Retina Ameliyatı İşlemlerinden Sonra Nelere Dikkat Edilir?

Retinadan yapılacak olan ameliyat sonrasında mutlaka uzman hekimin söylediklerine dikkat etmek gerekir. Bu detaylara dikkat edildiği sürece sağlıklı şekilde yaşama devam edilir.

Retina Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Retina, görüntüleri yakalar, beyine aktaracak olan ışığa duyarlı bir zardan oluşur. Kişilerin yaşadığı çoğu retina sorunlarında hassas retina duvarında küçük bir yırtılma veya delik meydana gelir. Retinanın incelmesi ya da vitreus jelinin göz içerisinde zamanla daralması sebebiyle, retina dekolmanları görme kayıplarına sebep olur. Hızlı ve etkili bir şekilde tedavi altına alınmazsa kalıcı görme sorunlarına neden olabilir. Genelde orta yaş ve üzeri olan kişileri etkileyen retinal gözyaşları, göz yırtıkları, yakınlarda gözlemlenen ve genetik yatkınlığı olan kişilerde daha yaygındır. Retina sorunlarının hızlı şekilde tedavisi kalıcı görme kaybının önlenmesi adına fazlasıyla hayati öneme sahiptir. Retina sorunlarında pnömatik retinopeksi, skleral çökertme ve vitrektomiler en sık rastlanan tedavi şekilleridir. Bu tedaviler retinayı göz duvarına basmaya yardımcı olacak ve iyileşebilecekleri şekilde dokuları yerinde tutacaktır. Cerrahi retinal rezeksiyon ameliyatları 1,5 saatten 2 saate kadar süren bir ameliyatla yapılacaktır. Retina ameliyatı sonrası her ameliyattan olduğu gibi komplikasyon riski taşır. Çoğunlukla retina dekolmanı nadir ve tedavi edilebilen komplikasyonlar ile ortaya çıkar. Bunlar; retina altında kanama, katarakt veya enfeksiyon olarak meydana gelir.

Ameliyat Sonrası Yapılması Gerekenler

Cerrahi sonrası ev

Retina ameliyatı sonrası normal olarak, eve gitmeden önce hastanede kısa süre uzman hekim gözetiminde kalınır. Hastalar genelde ameliyattan 1 ila 2 hafta sonra normal aktivitelerine geri dönebilir. Belli bir süre seyahat etmekten kaçınılması gerekir.

Ağrı ve Göz Koruması

Retina ameliyatı yapıldıktan sonra gözde belli bir süre iltihaplanma ve şişkinlik meydana gelebilir. Cerrahi işlemden sonra çok az ağrı beklense bile ağrı kesici ilaçlar ameliyat sonrası ağrı kontrolüne yardımcı olmak adına uzman tarafından reçete edilir. Gözleri nemli bırakmak ve korumak adına göz damlası ve göz yaması kullanımı gerekli olabilir. Uyku esnasında göze kaza ile gelebilecek baskıyı önlemek için de kalkan kullanılabilir. Ameliyattan sonra hastanın ilerlemesine bağlı olarak 2 ila 3 ay boyunca düzenli muayene için takip ziyaretleri planlanır. İyileşme süreci esnasında belli bir miktar deşarj olması beklenir ama olağandışı drenaj için göz gözlemlenmesi gerekir. Duş alma esnasında göze sabun gelmemesi adına özen gösterilmesi gerekir. Belli başlı prosedürler ameliyat esnasında gözün iç duvarına doğru basılan retini tutmak adına göze bir gaz kabarcığı yerleştirilmesi gerektirir. Hastalarda basınç balonunun etkilerine yardımcı olmak için başlarını aşağıya bakacak şekilde konumlandırmaları istenebilmektedir. Bu konumlandırma uygulaması ameliyattan 1 ila 2 hafta sonra gerekli olabilir.

Aktivite

Ameliyattan sonra ilk hafta dinlenme ve yavaş hareketler yapılması gerekir.  Aşırı düzeyde yorgunluk ve fazla düzeyde yaşanacak olan sorunları önlemek adına dinlenmek çok önemlidir. Aşırı düzeyde konsantre olunacak olan işlerden ve aşırı düzeyde televizyon izlemekten kaçınmak gerekir. Gözler iyileşirken 20 libreden ağır kaldırma ve yorucu aktivitelerden kaçınılması gerekir. Görüş alanı gelişene kadar ve stabilize olana kadar araç kullanmaktan kaçınmak gerekir. Ameliyat bittikten sonra derinlik algısı ve görüş alanı tehlikeye girer. Bunun önüne geçmek için kesinlikle dikkatli olmak gerekir.

Görünüm

Retinada yapılacak olan ameliyatların hemen hemen % 90 başarı ile sonuçlanır. Retinada yeniden bağlanma başarılı olduysa hastada bir dereceye kadar vizyon restore edilmiş olur. Retinanın durumuna bağlı olarak değişebilen derecede okuma ve seyahat durumu değişkenlik gösterebilir. Ameliyat sonrası hastaların görüşlerinde iyileşme görmeye başlaması adına iyileşme periyodu gerekir. Bu iyileşme ameliyattan 2 hafta sonra başlar ve 6 hafta içinde görme iyileşmesi tamamlanmalıdır. Bazı kişilerde bir yıl ya da daha uzun süre iyileşmeye devam edebilir. Ameliyat prosedürleri son derece başarılı şekilde geçer. Ameliyat sonrasında çok fazla komplikasyon ortaya çıkmaz.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle