Göz Ağrısı İçin Tedavi Yöntemleri, Yapılması Gerekenler

Göz ağrısı çok yaygın bir problemdir ve meydana gelmesinde farklı birçok sebep olabilir. Göz ağrısının sebebine bağlı olarak farklı tedaviler uygulanır. Bu tedavileri yazımızda açıkladık.

Göz Ağrısı Tedavi Yöntemleri

Gözde meydana gelen yanma, bir şey kaçmış hissi, basınç, zonklama, bıçak saplanma hisleri genellikle göz ağrısı olarak tanımlanır. Bazen gözde ki ağrı; sinüs ağrısı, diş ağrısı veya migren gibi diğer semptomlarla karıştırılır. Gözün ağrımasının birçok farklı sebebi olabilir. Gözde oluşan ağrının nedenleri iki geniş kategoriye ayrılır: oküler ağrı ve orbital ağrı. Konjonktivit, en yaygın görülen ağrıma problemlerinden biridir. Konjonktivit, konjonktivanın; alerjik, bakteriyel, kimyasal veya viral bir iltihabı (gözkapağını kapatan ve gözkapağını kaplayan zarif zar) olabilir. Kornea zedelenmeleri ve kornea ülseri de göz ağrısına neden olan sık görülen durumlardır. Ağrının tam olarak nedenini anlayabilmek için bir doktora danışmanız gerekir. Bir doktora danışmadan ve doktor sizi tedavi etmeden ağrının neden meydana geldiğini anlamanız çok zordur.

Tedavi

Yukarıda da belirttiğimiz gibi gözde meydana gelen ağrıların nedenleri çok farklıdır ve her birinin tedavisi farklı yöntemler içerir.

Konjonktivit: Bu hastalığın bakteri formu, antibiyotik damlalar, göz merhemi ve ağrı kesici ilaçlarla tedavi edilir. Viral konjunktivit (pembe göz) tipik olarak bakteriyel konjonktivit ile benzer şekilde tedavi edilir, çünkü bakteriyel virüs enfeksiyonları ile viral enfeksiyon arasında çok büyük fark bulunmamaktadır. Alerjik konjunktivit, normalde antihistaminlerle, diphenhidramin (Benadryl) gibi oral ajanlarla tedavi edilir. Fakat bazen tedavi için damlalar da kullanılabilmektedir.

Kornea zedelenmeleri ve ülserasyonlar: Bunlar antibiyotik göz damlaları (enfeksiyonu önlemek için), göz merhemi ve ağrı kesici ilaçlarla tedavi edilir.

Göze kaçan yabancı parçalar: Yabancı cisimleri çıkarmak için farklı teknikler vardır. Bu teknikler şöyledir: su ile çıkarma, pamuk ucu ile çıkarma, küçük bir iğne ile çıkarma veya oftalmolojik bir matkapla çıkarma. Yabancı cisim çıkartıldıktan sonra, cismin açtığı hasarı tedavi etmek için farklı yöntemler kullanılabilir.

Kimyasal göz yanıkları ve korneal yanma: Kimyasal göz yanıkları, göz normal asit ve alkali seviyesine ulaşana kadar anestetik göz damlaları ve bol miktarda su ile tedavi edilir. Asit veya alkali seviyeleri, pH kağıdı adı verilen özeli bir kağıt ile kontrol edilir. Kapsamlı tedavi yapıldıktan sonra ve pH normal olduğunda, kimyasal yanık derecesine bağlı olarak daha ileri tedavi için bir oftalmolog tarafından değerlendirilmesi gerekir. Antibiyotik göz damlası, göz merhemi ve ağrı kesici gibi ilaçlar tedavide sıklıkla kullanılır.

Blefarit: Blefarit için yoğun bir tedavi programı uygulanmaz. Hastayı rahatlatmak için ve fazla akıntıyı gidermek için sıcak kompres uygulanması tavsiye edilir. Bunun yanı sıra günde iki kez, göz kapakları bebek şampuanı ile hafifçe silinebilir

Arpacık: Göz ağrınız bir arpacıktan kaynaklanıyorsa, diğer sorunları yaşayan kişilere göre kısmen daha şanslısınız. Evde tedavi ile sorununuzu çözebilirsiniz. Sıcak suyla ıslattığınız bir havluyu günde dört kez 15 ila 20 dakika boyunca gözlerinize koyarak arpacık problemini çözebilirsiniz. Kompres tedavisini 2 hafta yaptıktan sonra herhangi bir sonuç alamazsanız doktora danışın.Ayrıca bunun yanı sıra antibiyotik krem de arpacık tedavisinde kullanılabilir. Eğer arpacık çok acı verici ise göz doktoru ufak bir cerrahi işlem ile orada ki iltihabı boşaltabilir. Arpacıklar 3-4 hafta içinde yok olmazsa genellikle cerrahi işlemlere başvurulmaktadır.

Sıcak kompres çoğu göz sorununda işe yarayan etkili bir tedavi yöntemidir.

 

Şeker Hastalığı

Şeker hastalığı yani diyabet damarlarda büyük sıkıntılara ve tıkanmalara yol açan bir problemdir. Şeker hastalığı aynı zamanda gözü de etkiler ve görme kayıplarına neden olabilir. Şeker hastalığına sahipseniz bunun tek tedavi yöntemi ilaçlardır. Bu yüzden bir doktora danışmanızda fayda var. Şeker hastalığı tedavi edilmediği taktirde kalıcı körlüğe yol açabilir.

Stres ve Uykusuzluk Kaynaklı Ağrılar

Stres ve uykusuzluk gözde oluşan ağrılara kaynak olabilir. Aşırı uykusuzluk, gözün altında morluk oluşumuna ve gözde ağrılara yol açar. Bunun yanında stres ise her hastalıkta olduğu gibi göz ağrılarının da önemli bir sebebidir. Stres ve uykusuzlukla baş etmek için; yoga, spor, müzik gibi uğraşlar son derece faydalı olacaktır. Stres ile baş etmek için sigara ve alkol kullanımı son derece yanlıştır. Sigara ve alkol kullanımı gözünüzün sağlığına da yüksek oranda zarar veren maddelerdir. Bu yüzden stres ile mücadele etmek için bu tip maddelerden kaçınmak gerekir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle