İt Dirseği İçin Tedavi Yöntemleri, Tüm Tedavi Yolları

İt dirseği kendi kendine düzelen bir hastalık olmasına rağmen bazı durumlarda, it dirseğini yani arpacığı tedavi etmek gerekir.Tüm tedavi yöntemlerini yazımızda anlattık.

İt Dirseği Tedavi Yöntemleri

İt dirseği kolay tedavi edilebilen bir hastalıktır. Lakin bu hastalıkta ki en büyük sıkıntı hastalığın kendini sürekli tekrar etmesi ve yayılmasıdır. İt dirseği diğer adı ile arpacık son derece bulaşıcı bir hastalıktır. İt dirseğinin olduğu enfeksiyonlu bölge başka bir cilde temas ettiği zaman, temas edilen yere de bulaşır. İt dirseği enfeksiyonlu bir yumrudur. Bu yüzden çıktığı bölgede kırmızılık olur ve sivilceye benzer bir şişlik oluşur. Oluşan bu şişlik estetik açıdan hoş durmaz. İt dirseğinin bilinen büyük bir zararı olmamasına rağmen (nadir durumlar hariç) bu oluşturduğu estetik çirkinlik yüzünden hızlı bir şekilde tedavi edilmeye çalışılabilir. İt dirseği asla sıkılmamalı ve bu enfeksiyonlu yumruya çok fazla temas edilmemelidir. Bulaşıcı bir hastalık olduğundan dolayı, arpacık ile çok fazla temas etmek arpacığın yayılmasına yol açar ve hastanın cildinde daha da fazla arpacık oluşur. Ayrıca arpacık ile çok fazla oynanırsa şişliği, kırmızılığı ve enfekte olma durumu artacaktır. İt dirseğinin geçmesi için çeşitli tedavi türleri vardır. Bizde bu yazımızda sizlere bu tedavi türlerinden bahsedeceğiz.

Arpacık ağrılıdır ve göz kapağı kenarlarında çıkar.

Sıcak kompresler lezyonun iyileşmesini hızlandırabilir.

İhtiyaç duyulabilecek diğer tedaviler arasında intralezyonel kortikosteroidler (şalazyon için) ve insizyon ve / veya antibiyotikler (arpacık için) bulunur.

Tıbbi Bakım

Arpacık diğer adıyla it dirseği, bir süre vücutta kaldıktan sonra kendiliğinden kaybolan bir problemdir ve 1-2 haftalık süre zarfında düzelir. İt dirseği tedavisinde medikal terapi, göz kapağı hijyenini koruma ve lezyonlara günde 4 kez olmak üzere 10 dakika boyunca sıcak kompres ve masaj yapılmasıdır. Bu sayede lezyonlar boşalır yani içlerinde ki iltihap akar. Eğer blefarokonjonktivit problemi de var, fornitte topikal antibiyotik bir merhem kullanmak gerekir. Arpacık tedavisi için bu yöntemler uygulanırsa ameliyat olmaya gerek kalmaz. Zaten genellikle görülen, sıradan bir arpacık türünde doktorlar da ameliyat önermeyecektir.

Harici bir it dirseği, kirpik folikülü çevresinde meydana gelmişse, o noktada bulunan kirpik tedaviyi sekteye uğratmamak için çekilebilir. Eğer arpacık preseptal sellülit problemi ile birlikte görülür ve komplike bir hal alırsa sistemik antibiyotik kullanılması gerekir. Oral doksisiklin, çoklu veya tekrarlayan lezyon geçmişi, veya kronik miyobim varsa yine antibiyotik içeren ilaçların kullanılması gerekecektir. Dahili arpacık bazen şalazyon hastalığına dönüşebilir. Bu gibi durumlarda topikal steroidler, intralezyonel steroidler veya cerrahi insizyon kullanılması gerekir.

Temizlik

Alanı temizlemek de bakterilerin yayılmasını önlemek ve kabuklanabilen yarayı  temizlemek için iyi bir fikirdir. Bu temizlik sırasında hafif ve tahriş edici olmayan sabun veya şampuan ile ılık musluk suyu kullanılması gerekir. Temizleme işlemini gözünüz kapalıyken hafifçe yapın ve göze zarar vermemeye dikkat edin.

Ağrı Kesici

İt dirseği hastaya acı veriyorsa, kişi acıyı gidermek için parasetamol veya başka ağrı kesiciler kullanabilir.

İlaç

Bir doktor it dirseğinin acısını geçirmek ve enfeksiyonun temizlenmesini hızlandırmak için asetaminofen ve antibiyotikler reçete edebilir (antibiyotikler hastaların blefarit veya rozaseadan muzdarip olduğu durumlarda kullanılır). Bu ilaçlar normalde ağızdan uygulanır. Diğer vakalarda topikal antibiyotikler bölgesel olarak uygulanabilir.

Cerrahi

Hastalar yukarıda ki yöntemleri denedikten sonra da sorun çözülmez ise, doktor cerrahi bir müdahale ile orada ki irini boşaltmayı düşünebilir. Bununla birlikte, hastalar asla ama asla arpacığı iğneyle delerek veya sıkarak orada ki enfeksiyonu boşaltmayı denememelidir. Çünkü çevrede ki dokulara ve göze zarar verebilecek ciddi enfeksiyonlara neden olabilirler. Bu yöntem, arpacık herhangi bir tedaviye yanıt vermezse son başvurulan tedavidir. Cerrahi işlemi hasta lokal anestezi altındayken bir oftalmolog tarafından gerçekleştirilir. İşlemden sonra çıkarılan arpacık, cilt kanseri incelemesi için histopatolojik bölüme gönderilebilir. Eğer bu uygulama gerçekleştirilirse, endişelenmeyin. Doktorlar bunu önleyici bir tedavi yöntemi olarak uygulamaktadırlar.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle