Miyopi Tedavi Süreci, Ameliyat Aşamaları ve İyileşme Süreci

Miyopi korneada meydana gelen ışığın kusurlu kırılması sonucu ortaya çıkan görme bozukluğudur. Günümüzde ilerleyen teknoloji ile birlikte tedavi süreci çok daha başarılı sürdürülebilmektedir.

Miyop

Göz insan yaşamının en temel ihtiyaçlarından biri olan görme işlemini sağlayan organımızdır. Sağlıklı bir göz yapısına sahip olmayan kişilerin yaşam kaliteleri oldukça düşüktür. Bu alanda günümüz teknolojisi kullanılmaya başladığından beri önceki yıllarda görme kayıpları ile bile sonuçlanabilen göz hastalıkları artık rahatlıkla tedavi edilebilmektedir.

Görme işlemi gözümüzün saydam tabakasında ışığın kırılıp beynin arka kısmındaki görme merkezine yansıtılmasıyla oluşur. Bu aşamalar bazı hastalarda retina veya kornea aksaklıklarından dolayı sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilemez. Bu durumda en sık ortaya çıkan görme bozukluğu miyopi olarak adlandırılır. 

Miyop hastalığının en belirgin etkisi kişinin uzak mesafedeki cisimleri net görememesi olarak ortaya çıkar. Her yaşta baş gösterebileceği gibi genellikle genetik yatkınlık sonucu çocukluk evresinde fark edilmeye başlar. İlkokul çağındaki çocukların tahtayı net göremediklerini ifade etmeleri ve uzaktaki cisimleri net görememesi tanı ve teşhisi belirginleştiren faktörlerdir. Ancak bazı hastalarda ergenlik dönemi ve sonrasında da kendini gösterebilir. Bebeklik döneminde de ortaya çıkabilen bu hastalığın teşhisi bu evrede pek mümkün olmayabilir. 

Ameliyat İle Tedavi

Miyop tedavisi son yıllarda oldukça gelişme göstermiştir. Hastalığın evrelerine göre farklı tedaviler uygulansa da en sağlıklı sonuç ameliyat yöntemi ile alınır. Ameliyat ile tedavi olan hastaların sorunları %90 oranında düzelir. Bu sebeple bu hastalıkta en çok tercih edilen tedavi yöntemi excimer lazer ameliyatıdır. Bu ameliyat ile miyopi başta olmak üzere hipermetropi ve astigmat gibi hastalıklar da düzelir. Ayrıca kornea üzerindeki bazı lekelerin tedavilerinde de bu yöntem sıklıkla kullanılır ve oldukça olumlu sonuçlar alınır. 

Lasik

Excimer lazer ameliyatı ile tedavi yöntemi oldukça sık tercih edilen bir yöntem olsa da miyop göz ameliyatı yaş sınırı 18’dir. Bu nedenle astigmatın bazı türlerinde görülen ve çok hızlı ilerleyen miyop tedavisinde bu yöntemin beklenilmesi tedavinin gecikmesine sebep olabilir. 

Excimer lazer ameliyatı tedavisi uygulanırken gözün saydam tabakası korneaya küçük bir kesi yapılarak uygulama başlar. Bu kesik ile bir tabaka ayrılır. Ardından lazer ışınları ile ışığın kırılmasını engelleyen deformasyonlar onarılır. Bu işlem sonucunda hastaların büyük bir kısmının şikayetleri tamamen geçer. Bu yöntem ile -12 dereceye kadar miyop, + 6 dereceye kadar hipermetrop ve 7 dereceye kadar astigmat başarıyla tedavi edilebilir. Bu hastaığın tedavisinde kullanılan ve oldukça başarılı sonuçlar veren bir diğer yöntem ise Intacts yöntemidir. Bu yöntemde küçük bir operasyon ile kornea çevresine Intacts adı verilen ve lens malzemesinden yapılan küçük halkalar yerleştirilir. bu halkaların görevi korneanın şekil bozukluğunu gidermektir. Böylece hasta uzun yıllar gözlük veya lens kullanımına gereksinim duymadan görme bozukluğundan kurtulabilir. Ayrıca bu operasyon için bir yaş sınırı yoktur. 

Ameliyat Sonrası Bakım ve Ameliyat Ücretleri

Miyop hastaların %90’lık bir kısmı lazer ile çizdirme tedavisinin ardından gözlük kullanımından tamamen kurtulmaktadır. 0.5 derecenin altına düşen numaralar eğer tedavi hastalığın ilerleme aşamasında uygulandıysa yeniden artış gösterebilir. Bu nedenle bu tedavinin uygulanacağı bireylerin en az 1 yıl boyunca göz numaralarında herhangi bir artış izlenmemiş olması gerekmektedir. 

Ameliyat sonrasında hastaların hassasiyet derecesine göre değişkenlik gösterebilmek koşulu ile bir kaç gün ağrı ve batma ya da sulanma gibi şikayetler olabilir. Ancak bu şikayetler bir kaç günü geçmeyecektir. Bu nedenle daha uzun süre bu ve benzeri şikayetleri yaşayan hastaların kontrollerini ihmal etmemeleri oldukça önemlidir. 

Bazı hastalarda hassasiyete bağlı göz kuruluğu yaşanabilir. Bu durumda doktor tavsiyesi ile suni göz yaşı damlaları ile tedaviye devam edilebilir. Hastaların ameliyat sonrasında gözlerini ovuşturmaktan kaçınmaları önemlidir. Dokuların tamamen iyileşmesi ve enfeksiyon riskinin ortadan kalkması yaklaşık 20 günlük bir süreçtir. Hastanın bu süreçte denize ve havuza girmekten kaçınması gerekmektedir. Duş alırken de gözlerin korunmasına dikkat etmesi gerekmektedir. Doktorun verdiği koruyucu damlaların kullanımının aksatılmaması gerekir. Operasyon sonrası ilk 24 saat göze temastan ve duştan kaçınmak gerekir. Ameliyat sonrası bir kaç gün UV ışınlarına karşı koruyucu etkisi olan gözlüklerin kullanılmasında fayda vardır. Bu tip bir operasyonun ortalama maliyeti küçük merkezlerde 1300 TL’den başlarken büyük şehirlerde 6.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle