Konjonktivit Nedir, Nasıl Tedavi Edilmesi Gerekir?

Bakteri, virüs ve mantarların sebep olduğu bulaşıcı konjonktivit, saman nezlesi sorunun görülen alerjik konjonktivit, yaralanma ya da kimyasal maddelerin gözlere kaçması sonucu meydana gelen travmatik konjonktivit gibi farklı sebeplerle oluşan çeşitleri bulunur

Konjonktivit Kaç Günde Geçer?

Konjonktivit göz nezlesi olarak da bilinir. Göz kapağının iç yüzeyini, gözün açıkta kalan beyaz kısmını kaplayan ince ve saydam göz sümüksel zarının yangılanması sonucunda ortaya çıkar. Bundan kaynaklı olarak da göz nezlesi oluşmaktadır ve sorun oldukça yaygın olan bir hastalıktır. Bakteri, virüs ve mantarların neden olduğu bulaşıcı konjonktivit, saman nezlesi sorunun görülen alerjik konjonktivit, yaralanma ya da kimyasal maddelerin gözlere kaçması sonucu meydana gelen travmatik konjonktivit gibi farklı sebeplerle oluşan çeşitleri bulunur. Bütün yangılanmalarda var olduğu gibi konjonktivitte de belirtiler kızarıklar, şişme ve ağrı olarak yaygın şekilde ortaya çıkar. Konjonktivit nasıl geçer, kapsamında genelde semptomların hafifletilmesi konusunda odaklanma yapılır. Uzman doktorlar yapay gözyaşları kullanmayı, göz kapaklarını ıslak bir bezle temizlemeyi ve gün içinde birkaç kez soğuk ile sıcak kompres uygulamayı önerir. Göz nezlesi sorunun kaç günde geçeceği sorunun neden kaynaklandığına göre değişir. Bazı enfeksiyonlardan kaynaklı olarak ortaya çıkan bu sorunun ortadan kalkması için zaman gereklidir. Zaman içinde,  evde uygulanacak bitkisel tedaviler ile ve düzenli şekilde ilaçların kullanılmasından sonra sorun ortadan kalkar.

Tedavisi ve İyileşme Aşamaları

Bakteriler; bakteriden kaynaklı olarak ortaya çıkan göz nezlesi sorunlarında antibiyotikler ve merhemler kullanılır. Göz kapaklarına veya merhemlerinin göz kapağının içi kısmına 5 ila 7 boyunca gün içinde 3 ila 4 defa uygulanması gerekebilir. Hapların birkaç gün alınması gerekebilmektedir. Enfeksiyon bir hafta içinde düzene girmelidir. Belirtiler ortadan kaybolsa bile, ilaçlar doktor talimatlarına uygun olarak kullanılmalıdır.

Virüsler; genelde ortak alanlardan kapılan virüsler bu sorunun yaşanmasına neden olur. Ayrıca soğuk havalarda var olan virüslerde göz nezlesi sorununa neden olur. Soğuk algınlıklarından olduğu gibi 4 ila 7 gün içinde konjonktivit ortadan kalkmalıdır. Virüslerden kurtulmak için gerekli olan tedavi kapsamında temizlik çok önemlidir. Ellerin sık sık yıkanması ve göze temastan kaçınılması gerekir. Bu tedavi de kontaks lens kullanımı yapılırken uzman hekimin söylediklerine dikkat etmek gerekir.

İrinler;  irinlerden kurtulmak için tuzlu su ile gözün yıkanması uygun olacaktır. 1 su bardağı sıcak suyun için 1 kaşık tuz eklenir. Soğuduktan sonra gün için 3 ya da 4 kez gözler yıkanmalıdır.

Alerjiler; konjonktivit alerji sorunu tedavi edildikten sonra ortadan kalkar. Antihistaminikler alerjiler konusunda rahatla sağlar. Bir alerjiyle bağlantılı olan konjonktivitiniz varsa doktora danışmak gerekir.

Yayılmasının Önüne Geçmek

  • Enfekte olan gözlerin ovulmamasına dikkat edilmesi gerekir.
  • Ellerin devamlı olarak yıkanması gerekir. Özellikle anti bakteriyel sabunla ve ılık su ile yıkanması fayda sağlar.
  • Yemeklerden önce ve sonra ellerin yıkanması gerekir.
  • Yatak çarşaflarını, yastık kılıflarını ve havluları sıcak suda ve deterjanda yıkayın.
  • Göz makyajı yapmaktan kaçınmak gerekir.
  • Makyaj malzemelerinin kesinlikle başkası ile paylaşılmaması gerekir.
  • Başka bir kişinin kontak lensinin kullanılması enfeksiyon kapmaya neden olur.
  • Kıyafetlerin, gözlüklerin ve lenslerin temizlenmesi gerekir.
  • Ortak havluların ve kıyafetlerin kesinlikle kullanılmaması gerekir.
  • Çocuklara ya da kişi kendi gözüne göz damlası ve merhem kullanırsa elleri mutlaka yıkamalıdır.
  • Çocukta bakteriyel ya da pembe göz sorunu varsa, çocuk artık bulaşıcı olmayana kadar okuldan ve kreşlerden uzak kalmalıdır. Belirtiler ortadan kalktığında ve tedavi süreci tamamlandığında okula dönmek daha güvenlidir. Bunun için uzman hekimden yardım alınması uygun olacaktır. Uzmanların planlayacağı tedaviye uymak sorunların önüne geçme konusunda fayda sağlar.

 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle