Lazer Göz Ameliyatının Hangi Aşamalar Dahilinde Yapılmalıdır?

Lazer göz ameliyatı yapılabilmesi için öncelikli olarak hastanın uzan tarafından detaylı şekilde muayenesinin yapılması gerekir. Yapılan muayeneden sonra hastaya gerekli uygulama yapılması konusunda karar verilir.

Uygulama Öncesi Hazırlık ve Ameliyat Süreci

 Lazer ameliyatına uygun bir aday olup olunmadığını değerlendiren testlerin ve muayenelerin  yapılması gerekir. Yapılacak olan muayenelerin tamamı ameliyatın önemli parçaları arasında yer alır. Ön muayene, lazer tedavisinin yarısı olduğu anlamına gelir. Bundan dolayı göz hastalıkları uzmanı bu konuda hastasına yaklaşık 2 saat ayırır. Muayene ve testlerin sonucunda elde edilecek olan verilerek cerrahi uzmanlar tarafından değerlendirilerek en uygun uygulama şekline karar verilir.  Yapılacak göz muayenesi testlerin içinde;

  • Refraktometri
  •  Keratometri
  • Tonometri
  •  Biyomikroskopi
  •  Foropter ile görme keskinliğinin klinik değerlendirilmesi
  •  Pakimetri
  • Akomodasyon ölçümü
  • Ön optik koherens tomografi
  • Arka optik koherens tomografi
  • Kornea topografisi
  • В-ultrasonografi
  • Ultrason biometri

Lazer ameliyatı yapılmadan önce kontak lensler ile alakalı sorunların da belirlenmesine gerek vardır. Kontakt lenslerin kullanımı korneanın şeklini değiştirmesi yüzünden yanlış ölçme ve iyi olmayan sonuçlara sebep olabilir. Bundan dolayı hastalardan aşağıda bulunan detaylar ışığında kontak lenslerin takılması istenir.

  • Yumuşak olan kontakt lens kullananlar muayene tarihi gelmeden 1 hafta önce lens kullanımını bırakması gerekir.
  • Sert lens kullanımı yapan kişiler muayene tarihi gelmeden 2 hafta önce lens kullanımını bırakmış olması gerekir.
  • Torik kontakt lens kullanan kişiler muayene tarihi gelmeden 1 hafta önce lens kullanımını bırakmış olması gerekir.

Ameliyat Günü

Ameliyat günü geldiği zaman uzman hekim son kez muayene yaparak meydana gelen değişimler konusunda son kontrolleri yapar ve önceki muayeneler ile karşılaştırmaları tekrarlar. Yapılmış olan analiz sonuçlarının tamamı bir bellek vasıtası ile topograf cihazından excimer lazere aktarım yapılır. Lazer uygulaması tedavi için programlama yapar. Lazerle göz çizdirme ameliyatı, göz kuruluğu lazer ameliyatı için hastalar ameliyathaneye alınır ve özel ameliyathane yatağına otutturulur. Gözde yapılacak olan işlem için enfeksiyonun önüne geçecek ve sorunları engelleyecek koruyucu damla kullanılır. Cerrahlar excimer lazer cihazını en doğru şekilde göze konumlandırır.

Lazer ile göz ameliyatı kapsamında kişilerin istemli ya da istem dışı gözlerini açıp kapatmaması adına ameliyat olacak gözün alt ve üst kapakları özel, can yakmayan bir aparat takılır ve bu şekilde açılır. Cerrah hastanın yukarıda bulunan yeşil noktaya bakmasını isteyecektir. Lazer işlemine tabi tutularak kırma kusuruna göre gerekli düzeltme işlemi uygulanır. Lazer göz ameliyatı uygulamasında yapılacak olan ilk adım kornea kapakçığının yeniden oluşturulmasıdır. Kornea dokusundan incecik bir kapakçık kesilir ve arka kısmına doğru kaldırılır.

Lazer atışlarının yapılacağı bölge bu şekilde açılır. Lazer cihazı, yapılacak olan ön değerlendirme ile muayene verileri ışığında lazer ışınının belli noktalara doğru vurmasına programlanarak profil meydana getirir. Yapılacak olan göz lazer ameliyatı kapsamında her vuruş kornea dokusunun çok minik kısımlarını buharlaştırır. En doğru olacak şekilde istenilmekte olan görüş kalitesinin sağlanabilmesi adına korneaya yeniden şekil verilir. İşlemlerin bitmesinden sonra kapakçık geri kapatılacaktır.

Lazer tedavisi uygulaması tamamlanan kişilerde belli bir süre bekletilir ve kontrol muayenesine alınacaktır. İşlemlerin bitmesinden sonra doktor nihai olarak başarılı olduğundan emin olmak adına gözleri bir kez daha muayene eder. Ameliyattan sonra hastaya sakin ve konforlu dinlenme odasında rahatlama sağlanır. Tedaviden sonra dikkat edilecek olan noktalar konusunda uzmanlar hastalarına bilgi verir. Lazer tedavisinin bitmesinden sonra dikkat edilmesi gereken hususlar arasında;

  • Duş ertesi gün alınır.
  • Vücut yıkama işlemleri ertesi gün yapılır ve gözleri ıslatmamaya dikkat edilmesi gerekir.
  • Göz ile göz bölgesine makyaj yapmak 2 hafta sonra yapılır.
  • Uçakla yolculuk 1 ay sonra yapılmalıdır.
  • Otomobil kullanma en az 3 gün sonra ya da uzman tarafından 1 hafta sonra tavsiye edilir.
  • Hafif düzeyde egzersizler ve sporlar 1 hafta sonra yapılmalıdır.
  • Televizyon izleme, kitap okuma, bilgisayarda çalışma gibi aktiviteler ertesi gün yapılır.
  • Yüzme, temas ve sporları 1 ay boyunca ertelenir.

Ameliyat Aşamaları

1.Adım

Özel olarak tasarlanan bir alet yardımı ile hastanın gözünü kırpmayacak şekilde hazırlanmasından sonra mikrokeratom isimli alet gözün yüzeyinde başlangıç kesi noktasına yerleştirilecektir. Kullanılacak bu aletin otomatik hareketleri gözün yüzeyinden 160 mikron kalınlığında ince bir tabakayı yerinden kaldıracak şekilde hazırlanmıştır.

2.Adım

Gözün emme halkası olan suction ring desteği ile sabitleştirilmiş olduğu zamanda otomatik mikrokeratom yüzey kısımında incecik bir tabaka kaldırılmaya başlanır. Mikrokeratom alet bu tabakanın son kısmında kesilmemiş bir parça bırakacak özel bir sisteme sahip bir alettir.

3.Adım

Flepin son noktasında kesilmemiş küçük parça ile menteşeli tarzında hazırlanma yapıldıktan hemen sonra uzman tarafından nazikçe alet yardımıyla kaldırılır. Alt kısımda kalan yüzey bölgesi incelenir, temizlenir ve kurulama işlemi bittikten sonra lazer uygulaması için hazır hale getirilir.

4.Adım

Lazer uygulaması tüm işlemlerin başlamasından önce hasta kişinin gözündeki numaraya göre hazırlanır. Flep kaldırma işlemi yapıldıktan sonra ve yüzey kurulandıktan sonra lazer çalışması yapılır. Kişilerin küçük bir kırmızı ışığa bakması söylenir. Lazer vuruşları esnasında hasta kişinin gözüne küçük hareketler yaptırması çok da önemli değildir. Çünkü lazer bu göz hareketlerini yakalayacak şekilde imal edilmiştir. Lazer bir süre kendi bilgisayar sistemi ile gözün numarasını yok edecek şekilde çalışır ve işlem sona erer. Her olasılığı değerlendiren uzman olduğu için kullanacağı bir ayak pedalı yardımı sayesinde vuruşları kontrol edebilir.

5.Adım

İşlemler bittikten sonra göz yüzeyinde numara yok olacak bir biçimde yeni forma meydana getirilir.

6.Adım

Hipermetrop hastalarında meydana getirilen şekil miyoplardan daha farklıdır.

7.Adım

İşlemler bittikten sonra flep nazikçe doğal yerine konulur. Flep birkaç dakika içinde eski yerine tekrardan yapışır.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle