Göz Tembelliğinin Tedavi Edilmemesi Durumunda Ortaya Çıkacak Problemler

Göz tembelliği, erken süreçte teşhis edilmesi gereken kusurlardan biridir. Çünkü ilerleyen yaşlarda gerekli tedbirler alınmadığı zaman pek çok rahatsızlığı beraberinde getirebilir.

Göz Tembelliği ve Tedavisi

Göz kırma kusurlarına bağlı olarak görülen göz tembelliği, gözlük numaralarının birbirinden farklı olma durumunda ortaya çıkmaktadır. Örnek verecek olursak; Sağ gözün 1 ya da 1.5 derece kadar miyop, sol gözün ise 2 derece miyopluk durumu var ise bu gözde tembellik görülmesi yüksektir. Aslında daha net olarak belirtecek olursak, gözlerin normal bir şekilde kullanılmasını engelleyen her durum, göz tembelliğine neden olabilmektedir. Erken teşhis her zamanki gibi bu kusurda da çok önemlidir. Ayrıca kalıtsal etkenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilecek bu durum, yapılacak muayene sonucunda teşhis edilerek hemen tedavi süreçlerine geçilebilir. Şimdi göz tembelliğinin nedenleri ve göz tembelliği tedavi edilmezse ne olur gibi sorulara yanıtlar veriyor olacağız.

Göz Tembelliğinin Nedenleri

Göz tembelliğinin en önemli nedenlerinden biri şaşılık durumudur. En sık görülen sebep olarak bilinen şaşılıkta, kayan gözler görüntüleri beyne iletemediği için gözlük kullanımı şarttır. Bir diğer neden ise kırma kusurlarıdır. Yaşanan kırma kusuru sebebiyle bir gözün diğerinden çok daha bulanık görmesi durumunda, tembellik yaşanır. Başlangıçta ciddi bir sorun olmadığından dolayı tespit edilmesi de zordur.

Ebeveynler, daha çok çocukların gözlerindeki kayma durumlarını tespit ettikleri an muayeneye götürmelidir. Ancak bu muayene aşamasında biraz geç kalınmış olabileceği için 4 yaş ve öncesinde çocukların herhangi bir şikâyetin olması ya da olmaması durumunda mutlaka muayeneye götürülmesi gerekir.

Göz dokularındaki bulanıklıklardan dolayı da göz tembelliği meydana gelebilir. Daha çok yeni doğan çocuklarda ortaya çıkabilen bu durumla ilgili mutlaka erken teşhisin yapılması gerekmektedir. Yapılacak tetkikler sayesinde göz tembelliği rahatlıkla ortaya çıkarılır ve hemen tedavi süreçlerine geçilir.

Göz Tembelliği Tedavisi

Göz tembelliği tedavi edilmezse pek çok sorunlar karşılaşılabilir. Bu sorunları paylaşmadan önce tedaviyle ilgili genel hususları öğrenmeniz gerekir. İlk 10 yaşta bu tedaviler belirli aşamalardan geçirilerek yapılır. Kapama tekniği, bilgisayar programları, ortoptik tedaviler, görsel terapiler ve cam tedavisi, 10 yaşından önce uygulanabilen tedavilerdir. 10 yaşından sonra ise neurovision adı verilen özel bir program tedavisi uygulanmaktadır.

Neurovision tedavisi ile bilgisayar sistemlerine yüklenen program, doktor kontrolünde devam ettirilir. Eğer hastanın göz yapısı uygun ise 10 ile 55 yaş arasındaki herkese yapılabilir. Beyin yapısına bu program ile görme yetisi tekrardan öğretilerek daha uygun bir görüş açısı ortaya çıkarılabilir.

Görsel terapi uygulamalarında ise tıbbi cihazlarla bir takım göz egzersizleri yapılır. Göz kaslarının güçlenmesini sağlamayan bu yöntem her 2 gözün aynı anda kullanılabilmesini sağlar. Günümüzde çokça tercih edilir ve başarı oranı yüksektir.

Göz Tembelliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Göz tembelliği tedavi edilmezse ne olur ile ilgili olarak, ilgili göz sürekli olarak tembel kalır yanıtı verilebilir. Ayrıca tembel olan gözden beyne iletilen görüntüler dikkate alınmamaktadır. Anatomik olarak düzgün gibi görünen gözlerde kırma kusurları daha sonraki yaşlarda sürekli olarak tembel kalabilmektedir. Bu durumda da hastanın yaşam standartlarında farklı sorunlar ortaya çıkabilir. Daha çok nesneleri takip etmekte sorun yaşanırken ayrıca zamanla tembel gözlerde kayma meydana gelebilmektedir. Bu durumda çok geç kalınmışsa, ameliyat edilse de başarılı sonuçlarla karşılaşılamayabilir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle