Göz İltihaplanması Durumunda Görülen Belirtiler Ve Semptomlar
Blefarit rahatsızlığında birçok belirti görülür. Bu semptomlar genellikle diğer oftalmolojik rahatsızlıklarda da görülen şeylerdir. Hastalık durumunda görülen tüm belirtileri sizler için yazdık.
Blefarit Belirtileri
Göz iltihabı belirtileri ve semptomları genellikle her iki gözde de görülür ve üst veya alt göz kapaklarını etkiler. Gözün iltihaplanması her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Hastalığın özellikle etkilediği bir yaş grubu bulunmamaktadır. Semptomlar gözlerde veya göz kapaklarında görülür.
Blefarit, göz kapağı iltihaplanması için kullanılan tıbbi bir terimdir.
Semptomlar
Gözde meydana gelen iltihabın belirtileri şunlardır:
- Kaşıntılı veya tahriş olmuş göz kapakları: Bu belirti bir çok göz hastalığında görülebilen bir semptomdur. Bu yüzden çok fazla ayırt edici bir belirti değildir. Göz kapağınızın tahriş olması veya kaşınması her zaman bir hastalığın işaretçisi olmaz.
- Gözlerde kuruluk: Yine bu bahsedilen sorunda birçok farklı hastalıkta görülebilmektedir. Katarakt ameliyatı sonrasında da çok sık görülen bir belirtidir.
- Yanma hissi.
- Gözünüze bir şey kaçmış hissi: Bu belirti de genellikle gözün içine kum kaçmış gibi hissedilir ve hasta göz kapağını açık tutmakta zorlanır. Sürekli gözlerini kırpar.
- Gözün kapaklarında meydana gelen kabuklanma: Kabuklanma belirtisi blefarit yani göz iltihabı hastalığında çok sık görülmektedir.
- Kontakt lens kullanımın zorlaşması: Blefarit hastalığında kontakt lens kullanımı zaten önerilen bir durum değildir. Kontakt lens kullanımı bu hastalık süresince hastayı da rahatsız edecektir.
- Işık duyarlılığı: Diğer bir adıyla fotofobi olarak anılan bu belirti de, blefarit problemlerinde çok sık görülmektedir.
- Şişmiş göz kapakları.
- Kalınlaşmış göz kapakları.
- Göz kapaklarının yakınında ki cilt hücrelerinin dökülmesi: Bu belirti blefarit hastalığının esas semptomlarından birisidir. Gözlerin etrafında ki deride dökülmeler meydana gelir.
- Göz kapaklarının yapışması: Bu semptom genellikle sabahları görülür. Hasta uyandığı zaman göz kapaklarını açmakta zorlanır veya hiç açamaz. Gözde meydana gelen akıntılar sebebi ile göz kapakları birbirine yapışabilir.
- Kirpiklerde ve kaşlarda kepek oluşumu: Blefarit rahatsızlığının belirtileri genellikle kirpikte ortaya çıkar. Kepek oluşumu da bu belirtilerden bir tanesidir.
- Anormal kirpik büyümesi.
- Kirpik kaybı: Kirpik döküntülerinin ve kayıplarının artması göz iltihabı hastalığının bir işaretçisi olabilir.
Göz iltihabı belirtileri arasında; kırmızı, tahriş olmuş, kaşıntılı göz kapakları ve kirpikleri ile göz kapakları üzerinde kepek benzeri pulların oluşması vardır.
Göz kapağı iltihabı belirtileri ve bulguları sıklıkla “kronik konjonktiva” ile karıştırılmaktadır. Bu yüzden blefarit hastalığını tanı olarak koymak için iyi bir teşhis aşaması gerekir. Ayrıca blefarit rahatsızlığında meydana gelen belirtiler göz kuruluğu ile de benzeşmektedir. Bu yüzden bu rahatsızlık göz kuruluğu ile de karıştırılabilmektedir. Bunu anlamanın en doğru yolu kirpik kayıplarına ve kirpiklerde meydana gelen değişimlere bakmaktır. Göz kuruluğu rahatsızlığında kirpikleri çok fazla etkileyen bir sorun ortaya çıkmamaktadır. Ancak blefarit hastalığı kirpikler ile yakından ilişkili bir rahatsızlıktır.
Blefarit genelde görmeyi etkileyen bir hastalık değildir. Ancak aralıklı olarak bulanık görme ve görüşte dalgalanma gibi bulgular gösterebilir.
Farklı Hastalıklara Yol Açabilir
Blefarit tedavi edilmezse aşağıda ki hastalıkların oluşumuna da yol açabilir:
- Arpacık
- Şalazyon
- Konjonktivit: Tekrarlayan blefarit rahatsızlığı, konjonktivit oluşumuna neden olabilmektedir.
- Kornea Ülserasyonu: Göz kapaklarının iltihaplanmasından kaynaklanan tahriş, korneada ülser gelişimine yol açabilir.
Çoğu zaman blefaritin yani göz iltihabının meydana gelmesinin nedeni, yağ bezlerinde arıza oluşmasıdır. Fakat alerji, göz enfeksiyonları ve sistemik hastalıklar da blefarit oluşumuna neden olabilmektedir.
Genellikle, göz kapağı hijyeni ve gözün çevresinin düzenli olarak temizlenmesi blefariti kontrol altına alır ve hastalık kendiliğinden iyileşir. Fakat bazı durumlarda ilaç kullanımı gerekebilir. Ağır vakalarda yüksek dozajlı antibiyotikler kullanılmaktadır.
Kaynaklar
- https://www.medicinenet.com/blepharitis/article.htm#what_blepharitis_symptoms_and_signs
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/blepharitis/basics/symptoms/con-20024605
- http://www.allaboutvision.com/conditions/blepharitis.htm
- https://www.healthline.com/health/blepharitis