Blefarit Tedavisinde Kullanılan İlaç Ve Antibiyotikler
Blefarit tedavisi sıklıkla antibiyotik kullanımı ile gerçekleştirilir. Bazı ağır durumlarda yüksek doz antibiyotikler kullanılmaktadır. Blefarit tedavisinde kullanılan antibiyotikleri ve ilaçları sizler için inceledik.
İçindekiler
Blefarit Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
Blefarit tedavisinde topikal antibiyotikler, topikal kortikosteroidler ve oral antibiyotikler kullanılmaktadır. Tipik blefarit hastalığı kişisel temizlik ve topikal antibiyotik merhemler ile tedavi edilebilir. Komplike blefarit rahatsızlıklarında, daha karmaşık tedaviler gerekecektir. Blefarit tedavisinde kortikosteroid kombinasyonu da kullanılmaktadır. Lakin bu ilacın uzun süreli kullanımı vücuda zarar verebilir ancak ciddi vakalarda iltihaplanmanın azalmasında faydalı olduğu kanıtlanmış bir ilaçtır. Dirençli blefarit vakalarında oral tetrasiklin sınıfı antibiyotiklerin kullanılması gerekebilir. Ayrıca bazı korneal hastalıklarda da antiboyik kombinasyonu ve steroidler kullanılmaktadır. Refraktif blefarit hastaları için ivermectin ilacının kullanımı da tedavide yararlı olmaktadır. İvermectin, esas olarak strongyloidiasis ve onchocerciasis tedavisinde kullanılan geniş spektrumlu bir antiparaziter ilaçtır. İvermectinin blerafit hastalığında kullanılması, kirpiklerde bulunan demodex folliculorum sayısını azalttığı bulunmuştur.
Şimdi de biraz tedavide kullanılan ilaçların özelliklerini ve kullanımını inceleyelim. Blefarit hastalığında kullanılan ilaç türleri bu şekildedir:
Topikal Antibiyotikler
E- Mycin
Eritromisin merhemi, göz çevresinde ki kabuklanmalar ve kirlilikler temizlendikten sonra göz kapağı kenarlarına pamuklu çubuk veya bir pamukla hafif bir şekilde sürülür. Bu ilaç ile Staphylococcus aureus, Propionibacterium, Demodex ve Pityrosporum gibi patojenler hedeflenir. Eritromisin merhemi stafilokoksal lipaz üretimini azaltır ve bakterileri etkisiz hale getirir.
Bacitracin
Bacitracin de göz enfeksiyonları ile savaşan bir başka merhemdir. Çalışma mekanizması E-Mycin ile benzerlik gösterir. İlacın olası yan etkileri şu şekildedir:
- Bulanık görme
- Göz tahrişi
- Yanma
- Uyuşma
- Terleme
- Anoreksi
- Mide bulantısı
- Kan diskrazileri
- Ağrı
- İshal
- Rektal kaşıntı
Bu etkilerin bazıları çok sık görülse de, anoreksi gibi daha ciddi etkiler nadiren görülmektedir. İlaca karşı herhangi bir alerjiniz yoksa (ilaca başlamadan önce yapılan testler ve hastalık geçmişinizle anlaşılır) bu etkilerin ortaya çıkması pek olası değildir.
Oral Antibiyotikler
Stafilokokal blefarit genellikle topikal ve oral antibiyotiklerin kombine kullanımına daha çabuk yanıt verir. Ancak oral antibiyotiklerden önce genellikle topikal antibiyotik kullanımı ile blefarit tedavisi gerçekleştirilmeye çalışılır. Bu olağan bir prosedürdür.
Tetrasiklin
Tetrasiklin, bir takım bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bir antibiyotiktir. Özellikle kolera tedavisinde çok fazla kullanılmışlardır. Bu antibiyotiklerin kullanımı, artan antibiyotik direnci ile birlikte günümüzde azalmıştır. Fakat bazı özel endikasyonların tedavisinde hala kullanılmaktadırlar. Tetrasiklinler genellikle üriner sistem, solunum yolları ve bağırsak enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. Ancak blefarit tedavisi için de hala kullanımları devam etmektedir.
Yan Etkileri:
Bu ilacın yan etkileri nasıldır, yaygın görülür mü? Tetrasiklinlerin yan etkilerinin görülmesi pek yaygın bir durum değildir. Nadir olarak görülse de şöyle yan etkileri bulunur:
- Işığa karşı duyarlılık ve güneş yanığı riski.
- Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına sebep olabilir.
- Nadir durumlarda alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
- Şiddetli baş ağrısı ve görme sorunlarına yol açabilir.
- Dişlerde renk değişikliğine neden olabilir.
Tetrasiklin bazı hastalarda steatoz ve karaciğer toksisitesinin gelişimine neden olabilir. Bu yüzden tıbbi denetim altında kullanılmalıdır.
Doxycycline
Bu antibiyotik çeşidi bakterilerin protein sentezini yapmasını ve üremesini engeller. Bio-Tab, Doryx, Vibramycin, Doxy gibi adlarla satılmaktadır. Doxycycline, bakteriler ve protozoanın yol açtığı bir dizi enfeksiyonun tedavisinde kullanılan bir antibiyotiktir. Bakteriyel pnömoni, akne, klamidya enfeksiyonları, erken Lyme hastalığı, kolera, blefarit ve sifiliz tedavisi için kullanılmaktadır. Doxycycline hastaya ağız yoluyla ya da intravenöz olarak (damar yoluyla) verilebilir. Sık görülen yan etkileri şu şekildedir:
- İshal
- Mide bulantısı
- Deri döküntüleri
- Güneş yanığı riskinin artması.
Hamilelik sırasında kullanılması bebek için kalıcı hasarlara neden olabilir. Bu yüzden hamilelik sırasında kullanımı için mutlaka doktora danışmanız gerekmektedir.
Kaynaklar
- https://en.wikipedia.org/wiki/Doxycycline
- https://reference.medscape.com/drug/vibramycin-monodox-doxycycline-342548
- https://en.wikipedia.org/wiki/Tetracycline_antibiotics
- https://emedicine.medscape.com/article/1211763-medication