Şaşılık Düzeltmek İçin Egzersizleri ve Uygulama Programları

Şaşılığı normale çevirmek için bir takım egzersizleri düzenli uygulamak gerekir. Sağ-sol, yukarı-aşağı, aç-kapa ve döndürme gibi hareketler ile şaşılık tedavi edilebilir.

Şaşılık düzeltme açısından egzersiz programları son derece başarılı sonuçlar verir. Cerrahi müdahale ve optik düzeltme bu tip göz kusurlarında kullanılabilir. Ancak ilk olarak önerilen tedavi metodu egzersizler üzerinedir.

Şaşılık Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Şaşılık egzersizleri temel anlamda sebepleri ile ilişkilendirilerek uygulanır. Bazı hastalarda doğuştan olan bu rahatsızlık bazılarında ise kas gücünün erimesi sonucunda meydana gelir. Hatta füzyon bozuklukları dahi buna sebebiyet verebilir. İki gözün birden ya da tek gözün doğrusal açısını kaybederek aşağı, yukarı, sağa veya sola kayması durumuna verilen isimdir. Çoğu zaman göz tembelliği ile birlikte görülür. Şaşılık tedavisi egzersiz ile hem çocuk yaşlarda hem de erişkinlerde rahatlıkla uygulanabilir.

  • Kas Egzersizleri

Şaşılık en temel koşullarda kas ile bağıntılı bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkar. Göz çevremizde yer alan ve bileşik olan 6 farklı kas vardır. Bunlardan birisinin bile işlevini yerine getirememesi, gücünü kaybetmesi veya gücünün artış göstermesi göz kayması başlangıcı için yeterlidir. Kas egzersizleri bu düzensizliği ortadan kaldırmak için yapılır.

  • Füzyon Egzersizleri

Füzyon basit tabirle gözlerin gördüğü görüntülerin teke indirgenmesi olarak düşünülebilir. Yani sol gözün gördüğü ile sağ gözün gördüğünü tek bir görüntü karesi olarak algılamamıza verilen isimdir. Füzyon bozukluğu ise şaşılık tedavisi açısından en önemli adımdır. Keza nedenleri arasında sık karşılaşılan bir problem olarak gözlemlenir.

  • 3 Boyut Tedavisi

Herkes üç boyutlu görse de gözün normal eğrisinden saparak yönünü değiştirmesi üç boyutlu görselin kalitesini düşürür. Daha çok kabartma bir resimden ziyade iki boyutlu bir resim gibi görmemiz mümkün olabilir. Bu teknik olarak derinlik hissinin kaybedilmesi olarak açıklanır. Şaşılık egzersizleri ile hem göz uyumu hem de 3 boyutlu görüntünün geliştirilmesi sağlanır.

Şaşılık tedavisi esnasında doktorunuzun kuracağı neden sonuç ilişkisine bağlı olarak farklı egzersiz türevleri denenebilir. Görüntü tamamlama, Supressiyon, beyin-göz koordinasyonu, Akomodasyon, çift görme gibi durumlar için uygun egzersiz metotları geliştirilebilir.

Şaşılık Egzersiz Programı Nasıl Uygulanır?

Şaşılık tedavisi evde rahatlıkla yapılarak uygulayacağınız düzenli egzersizlerle tamamlanabilir. Bilhassa çocuklarda görülen göz kayması başlangıcı ile beraber erken teşhis çok önemlidir. Fakat 7 yaşından 70 yaşına kadar uygulanabilir bir tedavidir.

Doktorunuzun önerdiği biçimde egzersizler yapılır ve düzeltme her yaşta sağlanır. Egzersiz sonuçları istenildiği düzeyde olmadığında ise prizmatik gözlüklerle uzun süreli bir tedavi formu ya da cerrahi müdahale uygulanabilir. Gizli göz kayması olan yetişkinlerde dahi ilk tercih her zaman egzersiz programından yana olmaktadır.

Tedavi Başarı Oranı
Egzersiz %80-90
Ortoptik Tedavi %75-87
2 Yaşa Kadar Cerrahi Müdahale %99
2 Yaştan Sonra Cerrahi Müdahale %70

Sık kullanılan ve tercih edilen göz egzersizleri şu şekilde sıralanabilir.

  1. Sağ-Sol Egzersizi

Gözü önce sağa sonra ise sola döndürerek yapılan egzersizdir. Bekleyerek tekrar edilmeli ve seans seans aksatılmadan yapılmalıdır.

  1. Yukarı-Aşağı Egzersizi

Gözü yukarı ve aşağı bakmak suretiyle devamlı olarak hareket ettirmek gerekir. Sürekli yapılmalıdır.

  1. Döndürme Egzersizi

Saat yönünde ve saat yönünün tersine doğru gözü döndürerek kasların güçlenmesi sağlanmalıdır.

  1. Aç-Kapa Egzersizi

Gözü açıp kapama suretiyle yapılan kas egzersizleridir.

  1. Görme Egzersizi

Uzak bir nesneye odaklandıktan sonra daha yakın bir nesneye odaklanarak aradaki derinlik farkını kavramaya yönelik egzersizlerdir. Aynı zamanda göz tembelliği için olumlu sonuçlar verir.

  1. Odak Egzersizi

İp üzerindeki boncuklar veya buna benzer ufak nesnelere yoğunlaşarak karmaşık yapılara odaklanmayı gerektirir. Egzersiz yapıldıkça detay odaklanmaları ve gözün odaklanırken kayma ekseni iyileşme belirtisi gösterir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle