Miyop İlerlemesi Ne Zaman Durur ve Neler Yapılması Gerekir?

Miyop göz sorunu genelde küçük yaşlarda başlar. Çocuk vücudunun büyümesi ile miyopta ilerlemeye başlar. Genelde 20’li yaşlarda ilerlemesi durur. Bu süreçte mutlaka kontrollerin aksatılmaması gerekir.

Miyop İlerlemesi Durur mu, Durdurulur mu?

Miyop hastalığı kalıtsal olan bir hastalık olarak bilinir. Uzağı görme ile alakalı yaşanan bir sorundur. Bu sorunu yaşayan kişiler gözlük kullanımı yapmadıklarında gözlerini kısar ve etrafa bu şekilde bakar. Gözde miyop sorunu olan kişilerde tedavi olanağı bulunur. Miyop neden ilerler kapsamında yapılacak olan en uygun tedavi şekli gözlük ve lens kullanımı yapmaktır. Yalnız bu konuda şeffaf mercek ve lazer tedavisi seçenekleri de bulunur. Özellikle lazer uygulaması yapılacak olan kişilerde ilerleme sorunun ortadan kalkmasını beklemek gerekir. Özellikle küçük yaşlarda miyop sorunu yaşayan çocukların ilerleme ile alakalı sorun yaşamamaları için hemen tedaviye başlaması gerekir. Özellikle bu sorunu yaşayan çocukların hemen gözlük kullanımına başlaması ömür boyu gözlüğe muhtaç olmalarına neden olabilir. Miyobu 2 numaradan küçük olan kişilerin gözlük yerine farklı tedavi seçeneklerini tercih etmesi gerekir. Bu tedavi seçenekleri fayda sağlamazsa gözlük kullanımı yapılmalıdır. Miyop ilerlemesi ne zaman durur, kişilerden kişilere, genden gene ve vücut gelişimlerine göre miyop olan kişilerde 20 yaşına kadar farklı düzeylerde ilerleme meydana gelir. Bu yaştan sonra süreç durur ya da yavaş yavaş ilerlemeye başlar. Yapılan araştırmalarda 25 ya da 28 yaşına kadar ilerleme gösterdiği ve sonra durduğunda ortaya çıkartılmıştır. 25 ila 28 yaşına kadar devam etmesinin bir nedeni de gözde bulunan tembellik sorunudur. Göz tembelliğinde bir gözün numarası düşükken diğerinin numarası daha büyüktür. Miyop geriler mi kapsamında devamlı olarak uzman hekim kontrolünde olunması gerekmektedir.

İlerlemesinin Önüne Geçmek

Miyop sorunu olan kişiler sorunun ilerlemesini azaltmak adına gözlük camı kullanımı yapabilir. Bunun uzman tarafından reçete edilmesi gerekir. Gözlükler düzenli şekilde kullanıldığı zaman ilerleme sorunu en aza indirgenir. İlerleme sorunun önüne geçmek adına zaman zaman uzman hekim kontrollerine gitmek gerekir. Özellikle küçük yaşta miyop hastalığı ile mücadele eden kişiler uzman hekim kontrollerini kesinlikle aksatmamak gerekir. Bu sayede ilerleme meydana gelirse kısa süre içinde önüne geçerek müdahale etmek daha kolay olacaktır. Miyop sorunu olan kişilerde teşhis edilme aşamasında neden kaynaklandığı ile alakalı detaylandırmalar yapılır. Genelde genetik olarak ortaya çıkan sıkıntılar bazı kişilerde belli başlı sorunlardan kaynaklı da ortaya çıkabilmektedir. Bu tarz gelişimlerde altta yatan neden de ortadan kaldırılmalıdır. Çünkü miyobun ilerlemesi altta yatan neden bağlı olarak ilerle gösterebilir. Bazı göz damlaları gözlerdeki odaklanma sorunlarının ilerlemesi ile alakalı sürecinde önüne geçer. Damlalar hastalarda 14 gün boyunca kullanılır ve ışık duyarlılığına neden olabilir. Damlalardan bilinen uzun vadeli etkiler yoktur. Bu ilaçlar yaklaşık 100 yıldır çocuklarda ve yetişkinlerde kullanılır. Ayriyeten komplikasyon riski oldukça düşüktür. Bu tedavi şeklini uzmanlar uzun yıllardır kullanır ve başarılı bulurlar. İnsanlardan bulunan hemen hemen tüm miyoplar çocukların büyümesi ile artış gösteren miyopi sorunu bulunur. Miyopide artış olsa bile çoğunluğundan normal düzeyde büyüme mevcuttur.  Ergenlik çağına gelen çocuğun vücudu büyümeye başladıkça gözün uzunluğunun da değişim meydana gelir. Bundan dolayı 6 ayda bir kez yeni gözlük gerekebilmektedir. Bu bir nevi büyüme gösteren ayaklara en uygun büyük ayakkabı numarasını almaya benzemektedir. Miyopi bir kaç senede hızlı şekilde ilerler sonra çok az değişim gösterir. 20 yaşına gelen kişide meydana gelmekte olan erişkin tipi miyopidir. Genelde 20-40 yaş aralığında çok az düzeyde değişiklik olur. Miyopiyi düzeltmek için konkav (kalın kenarlara sahip, ortası daha ince ) camların kullanımları uzman tarafından istenir. Dioptrik değerinin ön kısmına (-) işaret konularak gösterilmektedir. Aşağıda bulunan tabloda miyopinin ağırlığı baz alınarak sınıflaması görülmektedir;

  • Hafif miyopi <3.00 dioptri
  • Orta miyopi 3.00 – 6.00 dioptri
  • Ağır miyopi 6.00 – 9.00 dioptri
  • Çok ağır miyopi >9.00 dioptri

Miyopi kendini genellikle okul çağında belli etmektedir. Miyopi yetişkinlik dönemine gelene kadar belli bir miktar artış gösterebilmektedir. Genelde çocukların net görmedikleri ile alakalı yakınmaları bulunmaz. Çoğunlukla sınıfta tahtayı görme ile alakalı sorun yaşanmaya başlandığında fark edilirler. Miyop ergenlik dönemi geçtikten sonra çoğunlukla fazla değişmez ama dejeneratif miyopi adı verilen durumlarda miyop yetişkin kişilerde artmaya devam edebilmektedir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...

Yorum ekle