Göze Limon Damlatmak Faydalı Mıdır? Hangi Durumlarda Uygulanabilir?

Halk arasında özellikle çocukluk döneminde gözlerin daha parlak olması için göze limon damlatılması gerektiğine inanılır. Peki gerçekten işe yarıyor mu? Dahası başka hangi hastalıklara iyi geliyor? İşte merak edilenler…

Mikropların Neden Olduğu Oftalmoloji Hastalıkları

Göz yapı itibari ile kendini sterilize edebilme özelliği olsa da hijyen kurallarına gerekli ihtimam gösterilmezse koruyucu faktörler yetersiz kalacak ve göz enfeksiyon kapacaktır. Gözde meydana gelen enfeksiyonlara sebep olan bakterilerin zamanında tedavi edilmemesi oftalmolojik hastalıklara davetiye çıkaracaktır. Bu gibi durumlar ile karşılaşmamak için kişilerin özellikle yabancı cisimlere karşı, ucuz kozmetik ürünlere karşı ve kimyasallara karşı gözlerini korumaları gerekmektedir.

Gözde meydana gelen enfeksiyonlar genellikle kızarıklık, sulanma, şişkinlik, kanlanma ve batma şeklinde ağrı olarak kendini belli eder. Bu tip belirtilerin ciddiye alınması ve zaman kaybetmeden uzmana gösterilmesi gerekmektedir.

Genellikle gözde en sık rastlanan ve mikropların sebep olduğu hastalık bakteriyel konjunktivitlerdir. Bu oluşumun her çeşidi bulaşıcı olup ilerlemesi halinde kornea tabakasında ciddi hasarlar bırakabilecek ciddi bir durumdur. Genellikle steril olmayan ortamlardaki cisimlerin göz veya çevresi ile temas ettirilmesi sonucunda ortaya çıkar. Günümüzde bu tip enfeksiyonları yok etmek adına klinik ortamda hazırlanmış bir çok antialerjik damla vardır ve uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Ancak bu tip enfeksiyonlar için ilaç kullanmak istemeyen hastalar içinse bir çok bitkisel kür ve tedavi yöntemi vardır.

Limon İle Gözdeki Mikropları Öldürme

Halk arasında güzellik anlayışı oldukça göreceli olmakla beraber genellikle kız veya erkek fark etmeksizin gözlerin parlaklığı güzellik simgesi olarak algılanır. Gözlerdeki çeşitli hastalıklar veya genetik faktörler ile bu parlaklık herkeste olmayabilir. Ancak eski tarihlerden beri alternatif tıp bu konuda bir çok yöntem denemiştir. Bu yöntemler arasında en çok işe yaradığı düşünülen ve en çok bilinen yöntem ise göze limon suyu damlatmaktır.

Limonun antibakteriyel bir özelliği vardır. Ayrıca limonun asidik yapısı gözün en dışındaki saydam tabakanın yoğunlaşmasını sağlayabilecek niteliktedir. Bu nedenle çok eski tarihlerden beri alternatif tıpta yüzeysel oftalmoloji hastalıklarının tedavisinde ve gözün parlaklığını arttırma amacıyla kullanılmaktadır.

Limonun mikropları öldürebildiği klinik olarak yapılmış tahlillerde de kanıtlanmıştır. Ancak göze damlatılması ve gözün yapısına zarar verip vermediği ile ilgili kesin bir teori olmamak ile birlikte üzerinde bir çok çalışma halen yapılmaktadır. Konjunktivitler gibi bakterilerin üremesi ve göz kapağı içerisine yerleşmesi gibi hastalıkların tedavisinde İbrahim Saraçoğlu gibi bir çok alternatif tıp uzmanı önermektedir.Konuyla ilgili bir diğer görüş ise katarakt veya geçici bulanık görme gibi faktörlerin anlık tedavisinde de işe yaradığı yönünde. Ancak bu tip şikayetleri olan hastaların bu yöntem gibi geçici çözüm yollarına başvurmak yerine bir uzman tarafından muayene edilip etkenleri tetikleyen faktörlere yönelik bir tedaviye başvurmaları daha doğru olacaktır. Bu tip şikayetleri olan hastaların bir çoğu uzmana görünmek yerine limon suyu damlatmak gibi geçici çözümlere başvurmaktadır.

Uygulanabileceği Durumlar

Limon suyu ile tedavi geçmişi uzun yıllara dayanan ve halk arasında olumlu sonuçlarına inanılan bir yöntemdir. Ancak unutulmamalıdır ki gözün matlaşmasına etki eden veya enfeksiyona sebep olan bakteriler her zaman için bu yöntem ile tedavi edilemez. Bu yöntem ile etkileri azaltılmaya çalışılan durumların altında yatan etkenler gözün yapısına zarar verecek boyutta olabilir. Özellikle gözün saydam tabakası olan korneayı olumsuz etkileyecek faktörlerin zamanında teşhis ve tedavi edilebilmesi önemlidir. Çünkü göz yapısını oluşturan bir çok doku diğer organların aksine kendini yenileme özelliği gösterememektedir.

Genellikle halk arasında gözlerin daha parlak görünmesini sağlamak amacıyla kullanılan bu yöntem her koşulda uygulanamaz. Gözün mat bir görünüme kavuşmasında köz kurulundan katarakta kadar bir çok etken olabilir. Göz kuruluğu gibi etkenleri yok etmede işe yaradığı bilinse de katarakt gibi veya bazı parazitlerin göze yerleşmesi gibi etkenlerin tedavisinde işe yaramayacaktır.

Bu uygulamanın yorgunluk gibi etkenler ile geçici bulanık görme gibi durumlarda da uygulanabildiği bilinmektedir. Bu tip etkilerin doktor muayenesi ardından altında ciddi bir etken yatmadığından emin olunduysa bu yönteme başvurulabilir. Küçük çocuklara sıklıkla uygulanan bu yöntemin uygulanmasında zaman aralığına dikkat edilirse ciddi bir risk yoktur. Ancak şu durum göz ardı edilmemelidir ki kişinin alerjik reaksiyonları kontrol ettirilmeden uygulanacak böyle bir yöntem zarar verebilir. Geçici ve tekrarlamayan bulanık görme şikayetlerinde, hafif bakteriyel enfeksiyonlarda ve gözün saydam tabakasını canlandırmak adına bu yöntem belirli aralıkları ile uygulanabilir. Ancak yinede bu tip şikayetleri olan hastaların uzman hekim tarafında önerilen ve göz yapısına uygunluğu klinik olarak kanıtlanmış damlaları tercih etmeleri daha doğru olacaktır.

Uygulama Yöntemleri

Çeşitli sebepler ile göze limon suyu sıkmanın mikropları öldürmede ve daha bir çok konuda fayda sağladığına inanılmaktadır. Mikropların sebep olduğu enfeksiyonlar için kullanımında yapılan en büyük yanlış bu uygulamanın zaman aralığına dikkat etmemektir. Mikropların sebep olduğu enfeksiyon geçene kadar sürekli limonun suyunu sıkmak faydasından çok zararına tanık olmaya sebep olabilir. Bu nedenle bu tip bir çözüm yoluna başvuracaksanız bu uygulamayı en çok haftada bir kez uygulamalısınız.

Kornea tabakası gözün en dış üst katmanlarından biridir ve jel kıvamında bir tabaka ile dış etkenlere karşı korunmaktadır. Limon suyu gibi asidik çözeltiler gözün koruyucu tabakasını incelterek korneaya zarar verebilir. Bu uygulama tercih edilecekse mikrobik durumlar için en çok haftada her göze birer damla şeklinde, parlaklık verme amacıyla kullanılacaksa en fazla altı ayda bir birer damla şeklinde uygulanmalıdır.

 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle