Katarakt Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır ve Kaç Saat Sürer?

Katarakt orta ve ileri yaşta çok sık görülen bir göz hastalığıdır. Katarakt ameliyatı nasıl yapılır? Bu operasyon ortalama kaç saat sürmektedir? Kaç tür ameliyat vardır?

Katarakt göz ameliyatı 40 yaş ve üzeri olanlarda çok sık uygulanan bir operasyon olmuştur. Doğuştan Katarakt vakaları ise çocuk yaşta ya da gençken olunan ameliyatları gündeme getirmiştir.

Katarakt Göz Ameliyatının Amacı Nedir?

Katarakt ameliyatı nedir konusundan önce amacını kavramak gerekmektedir. Gözümüz oldukça mükemmel bir yapıya sahiptir. Renkli kısmın ardından ise doğal lens ile ışığın kırılmasını sağlayan bir yapı bulunur. Göz merceğinde yaşanacak herhangi bir kalınlaşma, tortu ve benzeri durumlar görüş vizyonunu direkt olarak etkiler. İşte bu merceği temizlemek, yapay olarak üretilmiş olan merceği yerine takarak görüşü netleştirmek için uygulanan operasyona Katarakt ameliyatı denir.

Katarakt ameliyatı nasıl yapılır sorusuna döndüğümüzde öncelikli olarak anestezi konusuna değinmek gerekiyor. Eskiden genel anestezi ile uygulanan göz operasyonları olduğunu biliyoruz. Fakat günümüzde lokal anestezi dahi göze özel bir damla ile sağlanarak uygulanıyor. Tabi ki Katarakt ameliyatı nasıl olacak diye merak etseniz de uzman doktorunuzun belirttiği yöntem kişiden kişiye değişebilir.

Günümüzde uygulanan yöntemler sayesinde teknolojinin tüm avantajlarından faydalanabiliyoruz. Halk arasında lazerle Katarakt ameliyatı ne kadar sürüyor sorusunun oldukça yaygın olduğunu bu yüzden görebilirsiniz. Fako yöntemi gibi sükse yapmış ağrısız sızısız metotlar geliştirildi. Gözde iç mercek değişimi yapılırken hastanede teknolojik yeterliliğin bulunması ve hekim standartlarının üst düzeyde olması ise en önemli olgudur.

Katarakt Ameliyatı Türleri Nelerdir?

Katarakt ameliyatı nasıl yapılır sorusunun asıl cevabını ise bu bağlamda alabiliriz. Ameliyatın birden farklı türevi olduğunu, gözünüzün yapısı ile katarakt durumuna göre uygun yöntemi doktorunuzun seçeceğini unutmayın. Genel koşullarda Katarakt ameliyatı nasıl uygulanacak sorusuna iki farklı alternatif ile cevap verilebilir.

  1. İntrakapsüler Katarakt Ekstraksiyonu (IKKE):

Bu metot anestezi ile uygulanarak göz içinden lens zarlarını çıkarma ve yerine merceği yerleştirme üzerine kuruludur. Ancak son derece eski ve pek tercih edilmeyen metotlar arasında sayılmaya başlanmıştır. IKKE yönteminin az kullanılmasında ise en önemli faktör halk arasında lazerle Katarakt tedavisi olarak yorumlanan Fako yöntemi olmuştur.

  1. Ekstrakapsül Katarakt Ekstraksiyonu (FAKO)

Katarakt ameliyatında anestezi uygulanır mı sorusuna rahatlıkla hayır diyebileceğimiz bir operasyon yöntemidir. Özel damlalar sayesinde anesteziye gerek kalmadan operasyon yapılabilir. Temel anlamda lensin ön kısmı 2mm çapından daha ufak kesi ile çıkarılabilir. Ardından ise içeride kalan kısım halkın bildiği lazerin aksine ses dalgaları ve titreşimleriyle temizlenir. Ardından ise yine ufak bir kesi üzerinden göz içi lens yerine koyulur.

İki farklı yöntem olduğundan hangi yöntemi kullanacağına doktorunuz karar verecektir. Sizin yaşınız, katarakt durumu ve göz sağlığınız burada önemli kıstaslardır. Haliyle Katarakt ameliyatı olmazsam ne olur demek yerine ortalama yarım saatlik bir operasyonla bu sorundan kurtulmak mümkündür.

Katarakt Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Katarakt ameliyatı kaç saat sürer gibi soru işaretlerine cevap vermekte fayda görüyoruz. Öncelikle ameliyat süreci herhangi bir aksilik yaşanmadığı sürece 30 dakikayı aşmamaktadır. Hatta birçok hastanın ortalama 15 dakikalık bir operasyonla yıllar boyunca çektiği göz kusuru düzeltilebiliyor.

Ancak genel anlamda hastaların daha çok merak ettiği detay Katarakt ameliyatından kaç saat sonra görürüm şeklinde oluyor. İyi bir hastane ortamında, alanında uzman bir doktorun muayenesi ve operasyonuyla operasyon sonrasında net bir görüşe kavuşabilirsiniz. Yani saat ile tanımlanabilecek bir sürede Katarakt sorununuzu ortadan kaldırabilirsiniz.

Burada Katarakt göz ameliyatı esnasında ya da sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar önemli bir rol oynuyor. Gözünüzde kornea yapısı, katarakt sertliği, göz kuruluğu, göz tansiyonu gibi rahatsızlıklar her zaman için risk faktörünü arttıracak detaylardır. FAKO yöntemi her ne kadar en uygulanır yöntem olsa da bazen IKKE metodu kullanılmak zorunda kalınıyor.

Örneğin Katarakt ameliyatı Ankara veya İzmir gibi büyük şehirlerde çok daha rahat bir biçimde olunabilir. Keza özel klinikler, daha başarılı uzmanlar size uygun hizmet türünü ulaştıracaktır. Mercek seçimi ardından gözünüze yerleştirilecek olan lens takılır ve muayeneniz yine uzman doktorunuz tarafından yapılır. Farklı doktora muayeneye gitmek zorunda kalmayabilirsiniz. Haliyle büyük hastane ve klinikler bu aşamada herkesin tavsiyesi haline dönüşüyor. 

Katarakt Ameliyatı Sonrası Hangi Sorunlarla Karşılaşılabilir?

Katarakt ameliyatı mercek seçimi noktasında tamamıyla uzman hekiminize bırakılmalıdır. Sizin göz yapınıza uygun olan lens çeşitleri seçenek olarak sunulacaktır. Ankarada ve diğer büyükşehirlerde emekliye uygun tutar karşılığında Katarakt ameliyatı yapıldığını söylemek gerek. Özellikle yaş ilerledikçe ortaya çıkan şeker, göz tansiyonu ve benzeri rahatsızlıklardan etkilenmeden Katarakt operasyonu olunabildiğini belirtelim.

Katarakt ameliyatı sonrası gözünüzü korumanız gerekmektedir. Örneğin duşa girmeniz gözünüze sıvı kaçmadığı sürece sorun olmaz. Ancak denize girilebilir bir durum söz konusu değildir.

  • Darbelere karşı korumak
  • Toza karşı korumak
  • Baskı ve basınca karşı korumak
  • Nesnelerden ve ellerinizden korumak
  • Gözünüze farklı bir cismin temasını önlemek

Gerek çevresel faktörler gerekse diğer unsurlar için Katarakt ameliyatı sonrası hangi mevsimde nasıl davranmanız gerektiği dahi belirtilmektedir. Çevre olayları ve yaşanan hayat standartları bir gün bandajda kalacak olan gözünüzü korumanız gereken en temel husustur.

Ameliyatın zor olduğunu savunan birçok kişiye rastlayabilirsiniz. Aksine FAKO yöntemi ile Katarakt ameliyatı ortalama yarım saat sürer. Ardından ise hiçbir ağrı hissetmeden 30 gün boyunca damla kullanarak yaşantınıza devam edersiniz. Ameliyat türü, nerede ve hangi hastanede olmalı sorusu, anestezi şekli kararınızı etkileyebilecek birkaç etkendir.

Operasyon Türü Kesi
IKKE 5-6 mm (Dikiş gerektirir)
FAKO 2-3 mm (Dikişsiz)

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle