dış uç bölgesine bırakın. Orta parmağı göz iç ucuna yerleştirin. Ayrıca gözün alt ve üst kapaklarını da göz kırpar hareketi gibi hızlı bir şekilde hareket ettiriniz. Bu sırada gözlerinizi de açık tutmaya çalışmalısınız. 2 set halinde 10’ar defa tekrarlayabilirsiniz.
  • İşaret ve orta parmağınızla beraber yanlamasına olacak şekilde bir ‘V’ harf yapın. Daha sonra başparmağı göz kapağına yerleştirin. Ardından kaşınıza doğru itiniz. Orta parmağı daha sonra gözün altına bırakın. Parmak uçlarınızla göz etrafındaki kasları hem itin hem de kasın. Bu işlemi 2 saniye kadar tutarak gerçekleştirebilirsiniz.
  • İşaret parmaklarını enlemesine doğru şakakların üstüne basınç uygulayacak şekilde saç diplerinize doğru çekerek de egzersiz yapabilirsiniz. Ayrıca alnınızda çizgiler meydana getirmeden gözleri çevreleyen kasları parmakların ucuna doğru hareket ettirebilirsiniz. Bu işlemi günde 5 defa yapabilirsiniz.
  • İşaret parmaklarınızı yarım ay haline getirerek ve göz kapaklarının üstündeki kemik üzerine ve kaşınızın tam altına yerleştirerek de egzersiz yapabilirsiniz. Bu süreçte parmaklarınızı hafif olmak kaydıyla kemik üzerine bastırın. Oluşturacağınız dirençle beraber egzersiz yapılmış olacaktır.
  • Orta ve işaret parmağını burun köprüsünün altına yerleştirerek de egzersiz yapabilirsiniz. Parmağınızı köprünün yukarısına doğru ve kaşların hemen alt kısmına denk gelen kemiğe doğru hareket ettirebilirsiniz. Bu sayede göz ve göz çevresindeki kaslar harekete geçecek ve göz tembelliğine karşı direnç oluşturabilecektir.

Bu uygulamaların yanı sıra mutlaka göz doktoruna başvurarak ek bilgiler ve egzersiz yöntemleri hakkında bilgiler almanızı tavsiye ediyoruz. Göz tembelliği kesinlikle tedavi süreci olan ve çoğu zaman olumlu sonuçlanan durumları beraberinde getirmektedir. Ancak tedavi edilmediğinde ömür boyu şaşılık durumu bile söz konusu olabilmektedir.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle