Göze Kan Neden Oturur? Sebepleri ve Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

Toplumda pek fazla önemsenmeyen durumlardan biri olan gözlerin kanlanması aslında bir çok hastalığın belirtisi olarak kendini gösterebilir. Peki hangi durumda tehlikelidir ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Göze Kan Oturması

Toplumun bir çok kesiminde yoğun çalışma temposu ve teknolojik araç gereçlerin yoğun olarak kullanılmasına bağlı yorgunlukla birlikte gözlerde kanlanma çok sık görülür ve önemsenmez. Halbuki nasıl olsa geçer diyerek önemsenmeyen bu durum çok ciddi hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Bir çok hastalık erken teşhis edilirse tedavi edilebilir. Bu nedenle bu tip belirtiler önemsenmeli ve sebepleri araştırılmalıdır. Zamanında teşhis edilip müdahale edilerek hastalıkların büyük hasarlar vermesi önlenebilir.

Göz yapısal olarak bir çok sinir hücresi ve kılcal damardan oluşur. Bu sistem içerisinde kan akışı gerçekleşir. Ancak bu kılcal damarlardaki kan basıncının artmasına bağlı olarak veya damarların zedelenmesi sonucunda küçük çaplı genişlemeler meydana gelir ve bu durum gözlere kan oturmuş gibi bir görüntü olarak karşımıza çıkar. 

Bu durum bir çok sebep ile ortaya çıkabilir. Ancak en belirgin ve sık rastlanılan şekli yorgunluğa bağlı damarların deformasyonudur. Ancak bu sebeple bile olsa bu durum hafife alınmamalı ve bu duruma yol açan etkenler kontrol altına alınmalıdır. İnce işçilik gerektiren işlerde çalışan bireylerde veya uzun süre uykusuz kalan kimselerde bu şikayetler sıklıkla görülür. Ancak önemsenmez. Fakat sık sık belli bir sınırın üzerinde gözlerin yorulması çeşitli göz hastalıklarının sinyali olarak karşımıza çıkar.  

Hangi Hastalıkların Habercisi Olabilir?

Gözde kan oturmasının genellikle yorgunluk ile ilişkili olduğu düşünülse de kalp ve damar hastalıklarından troid bozukluklarına kadar bir çok hastalığın belirtisi şeklinde kendini gösterebilir. Bu belirtilerin hafife alınmaması en kısa sürede bir uzmana başvurularak sebeplerinin araştırılması bu duruma sebep olan hastalığın erkenden teşhis edilip tedavi edilebilmesine olanak sağlar. 

Özellikle ağrı ve sulanma gibi şikayetlerle birlikte seyreden göz kanlanması çok ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Bazı enfeksiyonlar kendini bu şekilde gösterebilir. Bu durum önemsenmez ve zamanında tedavi edilmezse geri dönülemez hasarlar bırakabilir. Bu belirtiler korneadaki zedelenmelerin de habercisi olabilir. 

Gözdeki kanlanmanın en sık görülme sebebi Konjunktivit adı verilen sorundur. Bu tabaka sürekli nemli kalması gereken bir katmandır ve göz kapağı reflekslerini kolaylaştırmakla görevlidir. bu tabakadaki sorunlar göz damarlarına baskı yaparak kanama meydana gelmesine sebep olabilir. Ayrıca gözyaşı kanalları da bu tabakaya bağlıdır ve burada meydana gelecek bir tıkanıklık da kanlanmaya sebep olacaktır. Kanlanmaların bir çoğu bu soruna bağlıdır. Bunun dışında; troid hastalıkları, remotolojik hastalıklar, glokom, alerjik enfeksiyonlar ve zararlı kimyasallar da bu durumun ortaya çıkmasına sebep olabilir.  

Tedavi Yöntemleri

Gözdeki kanlanmanın tedavisi her zaman için sebebe göre yapılmalıdır. Her yöntem sorunu çözmeye yetmeyecektir. Göze yabancı cisim değmesi veya toza maruz kalması gibi durumlardan veya uykusuzluk gibi etkenlerden kaynaklanan kanlanmalar evde uygulayabileceğiniz yöntemlerle tedavi edilebilecektir. Bu tip bir sorunla karşı karşıya iseniz göz çevresini içine su kaçırmamaya dikkat ederek yıkayarak rahatlama sağlayabilirsiniz. Yorgunluğa bağlı kanlanmalarda ise çalışma esnasında 20 dakikada bir 5’er dakika mola vermek işe yarayacaktır. 

Tedavi yöntemleri sorunun kaynağına inilerek belirlenebilir. Eğer belirli aralıklarla tekrar eden ağrılı ve sulanmalı bir kanlanma varsa doktora başvurulması gerekmektedir. Glokom ( Göz Tansiyonu ) gibi kronik bir rahatsızlığınız varsa bu hastalığın tedavisine yönelik bir yol izlenecektir. Bunun yanı sıra alerjik enfeksiyonlar için ise göz damlası tedavisi uygulanacaktır. Göz kuruluğu şikayeti olan hastalara da göz damlası tedavisi uygulanarak büyük oranda rahatlama sağlanmaktadır. 

Glokoma bağlı göz kanlanması oldukça tehlikelidir ve glokom krizi sırasında zamanında müdahale edilmezse gözde kalıcı görme kayıpları oluşabilir. Bazı zararlı ışınların ( UV gibi ) göz sinirlerine ve kılcal damarlara zarar verdiği bilinmektedir. Bu nedenle gözünüzü bu ışınlardan korumaya özen göstermelisiniz. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde bu ışın boyları dünyaya ulaşır ve bu saatlerde güneş ışınlarına doğrudan bakmak çok sakıncalıdır. Bazı kornea ve retina hastalıklarının da göz kanamasına sebep olduğu bilinmektedir. Bu hastalıkların tedavisinde ise genellikle kapama tedavisi ve lazer ile cerrahi müdahale uygulanabilir. bu nedenle sürekli ve düzenli tekrar eden kanlanma vakıalarının ihmal edilmemesi ve vakit kaybetmeden sebebinin araştırılması oldukça önemlidir. 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle