Migren Göz Ağrısına Neden Olur mu? Belirtileri Nelerdir?

Migren, kuvvetli bir baş ağrısıdır. Bu ağrı zamanla gözlere ve kafanın diğer noktalarına doğru yayılabilir. Migren belirtileri ve tedavisi için makalemizi inceleyebilirsiniz.

Migren göz ağrısı ile çok ilişkilendirilmese de baş ağrısı denildiğinde ilk akla gelen unsurdur. Sinirsel bir yönü olduğu gibi önemli sonuçlara yol açabildiği için tedavi edilmesi şarttır.

Migren Göz Ağrısına Sebep Olur Mu?

Son dönemlerde migren göz ağrısı yapar mı sorusunun daha sık sorulmasının sebebi göz migreni teşhislerinin artmasından kaynaklanıyor. Bu noktada hemen herkesin merak ettiği detay ise aralarında ne gibi bir ilişki olduğu yönündedir. Araştırmalar gösteriyor ki Migren etkileri görüldüğünde beyin üzerindeki damarlarda bazı daralmalar yaşanıyor. Bununla birlikte yaşanan ağrı ve stres karşımıza çıkarak dayanılması güç bir süreci başlatıyor.

Ağrı kesicilerle ve benzer ilaçlarla çözüm sağlamaya çalışan kişiler ise bu durumdan kurtulmanın yolunu arıyor. Aslında migren göz ağrısı ile birlikte görülerek geçici kayıplara veya kalıcı görme bozukluklarına sebep olabilecek kadar önemli. Bunun bilincinde olup nöroloji uzmanına muayene olarak uygulamanız gereken tedaviyi belirlemeniz gerek.

Şu sıralar kadınlarda genç yaşta görüldüğü tespit edilen göz migreni en ciddi rahatsızlıklar arasında gösteriliyor. Çünkü yoğun bir görülme sıklığı mevcut. Migren göz ağrısı ile beraber başlayabileceği gibi uzun süreli krizlerin sonuna doğru göze vurması mümkün olabilir.

Göz Migreni Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Göz migreni her yaşta olur mu diye merak edenler için genç kızlarda görülme sıklığının çok fazla olduğunu söyleyerek başlayalım. Zira baş ağrısına dayalı migren daha sık gözlemlenen bir olgu. Fakat uzmanlar gözlerimizin rutin kontrollerini aksatmadan muayene olmamız gerektiği hususunda uyarılarına devam ediyor.

   
Genç kızlarda migren %17 (6/1)
Retinal Migren %15
Oftalmoplejik Migren %2
  1. Retinal Migren

Bu tür daha sık karşılaşılmasına rağmen direkt belirtileri olmamasından ötürü teşhis edilememektedir. Görme bozukluğu ve baş ağrısı ile beraber geçici etkilerle gözlemlenir ve kişi bu rahatsızlıklar ile doktora başvurur.

  1. Oftalmoplejik Migren

Neredeyse %1-2 oranında görülen nadir bir türdür. Gözü besleyen damarlarda tıpkı beyin damarlarında yaşanan daralmalar gibi etkiler görülür. Yine belirtileri görmek zordur. Fakat kısmi veya kalıcı göz damarı felci oluşabilir. Haliyle görme netliğini geçici veya kalıcı olarak kaybetmek mümkündür. Kalıcı anlamda tek gözde görme kaybı vakaları yaşanmıştır.

Migrende göz ağrısı başlangıcı ışık patlamaları veya ışık huzmelerinin çoğalması şeklinde ise ilk olarak göz doktoruna başvurunuz. Fakat mutlaka bu şikâyetlerinizi ve migren şüphenizi belirterek nöroloji doktoruyla ortak bir muayene istediğinizi belirtiniz. Yapılacak sinir sistemi muayenesi sonucunda ne denli bir sorunla karşılaştığınız ortaya çıkacaktır.

Migren ve Göz Ağrısı Etkileri Nasıl Azaltılır?

Migren ve göz ağrısı etkileri bazen dayanılmayacak noktalara ulaşabilir. Çoğunlukla 15-20 dakika süren başlangıç seviyesinin ardından kriz başlar. 1-2 saat sürdükten sonra kesilen ağrılar mümkün iken günlerce devam eden migren ağrıları söz konusu olabilir.

Bu durumda doktora hiç çıkmadıysanız ve genelin yaptığı hatayı yaparak size yazılmamış ağrı kesicileri kullanıyorsanız bundan vazgeçin. Böyle bir tedavi şeklinin uygulanması ilaca olan hassasiyetin artmasıyla kronikleşmesi anlamına gelir.

Eğer nöroloji doktorundan alacağınız muayene sonrasında size verilen tedavi amaçlı ilaçları kriz anında kullanırsanız daha fazla rahatlayabilirsiniz. Aynı şekilde standart bir ağrı kesiciden çok daha faydalı olacağından emin olabilirsiniz. Migren ağrısı göze vurduğu anda akla glokom, hipertansiyon, göz damarlarında farklı sorunlar akla gelmektedir. Doktora gitmeyi ihmal etmemeniz gerektiği kadar önemli bir rahatsızlık türü olduğunu vurgulamadan geçmeyelim.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle