Göz Yanması Hangi Nedenlerden Kaynaklı Olarak Ortaya Çıkar ve Nasıl Tedavi Edilir?

Göz yanması sorunları konusundan neden meydana geldiği dikkate alınmalıdır. Nedene göre uzman hekime başvurarak tedavi için gerekli detaylar konusunda bilgi alınmalıdır. Evde ise sorunu hafifletecek uygulamalar yapılabilir.

Göz Yanması Nedenleri

Gözlerde yanma meydana gelmesi sinir bozucu olmanın yanında gözlerde ateş varmış hissi ortaya çıkartabilir. Hatta göz yanması sorununa deşarj, yırtılma ve kaşıntı da eşlik edebilir. Göz yangısı sorunun birçok nedeni bulunur. Bunlar içinde en çok gözlemlenenleri;

  • Göz yangısı tipik olarak orada bir miktar tahriş veya iltihaplanma şekli olduğunu ifade eder. Gözleriniz doğal olarak herhangi bir tahriş ediciyi yıkamaya yardımcı olmak için gözyaşı üretir. Bu nedenle onlara bir şey girdiğinde, ilk belirti aşırı yırtılma olur.
  • Gözlerde yorgunluk; göz yanması için en yaygın neden göz önüne alındığı zaman göz yorgunluğu ilk sıralarda yer alabilir. Aşırı düzeyde kitap okumak, koruyucu güneş gözlüğü olmadan parlak ışıklara veya sert güneş ışığına maruz kalmak, uzun süre televizyon izlemek, görme ile alakalı sorunlar yaşamak, miyop, yakınım (hiperopi) veya astigmat gibi sorunlar gözlerde yorgunluklara neden olarak yanma hissi meydana getirebilir.
  • Yaralanma; fazla güneş ışığı, aşırı rüzgâr, sıcaklık, tozlara maruz kalma gibi faktörler gözlerin yaralanmasına neden olur. Gözlerin kapağı bu konuda koruma sağlamaya çalışsa bile aşırı düzeyde maruz kalmak kaşıntı, kızarıklık, yanma ve gözlerin şişmesi sorunlarını ortaya çıkartır. Gözlerin kimyasallara maruz kalması da yaralanmaya neden olabilir. Sabun, şampuanlar, parfümler, deodorantlar, böcek ilaçları, klorlu havuz suyu ve sigara dumanı da dâhil olmak üzere birçok faktör bu konuda etkili yaralanmalara neden olur. Bu yaralanmalardan sonra göz yanması, şişmesi, kızarması ve kaşıntısı da ortaya çıkabilir.
  • Alerjiler; alerjilerden kaynaklı olarak gözlerde sorun meydana geldiği zaman göz yanması, kızarması, şişmesi, gözlerin kapaklarında şişme ve kaşıntısı en yangın belirtiler içinde yer alır. Gözleri ilgilendirmekte olan bir alerjik reaksiyona alerjik konjonktivite adı verilir. Yaygın alerjenler içinde toz, evcil hayvan tüyleri ve polenler bulunur.
  • Gözlerde enfeksiyon ve hastalıkları: bu sorunlar gözlerin tahriş olmasına ve yanmasına neden olur. Bakteriler ile virüsler doğrudan temas sonucunda gözlerin kapağında yanmaya, göz yanmasına, kaşıntısı ve şişmesi sorununa neden olabilir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar gibi insan vücudunun farklı yerlerinde başlayan bir enfeksiyonda sekonder göz belirtileri meydana getirebilir.

Göz Yanması Tedavisi

Göz yanması sorununa dışarıdan gelen bir eşya ya da küçük bir darbe neden oluyorsa gözlerin hemen ılık su ile durulanması gerekir. Yalnız bu tarz durumlarda gözlerin çevresinde ve kapaklarında farklı bir sorun olup olmadığına dikkat edilmesi gerekir. Böyle bir sıkıntı mevcutsa kesinlik uzman hekime başvurmak gerekir. Yaz ayları geldiği zaman yetişkinler ve çocuklar güneşten korunmak adına güneş kremi kullanmalıdır. Bu kullanım ilk yapıldığı zaman çok ciddi yanma ve batmaya neden olabilir. Bundan kurtulmak adına hafifçe gözlerini durulama yapmak sorunu ortadan kısa sürede kaldırır. Gerekirse bunu birkaç kez tekrarlamak gerekir.

Gözlerin kapağında kaşıntı, yanma, kızarıklık ve kapaklarında şişme çamaşır suyu tarzında kimyasallardan kaynaklanıyorsa kısa süre zarfında uzman hekime başvurulmalıdır.

Yanmalarınız alerjik sorunlardan kaynaklanıyorsa, doktoru ziyaret etmek gerekir.  Uzman doktor anti-alerji ilaçları reçete edebilirler ve alerji atağı yaşarken hissedilen yanma hissini en aza indirmeye yardımcı olmak adına hangi göz damlaları, jelleri veya yağlayıcılar tavsiye edebilir. Damlalar oral ilaçlardan çok daha farklıdır ve daha kısa sürede sorunu ortadan kaldırır. Bunun nedeni de birçok oral alerji ilacının gözlerde kuruma yapması ve daha fazla yanmaya neden olmasıdır. Gözlerdeki yanma herhangi bir ilacın alınmasından kaynaklanıyorsa ve hasta bu şekilde olduğunu düşünüyorsa doktor ile konuşması gerekir. Uzman hemen kullanılan ilaçların bırakılmasını isteyebilir. İlaçlardan kaynaklı oluşan gözlerdeki yanmalar, kızarıklık, kapaklarında oluşan şişmeler, kaşıntı ve akıntıların geçmesi için damla tarzında ilaçları reçete eder.

Kuru göz sendromu da gözlerde yanmaların meydana gelmesini sağlayabilir. Kuru gözlerden kaynaklı sıkıntılar varsa bunun için yapay gözyaşı kullanımı yapılması gerekir. Yapay gözyaşı seçimlerini kendiniz yapmamalısınız. Bunun için uzman hekime başvurmak en iyi çözüm olacaktır. Uzmanlar damla kullanımında aşağıda bulunan detaylara dikkat edilmesini ister. Bu detaylar;

  • Damlalar gün içinde 4 defadan fazla kullanılmaz. Kendiniz damla seçimi yapacaksanız kesinlik koruyucu içermeyen damlaları tercih etmek gerekir. Bu tarz damlalar yanma hissini daha fazla kötüleştirebilir.
  • Kontak lens kullanırken damlaların kullanılmaması gerekir.
  • Merhemleri yatmadan önce kullanmak gerekir. Çünkü bunlar görüşün bulanık hale getirebilir. Bundan dolayı gün içinde kullanılmamalıdır.

Yanan gözler için evde bitkisel uygulamalarda yapılabilir. Bu tarz uygulamalar sorunun hafiflemesi ve geçmesi konusunda destek sağlar. Yanmaların nedenlerine bakılmaksızın, soğuk bir sıkıştırma uygulanması yapılabilir. Ortadaki sorunu belirli bir düzeye kadar yatıştırmaya yardımcı olur. Soğuk kompres için kullanılacak olan ürünlerin her daim temiz olduğuna dikkat etmek gerekir. Gerekirse kullanılacak suyun steril olması tercih edilmelidir. Ayrıca uygulama esnasında gözler kapalı olmalıdır ve her iki göz içinde farklı havlu kullanılmalıdır.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle