Keratokonus Hastalığının Tedavi Yöntemleri ve Hastalık Hakkında Son Gelişmeler

Keratokonus Hastalığı korneanın yapısıyla ilgili ortaya çıkan bir rahatsızlıktır ve son derece tehlikelidir. Keratokonus Hastalığı ile ilgili belirtilerin görülmesi durumunda en kısa sürede bir göz hekimine başvurulmalı ve muayene olunarak tedaviye başlanmalıdır.

Keratokonus Hastalığı

Kadınlarda daha çok görülen Keratokonus hastalığı, farklı şekilde belirtiler gösterir. Öncelikle bu hastalığın kornea bölgesindeki kırıcı tabakayla beraber öne doğru konik şeklinde uzamasıyla oluştuğunu bilmeniz gerekiyor. Bu durumda da korneanın kırıcı gücü değişir ve orta ya da ağır astigmatizm hastalığı ortaya çıkar. İlerleyen süreçlerde ise bulanık görme durumu artabilir. Ayrıca bu hastalığın son evresine gelindiğinde korneada beyazlaşma ve şişme görülmektedir. Yüksek astigmat hastalarında daha çok görülen bu rahatsızlık düzensiz astigmatlarla kendini gösterir ve sürekli gözlük değişimlerine de neden olabilmektedir. Yazımızın devamında keratokonus nasıl tedavi edilir ve keratokonus tedavisinde son gelişmeler ile ilgili olarak tüm bilgilere sahip olabilirsiniz.

Keratokonus Nasıl Teşhis Edilir?

Keratokonus nedir nasıl tedavi edilir ve Keratokonus tedavisi nasıl yapılır konusunda kapsamlı bilgilere geçmeden önce hastalığın nasıl teşhis edildiğini öğrenelim. Bu hastalık daha çok ergenlik çağında görülür ve çocuk yaşta tanısı konulamayabilir. Ayrıntılı muayenelerle beraber belirlenen bu hastalık 20 ile 40 yaş aralığında ilerleme kaydedebilmektedir. Bu süreçte gözlük numaralarının belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekir ve gözlüğe rağmen hasta çevresindeki objeleri net olarak görmeyebilir. Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis gerçekten önemlidir.

Teşhis edilmesi zor olan Keratokonus hastalığının durdurulamaması halinde, körlüğe neden olabileceğini unutmayın.

Günümüz şartlarında gözlük kullanmak istemeyen pek çok hasta, korneanın incelenmesi için lazer tedavilerine başvurabilmektedir. Bu durumda da teşhis için gerekli belirtiler ortaya çıkabilir ve çoğu zaman da tesadüfen hastalığın tanısı konulabilmektedir.

Keratokonus belirtilerine baktığımızda net görememenin yanı sıra astigmatta olduğu gibi bulanık ve çarpık görme, çift olarak görme, gözde parıltılı görme, gözlerin yorgun olması, gözlerdeki hassasiyetin başlaması ve ilerleyici miyop gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Keratokonus Tedavisi

Tamamen kornea yapısı ile ilgili olan Keratokonus hastalığı, erken dönemlerde özel ve sert olan kontakt lensler ile tedavi edilebilmektedir. Fakat bu lensler hastalığın genel seyrini ve ilerleyişini durdurucu güçte değildir. Sadece astigmatı düzeltebilir ve çoğu kez net görüş sağlayarak görmeyi artırabilmektedir. Fakat Keratokonus hastalığı ilerledikçe bu durum da yetersiz kalacaktır. Görme durumu ise aynı oranda azalmaya başlayacaktır.

Farklı bir alternatif olarak INTACS adı verilen halka ile Keratokonus tedavisi yapılabilir. Bu yöntemde de hastalığın ilerlemesi kısmen durdurulabilmektedir. Tüm bu tedavilerin yanı sıra kornea sivrileşmesi tedavisi uygulanarak korneanın dayanıklılığı artırılabilmektedir. Yapılan işlemlerde ultraviyole A formunda kullanılan maddeler eşliğinde korneadaki liflerin arasında bulunan bağların artırılması ve korneanın çok daha kuvvetli bir duruma gelmesi sağlanır. Ayrıca bu sürecin amacı ise Keratokonus hastalığının ilerleyişini durdurmak ve aynı zamanda kırma kusurunu azaltmaktır. Son aşamada ise görme kalitesini artırmaya yarayan bu uygulamada kornea nakli gereksinimi de ortadan kaldırılabilmektedir.

Keratokonus tedavisi sürecinde CCL tedavisi de günümüzde en çok tercih edilen yöntemlerdendir. Ayrıntılı tetkiklerden sonra hastalığın ilerleyici olduğu ortaya çıkarılır ve daha sonra da hastalara gerekli tedavi uygulanır. Hastalara B2 vitamini vermek için topikal anestezik damla yöntemiyle göz uyuşturulur. Daha sonra kornea üzerine 5’er dakika aralıklarla ikişer damla B2 vitamini yarım saat boyunca damlatılır.

Tercih edilen bu tedavinin başarılı olup olmadığını yaklaşık 3 ay içinde doktorunuzdan öğrenebilirsiniz. Zaten görme kalitenizin artmasıyla beraber CCL tedavisinin başarıyla uygulandığını sizler de anlayabilirsiniz.

CCL tedavisinin amacı başlangıç ve ota derecedeki Keratokonus hastalarının görme kalitesini artırmak ve hastalığın ilerlemesini engellemektir.

Keratokonus hastalığıyla ilgili yeni gelişmelere bakıldığında, birçok uzman doktorun uygulanan tedavi süreçlerinde başarılı bir rol oynadığını ve CCL uygulamasının hala geçerli olduğu görülmektedir. Her 2 bin kişide bir görülen bu hastalıkla ilgili yanlış uygulamalar tercih edilmediği sürece uzmanlar, kornea naklinden önce kontak lensin mutlaka denenmesi gerektiğini de vurgulamaktadır. O halde, hastalığın belirtileriyle ilgili herhangi bir şüpheye düştüğünüzde mutlaka göz muayenesinden geçmeli ve gerekli tedavi süreçlerini hızlı bir şekilde başlatmalısınız.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle