Üveit Nedir, Neden Kaynaklı Olarak Ortaya Çıkmaktadır?

Üveit göz duvarında var olan orta tabakanın etkilenmesini sağlar. Bu sorun genelde ani şekilde ortaya çıkar ve tedavi edilmezse görme kayıpları gibi ciddi sorunlara neden olabilir.

Üveit Nedir, Belirtileri Nelerdir, Neden Kaynaklanır?

Üveit gözde meydana gelen iltihaplanmanın bir şeklidir. Göz duvarında var olan orta tabakanın etkilenmesini sağlar. Bu sorun genelde ani şekilde ortaya çıkar ve zaman geçtikçe kötüleşmeye başlar. Bulanık görme, ağrı ve göz kızarıklığı ile kendini belli eden üveit iki gözün etkilenmesine de neden olabilir. Öncelikli olara 20 ila 50 yaş aralığında olan üveit çocuklarda da gözlemlenebilen bir sorundur. Üveit hastalığının olası sebepleri otoimmün, yaralanma veya iltihaplı hastalıklardır. Bazı kişilerde sebepleri belirlenmeyebilir. Üveit göz hastalığı tedavi altına alınmazsa ciddi sorunların yaşanmasına neden olabilir. Zaman içinde görme kayıplarına yol açabilir.

Üveitin belirtileri, semptomları ve özellikleri şunları içerir:

Belirtiler ani şekilde ortaya çıkabilir ve bazı durumlarda ani şekilde kötüleşir, ancak bazı durumlarda kademeli olarak gelişirler. Bir veya iki gözü etkileyebilir. Üveit göz duvarındaki orta tabakalı dokudur. Bu iris, siliyer beden ve koroidden oluşur.  Koroid retina ve skleraya bağlanır. Retina gözdeki iç duvarda bulunur. Sklera göz duvarındaki beyaz kısmıdır. Üvea, retinada bulunan katmanlara kan akışı sağlamaktadır. Meydana gelen üveit çeşidi, gözün bölümlerinde iltihaplanmaya bağlı olarak değişir.

  • Iritis gözü ön kısmını etki altına alır ve en yaygın olan türüdür.
  • Siklit siliyer vücudu etkilemektedir
  • Koroidit ve retinitis gözün arka kısmını etkiler.
  • Diffüz üveit üveanın tüm katmanlarında iltihaplanma olduğunda ortaya çıkar.

Üveit göz hastalığı ile alakalı belirtiler meydana geldiğinde mutlaka uzman doktor ile görüşmek gerekir.  Göz ağrısı ve beklenmedik görme sorunları yaşanıyorsa derhal tıbbi yardım istenmelidir.

Nedenleri ve Komplikasyonları

Tüm vakaların hemen hemen yarısında üveitin spesifik nedeni açık şekilde değildir. üveit hastalığı nedenlerinin belirlenmesi yapılırsa aşağıda bulunan nedenlerden kaynaklı ortaya çıkabilir.

  • Göz yaralanması ya da ameliyat
  • Sarkoidoz ya da ankylozan spondilit tarzında bir otoimmün bozukluk
  • Crohn hastalığı ya da ülseratif kolit tarzında bir enflamatuar bozukluk
  • Herpes zoster, sifiliz, toksoplazmoz, tüberküloz, Lyme hastalığı veya enfeksiyon
  • Lenfoma tarzında gözü etkileyen kanser

Üveit hastalığı hakkındaki tüm sorular detay alınması adına uzmana sorulmalıdır. Bu sorun tedavi edilmediği zaman aşağıda bulunan hastalıklar meydana çıkabilir.

  • Devamlı görme kaybı
  • Retinada dekolmanı
  • Sinir hasarları
  • Katarakt
  • Glokom

Üveit hastalığı bir göz uzmanı tarafından tanı yapılmalıdır. Bunun için uzman doktorun kapsamlı şekilde muayene yapması çok önemlidir. Ayrıca hastaların sağlık geçmişi ile alakalı detaylı bilgilerinde toplanması çok önemlidir. Tanının koyulabilmesi için kan testi, gözde bulunan sıvı analizi, retinada bulunan kan akışının değerlendirilmesi, retinanın dokusundaki kalınlık, retina altında bulunan sıvı varlığı ya da yokluğu test edilmelidir. Göz doktoru üveitin altında yatmakta olan bir durumun oluşabileceğini düşünmekteyse genel tıbbi muayene ile laboratuvar testlerinin yapılmasını ister. Bazı durumlarda üveitin belirlenmesi için belirli bir neden bulmak oldukça zordur. Bunun yanında uzman doktor üveitin herhangi bir enfeksiyon ya da başka bir sorundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemesi yapacaktır.

Tedavi Süreci ve İlaçları

Üveit altta yatmakta olan bir sorundan kaynaklanıyor ise tedavi konusunda belirli koşullara odaklanmalıdır. Tedavinin amacı gözde bulunan iltihaplanmayı azaltmak olmalıdır. Bunun için çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur.

Enflamasyonu azaltan ilaçlar; doktor ilk önce bir kortikosteroid gibi bir anti-inflamatuar ilaç ile göz damlaları reçete edebilir. Bu damlalar hastaya yardımcı olmazsa bir kortikosteroid hap veya enjeksiyon bir sonraki adım olabilmektedir

Virüslere ve bakterilere karşı savaşan ilaçlar; üveit bir enfeksiyon sebebi ile meydan gelirse doktor enfeksiyonu kontrol altına alacak bir biçimde antibiyotik, antiviral ilaçlar, kortikosteroidli veya kortikosteroidsiz tarzında başka ilaçlar reçete edebilmektedir.

Sorunlar her iki gözü de etkilemişse sitotoksik ya da immünosüpresif ilaçların kullanılması gerekebilir. Kullanılacak bu ilaçlar bazı kişilerde katarakt ve glokom tarzında oldukça ciddi düzeyde etkilere sebep olabilir.  İlaçların kullanımından sonra 1 ila 3 ay gibi kontrol muayeneleri yapılır.

Cerrahi Uygulamalar ve Diğer İşlemler

Viterektomi; gözde bulunan vitrözlerin bazıların çıkartılması adına yapılan cerrahi uygulamadır. Sağlık durumunun idare edilmesi amacı ile gereken bir uygulamadır.

Cihazlı cerrahi; bir ilacın sürekli ya da devamlı olarak salgılanmasını sağlamak adına göze cihazın cerrahi işlem ile yerleştirilmesidir. Tedavi zorluğu bulunan posterior üveit hastaları için, göze implante edilen bir seçenek olabilir. Bu cihaz kortikosteroid ilaçlarını yavaş yavaş 2 ile 3 yıl gözler önüne sürer. Yapılacak bu tedavinin olası yan etkileri arasında katarakt ve glokom da bulunur. İyileşmenin hızı kısmen sahip olunan üveit çeşidine ve semptomların şiddetine bağlı olarak değişir. Gözün arka kısmını etki altına alan üveit (koroidit) gözün önündeki üveitten (iritis) daha yavaş iyileşme eğilimindedir. Şiddetli düzeyde iltihaplanma, hafif iltihaplanmadan daha uzun sürecektir. Üvetiler zaman içinde tekrardan geri çıkabilir. Başarılı şekilde yapılacak bir tedaviden sonra belirtilerden herhangi biri tekrar meydana gelirse doktordan randevu almak gerekir. Tekrardan uzman tarafından yapılacak olan kontrollerden sonra uzman hekimin söylediği tüm detaylara dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde sorun zaman içinde büyümeye başlar. Görme kayıpların ortaya çıkmasına kadar gidecek olan sorunlar ortaya çıkabilir. Özellikle uzman hekimlerin söylediklerine dikkat edilmesi çok önemlidir. İlaçların düzenli ve aksatılmadan kullanılması sağlık açısından gereklidir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle