Gözyaşı Kanalı Tedavisinde Geç Kalınırsa Ne Gibi Sorunlarla Karşılaşılır?

Her yaştan bireyde görülebilen ve tedavi edilmesi şart olan bu durum göz sağlığını tehdit eden en önemli sorunlardan biridir. Peki teşhis ve tedavide geç kalınırsa ne gibi sorunlarla karşılaşılır?

Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı

Göz yaşı göz çukuruna konumlanan gözyaşı bezlerinden burun ucuna kadar uzanan kanallar vasıtasıyla gözümüze ulaşır. Bu anatomik yapıyı olumsuz etkileyecek her durum bu hassas kanallarda tıkanıklık veya daralmaya yol açabilir. Gözyaşı sıvısı gözümüzü hava gibi bir çok dış etkene karşı bir kalkan gibi korumakla görevlidir. ancak bu sıvının yapısının bozulması çeşitli enfeksiyonların riskini de arttırmaktadır. 

Her yaş grubunda ve cinsiyetteki bireyde  görülme sıklığı farklılık göstermekle birlikte vardır. Ancak özellikle yeni doğanlarda ve 0-3 yaş arasındaki çocuklarda görülme oranları daha fazladır. Buna ek olarak 40 yaşın üzerindeki kadınlarda da görülme sıklığı fazlalık göstermektedir.

Hastaların belirtileri zamanında tespit edip bir uzmana başvurmaları tedavide kolaylık açısından önemlidir. Hastalığın başlıca belirtileri rüzgarlı ve sert hava koşullarında gözlerin kızarması ve şişmesidir. Buna ek olarak sıklıkla göz yaşı akması ve akan gözyaşının koyu kıvamlı olması da olası belirtiler arasındadır. Göz enfeksiyonlarında artış da en sık rastlanan belirtiler arasındadır. Genellikle bu hastalığın en yaygın sebebi burnun kıkırdak yapısındaki eğrilikler ve gözyaşı keselerine baskı yapan tümör veya diğer oluşumlardır. 

Tedavi Yöntemleri

Tedavi yöntemleri hastalığın hangi evrede teşhis edildiğine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Hastanın yaşı da tedavi yöntemini belirlemede etkili olan kriterler arasındadır. Hastalığın zamanında teşhis edilebilmesi olası enfeksiyonların ilerlemeden tedavi edilebilmesi ve hastalığın tekrar nüksetmemesi açısından önemlidir. 

Hastalara uygulanacak tedavi yöntemlerinde ilaç ile tedavi yoktur. Tıkanıklığa sebep olan unsurların ortadan kaldırılabilmesinde en etkili tedavi yöntemi sondalama yöntemidir. Ancak bu yöntem her zaman için kesin çözüm yolu değildir. Hastalığın çok ilerlememiş evrelerinde cerrahi müdahale gerektirmeden yapılabilecek en uygun uygulamadır. 

Sondalama ve masaj ile açılamayan kanallara cerrahi müdahale uygulanması şarttır. Ancak cerrahi müdahalede bulunulabilmesi için hastanın 2 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Cerrahi müdahale 1 cm’lik bir kesi ile yapılabildiği gibi son yıllarda geliştirilen teknolojiler ile birlikte lazer ile kesiye gerek kalmadan da yapılabilmektedir. 

Teşhis ve Tedavide Geç Kalındığında İzlenebilecek Yol

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı zamanında tedavi edilmezse ciddi enfeksiyon riskleri doğurmaktadır. Ayrıca zamanında tedavi edilemeyen tıkanıklığın sonucunda oluşan enfeksiyonların göz yapısını da deforme etmesi ve kalıcı veya geçici görme kayıpları ile sonuçlanması da muhtemeldir. Özellikle hastalığın erken dönemde teşhisinde tedavi olanaklarında başarı oranı oldukça yükse olacaktır. 

Yeni doğanlarda sinüs iltihabı veya burnun kıkırdak yapısındaki eğrilikten kaynaklı tıkanıklığın teşhisi ebeveynlerin dikkatine bağlıdır. Çocuklardaki belirtilerin iyi gözlemlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde tedavide geç kalınması durumunda enfeksiyonlar ilerleyerek ciddi hasarlara yol açabilmektedir.

Hastaların büyük çoğunluğu başlangıç seviyesinde doktora başvurmakta geç kalmaktadır. Bu durumda tıkanıklık sondalama veya masaj tedavisi ile tedavi edilebilecekken cerrahi müdahale şart hale gelebilmektedir. Hastalığın ilaç ile tedavisi mümkün olmadığından hastaların bilinçli davranarak belirtiler fark edildiği anda doktora başvurmaları gerekmektedir. Teşhiste geç kalınmış hastalarda tıkanıklık göz çevresinde ödem ile birlikte iltihaplı bezeler oluşmasına sebep olacaktır. Bu bezelerin oluşumu göz yapısına baskı uyguladığından ve mikrobik bir yapıda olduğundan durum daha da ciddileşebilir. Teşhis ve tedavide geç kalındığı durumlarda cerrahi müdahale ile bile tedavi kesin sonuç vermeyebilir. Bu nedenle hastaların tıkanıklığı fark ettikleri anda uzmana başvurarak gerekli tedbirleri almaları gereklidir. Özellikle tıkanıklığa sebep olan oluşum bir beze veya kist ise zamanında tedavi edilmesi göz sağlığı açısından oldukça önemlidir. 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle