Gözde Miyop Sorunun Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Ortaya Çıkar?

Gözde miyop sorunu olan kişilerde belli başlı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler meydana geldiği zaman vakit kaybetmeden uzman hekime başvurmak gerekmektedir.

Miyop Belirtileri ve Semptomları

Miyop sorunu yaşayan kişilerde zaman içinde sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Hastalığın anlaşılmasını sağlayan belirtiler kişilerin uzmana yönlenmesine de olanak sağlar. miyopi belirtileri içinde;

  • Uzak nesnelere bakarken bulanık görüş meydana gelir.
  • Açıkça görülebilmek adına göz kapaklarını küçültme veya kısmen kapatma ihtiyacı duyulur.
  • Baş ağrısı, göz yorgunluğuna neden olur.
  • Özellikle gece (gece miyopisi) araç kullanırken görme güçlüğünün ortaya çıkmasına neden olur

Gözde miyop sorunu genellikle çocukluk döneminde tespit edilir ve sıklıkla gençlik dönemi boyunca erken okul yılları arasında teşhis edilebilir.  Miyop sorunu olan çocuklarda aşağıdaki davranış şekilleri ve belirtileri de ortaya çıkar;

  • Devamlı olarak uzaktaki nesneyi seçmeye çalışırlar.
  • Televizyonda film izlerken her daim en yakına oturma çabası içine girerler.
  • Sınıf içinde tahtada yazanları görmek için ayağa kalkarlar ya da yakına oturmak isterler.

Bu sorunlar yaşanmaya başlandığı zaman ve belirtiler ortaya çıktığı zaman en kısa süre içinde uzman hekime başvurmak gerekir. Uzman hekimler gerekli kontrollerin yapılmasından sonra teşhis koyar ve tedavi sürecini planlar.

Miyopun Teşhis Edilmesi

Miyop belirtileri olan kişiler uzmana başvurup göz muayenesi oldukları zaman sorun olup olmadığı anlaşılır. Göz doktorları özel göz damlaları kullanarak gözün açılmasını sağlar.  Bu uygulama oldukça ağrısız bir şekilde yapılır ve gözün içine bakılır. Çocukluktan itibaren gözlük kullanan ya da göz hastalığı olanlar için en az iki yılda bir kez bir muayene önerilmektedir. Miyop genelde ilk önce çocuklukta ve gençlik yıllarında ortaya çıkar. Bazen bir hasta miyopi gösterebilen bu semptomlardan kaynaklı şikayet eder.

Özellikle baş ağrısı yaşamak, göz travması yaşamak, okuma konusunda zorlanması sorunları olan kişilerde genelde görüş bulanıktır. Bir birey, astigmatizm ile birlikte miyop gibi birden fazla görme problemine sahip olabilir. Bunların teşhis edilmesi için hastaya uzan hekim belli başlı testler ve tetkikler yapar. Bunların sonucunun çıkmasından sonra sorun ile alakalı olarak tanı koyulur. Tanının koyulması için uzan daha detaylı tarama isteyebilir. Detaylı tarama işlemleri için göze damla damlatılmaktadır. Damla gözün iç kısmının, gözün tepkilerinin ve hareketlerinin detaylı bir şekilde incelenmesine olanak sağlar.

Miyopi Tedavi

  • Miyop tedavisinin en yaygın yolu, ışığı retina üstüne yeniden odaklayan düzeltici gözlükler veya kontakt lensler ile ilgili olmasıdır. Kontakt lensler komplikasyonlara sebep olabilir ama gözlüklerin pratik olmadığı aktiviteler için oldukça avantajlı olabilmektedir. Göz doktoru bir phoropter isimli cihazı kullanarak hastanın görüşünü en iyi düzelten objektifleri hızlı şekilde anlayabilir. Genç yaşlarda ise retinoskopi ismi verilen bir teknik göz doktorunun gerekli düzeltmeyi belirlemesine yardımcı olur. Tedavi için gerekli objektifler uzman tarafından reçete edilir.
  • Refraktif cerrahi işlemleri 20’li yılların başında stabilize olduğunda kullanılan bir seçenektir. Refraktif cerrahinin en yaygın çeşitleri içinde lazer yardımlı keratomileusis (LASIK) ve fotorefraktif keratektomidir (PRK) bulunur. Her ikisi de, ışığı retinaya daha iyi odaklamak için korneanın şeklini değiştirmektedir.
  • Lazer işlemlerinde doku korneanın iç tabakasından çıkarır. Bunu yapmak için dış korneanın yüzey kısmı ince bir kesit ile kesilir ve iç korneanın ortaya çıkması adına geri katlanır. Lazer korneanın yeniden şekillendirilesi için kesin miktarda dokuyu çıkarır. Sonra kanatlar iyileştirmek içinde yerine geri yerleştirilir. Lazer uygulaması ile mümkün olduğunca düzeltme, güvenle kaldırılabilen kornea dokusu miktarı olmalıdır.
  • PRK da kornea dokusu tabakası çıkarılır ama yüzey flebi oluşturulmadan bu yapılır. Kornea yüzey hücreleri lazer uygulamasından önce çıkarılır. Bundan dolayı yüzey hücreleri korneanın yüzey kısmını kaplayacak şekilde büyümek zorunda kalacağından dolayı PRK’da daha uzun bir iyileşme sürecine ihtiyaç duyulur. Lazer cerrahi uygulamasında olduğu gibi, PRK’ da ne kadar güvenli doku çıkartılacağı ile sınırlıdır. Bu tarz tedavi uygulamaların hangisinin yapılacağına uzman hekimler yapacakları testlerin sonrasında karar vermelidir.

 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle