Gözlerdeki Sorunlar İçin Lazer Ameliyatı Nasıl ve Kimlere Yapılır?

Gözlerdeki sorunların ortadan kaldırılması adına uygulanacak lazer ameliyatları için uzman hekim sorunun neden kaynaklandığını belirlemelidir. Ardından hangi yöntemin kullanılacağına karar verilir.

Göze Lazer Ameliyatı Nasıl Uygulanır ?

Lazer yakın görüş, ileri görüş, astigmatizma ve bazı göz sorunlarına  sahip insanlar için yapılan uygulamaları kapsar. Uzman doktor, korneanın altında bulunan dokuyu yeniden şekillendirme yapar. Bu sayede ışığın doğru bir şekilde odaklanması mümkün hale gelecektir. Ayriyeten kornea dış tabakasında bir kapak yapar ve bu sayede altındaki dokuya ulaşır. Kanat uygulaması lazer’in diğer işlemleri arasında bulunur ve lazer farklı kılan şeydir. Uzman doktor, wavefront teknolojisi ismi verilen korneanın en detaylı görüntüsünü oluşturmak adına kılavuz olarak kullanabileceği teknoloji de bilgisayar görüntüsü kullanabilmektedir. Lazer uygulaması çeşitleri içinde;

PRK veya fotorefraktif keratektomi; hafif ila orta düzeyde yakınlık, ileri görüş sorunu ya da astigmatizmayı düzeltmek adına kullanılır. Uzman cerrah korneayı yeni baştan şekillendirmek için lazer kullanımı yapar. Bu işlemler sadece korneanın yüzey kısmını ve altında bulunan dokuyu etkiler. Doktorlar işlemler esnasında korneanın bilgisayar görüntülemesini de kullanabilmektedir.

LASEK veya lazer epitelyal keratomileusis; PRK’ya çok benzeyen bir uygulamadır. Uzman doktor bir kanat oluşturmaktadır. Korneayı yeni baştan şekillendirmek adına  dokuyu gevşetmek adına bir alkol solüsyonu ile lazer kullanılır. Bundan sonraki süreçte gözler iyileşirken kanadı yerinde kalması için yumuşak bir kontakt lens kullanılır. Yakın görüş, ileri görüş ve astigmatizmi tedavi edilebilme özelliğine sahiptir.

RLE refraktif lens değişimi; diğer isimleri PRELEX, net lens değişimi (CLE), lens ekstraksiyonu (CLE) ve refraktif lens değiştirme (RLR) ‘dir. Katarakt cerrahisi ile aynı şeyleri içerir. Uzman doktorlar korneanın kenar kısmından küçük bir kesi yapar. Doğal lensi çıkarır, silikon veya plastik lens ile değiştirme yapar. İnce kornealar, kuru göz veya diğer küçük kornea sorunlarını ortadan kaldırmak adına kullanılır. Astigmatizmayı düzeltmek adına LASIK ya da LASIK ile alakalı prosedür RLE ile kombin şeklinde kullanılabilir.

Epi-LASEK; korneanın iç kısmında bulunan flebi kesilir ve korneayı ince bir tabaka tabakasını ayırmak adına bir alkol solüsyon kullanır. Lazer yardımı ile yeniden şekillendirme yapılır. Bölge iyileşme aşamasında kanadı yerinde tutacak yumuşak kontak lens yardımı ile kodunu.

Epi-LASIK; korneadan incecik bir tabaka dokusu ayrılır ve lazer ile yeniden şekillendirme yapılır. Uygulama alanının iyileşme sürecinde kanadı yerinde tutacak yumuşak bir kontak lens yardımcı ile korunma sağlanır.

PRELEX; poresbiyopik lens değişimler için ya da gözde esneklik kaybı olduğu zaman kullanılır. Hastanın lensleri yerinden çıkartılır ve çok odaklı lens ile değiştirilir.

Kimler Ameliyat Olabilir ve Aşamaları

Lazer göz ameliyatı uygulamalarının başarılı olabilmesi ve sıkıntısız bir tedavi süreci geçirilebilmesi adına tedavinin uygun olan adaylara yapılması gerekir. Bu tedavi için uygun adayın aşağıdaki özellikleri taşıması gerekir. Ayrıca bu özellikler ameliyat aşamaları açısından da önemlidir. 

  • Yaş: Lazer göz tedavisi işlemler için en uygun kişiler 18 – 55 yaş arasında olan  kişilerdir.
  • 40 yaşından daha büyük olan kişiler LASIK operasyonu sonrasındaki zaman diliminde okumak için yakın gözlüğü kullanımı yapar.
  • Gözlük kullanan miyop hastalarda 8, hipermetrop ve astigmat olan hastalarda 4 derecedekiler lazer desteği ile göz ameliyatı için oldukça uygun adaylar arasında yer alır.
  • Göz ameliyatı (LASIK, PRK, LASEK) gözlerin kornea tabakasına uygulanır. Kornea tabakası kalınlığının planlanacak tedavi için yeterli olmalıdır ve yüzey haritasının düzgün şekilde olması önemlidir.
  • Doğumsal veya genetik kornea hastalığı bulunan kişilerde operasyon önerilmez.
  • Bu tarz tedavi destekleri hamileler ve emziren anneler için kesinlikle uygun değildir.
  • Gözlüklerin numaralarında son bir senede bir değişim olmaması çok önemlidir.
  • Aktif düzeyde göz enfeksiyonu olmaması gerekir.
  • Göz operasyonu ile alakalı olası risklerin doktor ile konuşmalı ve bu operasyonun görsel sonuçları ile alakalı  detaylar konuşulmalıdır.
  • Lupus, romatoid artrit gibi romatizmal hastalığı olanlarda ve kuru göz sorunu olan hastalarda lazerle göz tedavisi uygulaması için uygun aday değildir.
  • Keratokonus, katarakt, glokom, retina ve göz siniri hastalıkları bulunan kişiler lazer ile gözlükten kurtulma tedavileri için uygun aday değildir.
  • Şeker hastalığı lazer tedavisi sonrası iyileşme sorunları yaratabilir.
  • Daha önceden geçirilen göz ameliyatları ve göz yaralanmaları sebebiyle bazı hastalar lazer tedavisi için uygun olmaz.
  • Göz tedavisi göz tembelliğinin düzeltmesine olanak sağlar. Sadece gözlükten kurtulmanızı sağlar. Gözlük kusurlarına bağlı göz tembelliği varsa gözlükle sağlayan görüşten daha iyi bir görme beklememek gerekir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle