Katarakt Tedavisi Kapsamında Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?

Katarakt ameliyatı yapılması için hastaların uzman hekime detaylı şekilde muayene olması gerekir. Bu muayene sonucunda hastanın ameliyat olup olmayacağına uzman hekim karar verir.

Katarakt Tedavisi Nasıl Olur?

Katarakt ameliyatı insan gözündeki bulutlu lensin çıkarılması için yapılan bir ameliyattır. Objektifin asıl amacı, görmeye yardımcı olmak için göze gelen ışık ışınlarını eğmektir. Kişinin lensi açık olmalıdır, ama katarakt oluşması sonucu bulutludur. Kataraktın oluşması sisli veya tozlu bir arabanın ön camı gibidir. Etraf bulanık, puslu veya daha az renkli görünebilir. Katarakt nedir nasıl tedavi edilir kapsamında yapılacak olan tek tedavi şekli ameliyattır. Yapılacak olan göz muayenesi sonucunda katarakt tedavisi kapsamında ameliyat yapılıp yapılmayacağı konusunda uzman hekimler karar verecektir. Katarakt tedavisi nasıl yapılır kapsamında bulutlu olan lens çıkartılır ve yapay olan bir lens ile değiştirilir. Ameliyat yapılmadan önce uzman doktor hastayı detaylı bir şekilde muayene eder. Ameliyat olunacağı için hastanın daha önceden kullandığı ilaçları uzman hekimler bırakmasını isteyebilir. Katarakt nasıl tedavi edilir, uygulamaya başlamadan önce hastaya göz damlası reçete edilir. Bu sayede göz bölgesinde oluşabilecek olan enfeksiyonların da önüne geçilir. Ayrıca bu damla cerrahi işlemler esnasında şişmeyi ve oluşabilecek olan enfeksiyonu da engeller. Göz doktoru ameliyat olmadan en az 6 saat önce katı yiyecek yenmesinin kesilmesini isteyebilir. Katarakt tedavisi nasıl yapılır, ayakta tedavi cerrahi merkezinde veya bir hastanede yapılabilir. 

Katarak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Katarakt ameliyatı uzman hekim tarafından yapılır. Uzman hekimin bu konuda tecrübeli ve deneyimli olması çok önemlidir. Ameliyatın yapılma işlemleri;

  • Göz bölgesine göz damlası ile veya göz çevresinde enjeksiyon ile uyuşturma yapılacaktır.  Bu ameliyat esnasında hastaya rahatlaması için yardımcı olacak bir ilaç da verilebilir.
  • Ameliyat esnasında hasta uyanık kalır. İşlem esnasında ışık ve hareket görülebilir ama doktorun göz bölgesine neler yaptığını görmek mümkün değildir.
  • Uzman doktor korneanın kenar kısmına (gözün önünde açık kaplama) küçük kesiklerden ( kesiler lazer veya bıçak yapılır. ) göze girecektir. Uzman doktor gözdeki merceğe ulaşmak adına bu kesikleri kullanmaktadır. Çok küçük aletleri kullanarak lens parçalayıp çıkarılır. Ardından yeni lensiniz yerine takılır.
  • Genelde uzman kesileri kapatmak zorunda kalmayacaktır.  Bu kesilerin insizyonları zaman içinde kendiliğinden kapanacaktır. Ameliyat sonra iyileşe esnasında koruma sağlamak adına göz üzerine bir kalkan yerleştirilir.
  • Katarakt hastalığı ameliyatının bitmesinden sonra hasta belli bir süre dinlendirildikten sonra evine gönderilir. Eve gitme esnasında yanında bir refakatçi olması gerekir.

Ameliyat Sonrası

Ameliyat sonrasında hastanın gözü kaşınabilir veya birkaç gün boyunca ağrıyor olabilir. Ayrıca bazı sıvı deşarjının olması da mümkündür. Parlak ışık altında da görmek zor olabilir. Doktor hastada enfeksiyonu önlemek için göz damlası verir. Araç kullanmak belli bir süre yasaktır ve göze kesinlikle baskı uygulamak kesinlikle yasaktır. İlk hafta içinde doktor büyük olasılıkla bir göz kalkanı kullanarak uyulmasını önerir. Bu ameliyat bölgesini koruyarak göz iyileşmesi sağlanır. Acı çekiliyorsa ya da gözün gerektiği gibi iyileşmediği hissediliyorsa hemen doktorunuza bildirmek gerekir. 8 hafta sonra gözün tamamen iyileşmiş olması gerekir. Katarakt ameliyatı sonrasında insanların yaklaşık olarak % 90’ı daha iyi ve net şekilde görmeye başlar. Görüşün mükemmel düzeyde olmasını bekleme olanaksızdır. Ameliyat sonrasında hastanın gözlük kullanması gerekebilir. Ameliyat sonrasında iyileşme süreci içinde hastanın neler yapması konusunda ve nelere dikkat etmesi konusunda uzman hekimler hastasına detaylı şekilde bilgi verir. Bu bilgiler ışığında hastanın tüm detaylara dikkat etmesi gerekir. Bu sayede hızlı, kolay ve sağlıklı şekilde iyileşmek mümkün hale gelir.

Katarakt Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Katarakt sorunu tedavi edilmezse zaman içinde ilerleyerek görmeyi tamamen engeller. Zamanında tedavi edilmeyen bu sorun görme ile alakalı sorunların yanında başka sorunlarında yaşanmasına neden olur. Göz tansiyonun artmasına neden olur ve glokom hastalığının ortaya çıkmasına neden olur. Gözün uzun sürte bu sorun ile baş etmeye çalışması sonrasında göz kayması da meydana gelir. İleri düzeyde olan kataraktlarda ameliyat zorlaşır ve komplikasyonlarda artar. Bundan kaynaklı olarak da birçok hastalık meydana gelebilmektedir. Ameliyatın uzman doktorlar tarafından yapılması gerekir. Ayrıca uzman doktorun tecrübesi de bu ameliyatta çok önemlidir. Ameliyatın başarılı olması konusunda uzmanın tecrübesi önemlidir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle