Göz Bulanıklığına Yol Açan En Yaygın Sebepler

Göz bulanıklığına yol açan çok fazla hastalık vardır. Ancak nadir durumlar haricinde göz bulanıklığının esas sorumluları belli hastalıklardır. Yazımızda bu hastalıkların bir listesini çıkardık.

Bulanık Görmenin Sebepleri

Bulanık görmeye, sayısız hastalıktan bir tanesi sebep olmuş olabilir. Gözün bulanıklığına neden olan bir sürü hastalık bulunmaktadır. Göz bulanıklığı geçici veya kronik olabilir. Zaman içinde giderek daha da kötüleşebilir. Göz bulanıklığında genellikle ağrı görülmez, ancak migren gibi diğer belirtilere sebep olabilir. Ağrılı bulanık görme durumu son derece nadirdir ve böyle bir şey başınıza gelmişse doktora gitmenizde fayda vardır. Bulanık görme sorunu yaşayan kişiler insanları ve nesneleri net olarak göremez, görüntüyü netleştirseler bile netlik bir süre sonra kaybolur.  Bu durum, nedenine bağlı olarak bir gözü veya her iki gözü de etkileyebilir. Bazı insanlarda göz bulanıklığı doğuştan gelen bir hastalıktır (yani bir doğum kusurudur) bazı insanlarda ise sonradan ortaya çıkmıştır. Her yaşta, aniden olabilecek bir durumdur.

Bulanıklık nedenleri bazen kolaylıkla tedavi edilebilmektedir, ancak bazen ise kronik ve ömür boyu süren komplikasyonlar görülmektedir. Her bir hastanın, hastalık seyri son derece farklıdır.

Neden Olur?

Bu hastalığın bilinen 25 ila 30 arası nedeni vardır. Tabi ki yeni hastalıkların ve komplikasyonların ortaya çıkmasıyla bu sayı her geçen gün değişebilmektedir. Bu yazımızda tüm bu nedenlerden bahsetmeyeceğiz. En fazla görülen sebepleri ele alacağız. Göz neden bulanık görür sorusunun cevabını bu kısımda vermeye çalışacağız. Bulanık görme, başka bir hastalığın tetiklemesi sonucu ortaya çıkan bir sorundur. Bu yüzden esas sebep bilinmeden asla tedavi edilemez. Hastalığı ortaya çıkartan bazı sebepler şunlardır:

  • Miyop: Gözdeki kırılma bozukluğu nedeniyle uzak nesneler bulanık görünür. Bu durum lenslerle veya lazer göz ameliyatı ile tedavi edilebilir.
  • Hipermetrop: Bu hastalık ise miyopun tam tersidir. Hipermetrop hastaları yakında ki nesneleri bulanık görürler, çünkü gözleri düzgün bir şekilde nesneye odaklanamaz. Nesneden uzaklaştıkları zaman belirgin bir şekilde görebilirler. Düzeltici lensler ve lazer ameliyatı ile düzeltilebilir.
  • Astigmat: Astigmatların anormal bulanık görüşleri vardır. Kornealarının şekilleri düzensizdir bu yüzden mesafe fark etmeksizin bulanık görürler. Işık ışınları retinalarında ki tek bir noktaya düşmez. Odaklanmaları son derece zordur.
  • Aşırı kontak lens kullanımı: Kontak lensler önerilenden daha uzun süre kullanılırsa, bulanık görüntülere neden olabilir. Kontak lensleri kullanırken verilen talimatları izlemek çok önemlidir.
  • Presbiyopi: 40 yaş üstü insanlarda sıklıkla görülen bir hastalık türüdür. Gözdeki mercek yaş ilerleyince sertleşmeye başlar ve dolayısıyla odaklanma yeteneği kaybolur.
  • Kronik Göz Kuruması: Göz yaşı üretimi olmadığı zaman gözler yeterince ıslanamadığı için görüntüde bozukluklar meydana gelir.
  • Hydrops : Akut kornea ödemi keratokonus gibi bir takım koşullarda ortaya çıkabilir. Serebrovasküler hastalık genellikle her iki gözde görsel bozulmaya neden olur.

Belirtiler

Bu hastalığın en net belirtisi adından da anlaşılacağı üzere nesneleri bulanık bir şekilde görmektir. Nesnelerin görüntüsünü odaklayabilmeniz için onlara dikkatlice bakmanız gerekebilir. Diğer semptomları ise şu şekildedir: ışığa karşı hassasiyet, göz ağrısı, göz akıntısı, periferik görme kaybı, merkezi görme kaybı, gözlerde ortaya çıkan kuruma, kaşıntılı gözler, zayıf gece görüşü, gözlerde kızarıklık.

Tabi ki de, tüm bu semptomları yaşamanız pek olası değildir. Zaten göz bulanıklığının altında yatan sebebe bağlı olarak bu semptomlardan bazıları gelişebilecektir.

Sinüzit Ve Göz Bulanıklığı

Sinüzit ile göz bulanıklığı arasında doğrudan bağ bulunmaktadır. Sinüzit hastalığının en temel ortak belirtilerinden bir tanesi göz bulanıklığıdır. Bunun sebebi ise en büyük sinüs boşluklarından biri doğrudan gözlerin arkasında bulunmaktadır. Sinüzit basıncı sebebi ile bulanık görme ortaya çıkabilir. Aşırı sinüzit basıncı, küçük ışık patlamaları görmenize neden olabilir. Ayrıca sinüzit basıncı yüzünden gözler dokunmaya karşı bile hassas hale gelmektedir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle