Katarakt Ameliyatı Sonrası Bulanık Görme Ne Zaman Geçer?

Makalede katarakt ameliyatı sonrası gözde meydana gelen bulanık görme konusu ve bulanık görme sorunu nasıl giderilir? Katarakt ameliyatından sonra normal hayata nasıl dönülür makalede bu konulara yer verilmiştir.

İnsan gözünde bulunan lensin kesifleşmesine bağlı olarak yaşanan görme oranının azalmasıyla ortaya çıkan Katarakt sorunu çeşitli şekillerde yapılan cerrahi operasyonlar ile kısa süre içinde tedavi edilebilmektedir. Cerrahi işlemlerin dışında herhangi bir tedavisi olmamakla birlikte kesin çözümü de bulunmaktadır. Katarakt ameliyatından sonra bulanık görme durumu ise herhangi bir korku ya da endişe yaratmaktadır. Gözün iyileşme evresi içinde bulunan bu görme sorunu kısa süreli bir aşamadır. Kataraktan yapılan işlemlerde EKKE olarak bilinen Ekstrakapsüler Katarakt Ekstraksiyonu birçok açıdan önemli avantajları beraberinde getirmektedir. Lens ön kapsülü üzerinden nükleus ve korteks çıkarılma işlemleri başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Ancak maliyet açısından yüksek olmasından dolayı birçok tedavi işlemlerinde İKKE öne çıkmaktadır. Ancak çok daha hızlı bir şekilde bulanık görmenin geçmesi için teknik imkanların yeterliliği de önem taşımaktadır. Birkaç gün için bulanık görme sona ererken bir ay sonrasında göz en iyi performansını ortaya koyabilmektedir.

Katarakt Sonrası Komplikasyonlar

Oldukça güvenli bir şekilde yapılması gerekli olan cerrahi işlemler sonrasında birtakım önemli sorunlar ortaya çıkabilmektedir. İşlem kalitesine bağlı olmakla birlikte görülme sıklığı az olsa da çeşitlilik açıdan komplikasyonların sayısal anlamda fazla olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bilhassa aynı göz için birden fazla cerrahi müdahalenin uygulanmış olması durumlarında korneanın yıpranması kuvvetle muhtemeldir. Kornea bulanıklaşması olarak da kabul edilen bu durumun kendiliğinden iyileşmesi beklenmektedir. Belirli bir süre zarfında herhangi bir etkinin olmaması halinde ise kornea nakli gerekli görülmektedir. Her gözde bulunan reaksiyonun anormal bir şekilde artış göstermesi de Katarakt ameliyatından olabilecek komplikasyonlar arasındadır. Böyle bir durumda tedavinin çok daha yoğun bir şekilde yapılması gerekli görülürken reaksiyon düşürülmesi için katarakt operasyonu yapılan göze iğne uygulanması da mümkündür. Katarakt ameliyatı sırasında kullanılan ilaçlarla göz içi basıncın yükselmesi de olabilecek komplikasyonların başında gelmektedir. Böyle bir durumda hastanın bekletilmesi ve dinlendirilmesi gerekmektedir. Göz içinde meydana gelebilecek en tehlikeli komplikasyon ise enfeksiyon riskidir. Gözde ağrı, kızarıklık gibi belirtilerin yanı sıra bulanıklık görme durumlarında da enfeksiyon kontrolü yapılmaktadır.

Katarakt İyileşme Süresi

Zorlu bir işlem olmamasından dolayı Katarakt ameliyatı sonrası dinlenme süresi azdır. Ameliyat günü hiçbir şekilde gazete, dergi okunması önerilmemekle birlikte televizyon seyredilmesi de risklidir. Birçok farklı yöntem olmakla birlikte göz tedavisi sonrasında bandaj ile kapatılma durumu olmaktadır. Bunun nedeni ise hiçbir şekilde enfeksiyon alınmamasını sağlamaktadır. Birkaç gün içinde hastaneden taburcu edilen kişinin normal yaşama dönmesi ise biraz zaman almaktadır. Özellikle yaşanması muhtemel olan bulanık görme olayının devam etmesi de kişiye bağlı olarak değişmektedir. Kataraktan ameliyat yapılmasından sonra çok fazla iğne ya da ilaç kullanımı söz konusu değildir. Gözün daha çabuk iyileşmesi ve net görünüm sağlaması için damlalar yeterli olmaktadır. Zamanında kullanılması gerekli olan damlalarla birlikte kişinin yeme ve içmesinde kısıtlamaya gitmesine ise gerek yoktur. Ancak ağır eşyaların kaldırılması ya da vücudun çok aşırı bir şekilde yorulması uygun görülmemektedir. Katarakt ameliyatından sonra birinci hafta ve birinci ayda kontrolleri olmaktadır. İşlemden bir hafta sonra araç kullanımı, namaz kılınması, spor yapılması mümkün olabilmektedir.

Katarakt Sonrası Şikayetler

Çeşitli cerrahi işlemlerle yapılan Katarakt ameliyatlarından sonra en fazla şikâyet edilen konu bulanık görme kaynaklıdır. Katarakt ameliyatı sonrası bulanık görme normal olmakla birlikte kişiye bağlı olarak değişik bir zaman sürer. Ancak bu sürenin bir haftayı geçmemesi gerekir. Bulanık görme zaman açısından farklılık gösterse de sebebiyet açısından aynıdır. Bir ay gibi bir zaman diliminde geçmemiş olması durumlarında ise doktor ile irtibat kurulması gereklidir. 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle