Subkonjonktival Kanama Nedir, Neden Kaynaklı Olarak Ortaya Çıkar?

Subkonjonktival kanama sorunu genelde tedavi gerektirmez. Bir ya da iki hafta içinde kendiliğinden geçer. Enfeksiyon ile alakalı sorunlar mevcutsa uzman ilaç tedavisi desteği verebilir.

Subkonjonktival Kanama Nedir ve Neden Kaynaklanır?

Kanama Görüntüsü

Gözün örtülmesini sağlayan şeffaf dokuya konjonktiva denir. Kanama konjonktiva altında toplandığında, konjonktivanın altında kanamaya veya subkonjonktival kanama sorununa neden olur. Küçük kan damarı konjonktivada ve konjonktiva ile gözün beyazındaki sklera arasındaki boşlukta bulunmaktadır. Konjonktiva, sklerayı kapamanın yanında göz kapaklarınızın iç kısımlarını da çizer. Gözü korumak için sıvı salan birçok küçük bez içerir. Küçük bezler bazı etkenlerden kaynaklı olarak patlayabilir. Dar alan içinde bile çok az miktarda kan yayılabilir. Konjonktiva sadece her gözün beyazını kapladığından, gözün merkezi bölgesi (kornea) etkilenmez. Kornea gözünüzün sorumluluğundadır, bundan dolayı konjonktivanın altındaki kanamalar görüntüsünü etkilemez. Subkonjonktival kanama tehlikeli bir durum değildir. Genelde tedavi gerektirmez ve bir ila iki hafta içinde kendiliğinden kaybolur. Bu sorunun yaşanmasının nedenler içinde;

Subkonjonktival kanama çoğu zaman açık bir neden olmadan spontan şekilde gelişir. İnsanlar sabah uyandığında aynaya bakarken subkonjonktival kanama sorununun farkına varırlar. Birçok kanama da bir başkası tarafından göz bölgesinde kırmızı nokta fark edilmektedir. Aşağıda bulunan etkenler zaman zaman spontan bir subkonjonktival kanama sorununa neden olabilir:

  • Yüksek tansiyon
  • Travma
  • Gözde sürtünme
  • Kusma
  • Öksürme
  • Hapşırma
  • Kanama bozuklukları
  • Göz travması sonrası
  • Ağır kaldırma
  • Kabızlık
  • Aşırı düzeyde gülmek
  • Kan sulandırıcı ilaçlar
  • Göz ameliyatı, katarakt ve lazer cerrahisi

Subkonjonktival kanama spontan olmayabilir ve şiddetli göz enfeksiyonu, baş veya göz travması sonucunda ortaya çıkabilmektedir.

Kanama Tedavisi İşlemleri

Kanama meydana geldiğinde genelde hiçbir tedaviye gerek yoktur. Hafif tahriş varsa göze over-the-counter yapay gözyaşı uygulanabilir. Göz bir yama ise kesinlikle gerektirmez. Kanama meydana gelen kişi aspirin veya antikoagülan kullanıyorsa ilacın durdurulması veya devam edilmesi için doktor görüşü alınmalıdır. Koagülasyon önleyici ilaçları uzmanlar konsültasyonu olmadan durdurmak yasaktır. Bu tarz ilaçlar sık ​​sık hayat kurtarıcıdır ve nadiren subkonjonktival kanama sebebiyle tedaviye son verilir. Subkonjonktival kanama sorunu travma ile ilişkiliyse bir oftalmolog yaranın iyileşmesini tedavi etmek için başka farklı bir tedavinin gerekli olup olmadığını belirler. Bu sorun dış etkenlerden kaynaklı bir enfeksiyondan kaynaklı olarak meydana gelmişse uzmanlar merhem ya da antibiyotik tarzı ilaçların kullanılmasını ister. Bu ilaçların düzenli, aksatılmadan ve gerekli saatlerde alınması oldukça önemlidir. Bu sayede gözde bulunan sorun kısa süre içinde ortadan kalkar. İlaçlar düzenli kullanılmazsa enfeksiyonun büyüme ihtimali oldukça yüksektir.

Bu sorun genelde bir ila iki hafta içinde kendiliğinden geçer. Cildin alt kısmında çürüğe benzeyen iyileşmeler çoğunlukla uzun sürmeden ortadan kalkar. Bir morarma tarzında subkonjonktival kanama iyileşme esnasında genelde kırmızıdan turuncuya, sarıya doğru değiştirir.  Konjonktiva şeffaf bir yapıya sahip olduğundan subkonjonktival bir kanama asla bu renk özellikleri ile oluşmaz. Çok nadir de olsa aynı göz içinde ve aynı yerde tekrarlayacak subkonjonktival kanama ile beraber ince duvarları var olan ve kendiliğinden kanama eğilimi göstermiş, konjonktivada anormal kırılgan kılcal damarlar var olabilir. Muayene sonucu bir göz doktoru bu tarz bir durumu tespit edebilir. Sonrasında uzmanın yönlendirmesi ile gerekli tedavi sürecine başlanır.

Bu tedavi kapsamında hiçbir şey yapılmayacağı gibi ilaç desteği de verilebilir. Çoğu zaman subkonjonktival bir kanama kendi kendine 7 ila 10 gün içinde düzene girer. Yani kanamanın görüntüsü 7 ila 10 gün boyunca göz bölgesinde kalabilir. Zaman geçtikçe kan giderek kaybolur ve etkilenen bölge bir çürük gibi renk değiştirebilir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle