Göz İltihabı Neden Olur?

Göz iltihabını tetikleyen onlarca neden vardır. Bu yüzden de rahatsızlığın çeşitleri de fazladır. İltihap türü ve tedavisi hakkındaki tabloyu makalemizde bulabilirsiniz.

Göz iltihabı neden olur hususunda yapılan araştırmalar birçok farklı rahatsızlığın buna sebebiyet verebileceğini gösteriyor. Gerek sinir ucu yıpranmaları gerekse konjonktivit tetikleyici göz sorunları burada başrol oynamaktadır.

Göz İltihabı Çeşitleri Nelerdir?

Göz iltihabı tıpta konjonktivit olarak adlandırılır. Blefarit ise göz kapağı iltihaplanmasına verilen isimdir. Çoğunlukla bu ikili birlikte gözlemlenir. Keza yapı gereği iltihabın her noktaya yayılması bir hayli kolaydır. Sarı ve beyaz renklerde oluşan yapışkanımsı göz akıntılarının iltihap habercisi olduğunu söyleyebiliriz. En büyük belirti olarak bu akıntılara rastladığınızda mutlaka rutin bir göz muayenesine gitmeniz tavsiye edilir.

  1. Bakteriyel Göz İltihabı

Oldukça büyük ve sık olan yeşil ve sarı renkteki akıntılar bakteriyel konjonktivit belirtisidir. Kornea üzerinde olumsuz etki bırakacak kadar ciddi olabilir.

  1. Adenoviral Göz İltihabı

Gözün ince zar yapısına zarar verebilecek kadar büyük bir iltihaplanmadır. Bulaşıcı olması sebebiyle her iki gözde görülme riski yüksektir. Aynı zamanda başkalarına bulaşma riski ya da başkasından viral olarak kapma riskiniz vardır.

  1. Herpes Simpleks Göz İltihabı

Hemen her yıl kendisini tekrarlayabilen, normal şartlarda hiçbir belirti göstermese de ara ara sürekli reaksiyon gösteren bir iltihap türüdür. Her iltihaplanma minimum bir hafta boyunca etkilerini görmenizi sağlar.

  1. Alerjik Göz İltihabı

Çiçek poleni, hayvan tüyü, toz, koku ve esans gibi maddelerden oluşan göz iltihaplanmasıdır. Sık görülen ve damla tedavisiyle geçebilen bir türdür.

Göz İltihabı Nedenleri

Göz iltihabı neden ve etkileyen faktörler açısından incelendiğinde çok farklı bir yapı ortaya çıkmaktadır. Viral olarak yayılan virüsler, bakteri ve alerjenler, göz rahatsızlıkları ve sinir ucu yıpranmaları bu aşamada karşımıza çıkan etkenlerdir. İltihaplanma türünün belirlenmesi için doktorunuzun muayene etmesi gerekir. Eğer rutin kontrollerinizi aksatıyorsanız iltihaplanma sonrası düzenli olarak 6 ayda bir doktorunuza başvurmanızı önerebiliriz.

Konjonktivit ve Blefarit nedenleri arasında en sık gözlemlenen sebepler şu şekilde sıralanabilir.

  • Kimyasal maddelerle temas
  • Duman veya sigara
  • Alerjenler
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Yetersiz gözyaşı üretimi
  • Viral virüsler
  • Işık hassasiyetleri (güneş ışınına maruz kalma)
  • Toz, polen, esans, kum, kıl gibi çevresel alerjik faktörler
  • Başkasının havlusunu, lens kabını, gözlüğünü kullanma
  • Ortak kullanım alanları

Yukarıda yer alan tüm sebepler göz iltihabının nedenleri arasında sayılabilir. Tedavi edilmesi gereken mutlak göz rahatsızlıklarındandır. Çok yoğun bir biçimde bulunan sinir yapısının bundan etkilenmesi mümkündür. Eğer sinir ucu iltihabı teşhis edilirse görme netliğini kaybetme, geçici veya kalıcı körlük gibi sonuçlara yol açabilir.

Göz İltihabı Görmeyi Etkiler Mi?

Eğer göz iltihaplanması neden olur sorusunun cevabını doktorunuzdan aldıysanız tedavi süreciniz tamamıyla buna yönelik olacaktır. Kalıtsal rahatsızlıklar, göz içi kusurlar, sinir ucu rahatsızlıkları gibi etkenler göz önünde bulundurularak en uygun tedavi seçeneği tercih edilir.

Tabi ki göz kapağı iltihabı yani Blefarit oluşumu gibi etkenleri de es geçmemek gerekiyor. Her ne kadar iltihap kapağında ya da dışında da olsa tamamıyla boşaltılmadığı zaman göz kapağı içinde kist oluşumuna sebep olabiliyor. Doğal olarak ardından gelişen komplikasyonlar ve görme odaklı yan etkiler kaçınılmaz oluyor.

İltihaplanma Türü (Konjonktivit) Tedavisi
Bakteriyel Damla ve Sistemik İlaçlar
Adenoviral  Sistemik İlaçlar
Herpes Simpleks Düzenli Damla ve Antibiyotik
Alerjik Antibiyotik ve Alerjen İçin Etkili İlaçlar

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle