Göz Kapağı iltihabı Nedir, Nasıl tedavi Edilmesi Gerekir?

Göz kapağı iltihabı birçok sorundan kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Göz kapağı iltihabı ile alakalı sorunların kesin bir tedavisi bulunmaz. Meydana getirdiği semptomları azaltmak adına destek sağlanır.

Blefarit (Göz Kapağı iltihabı ) Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Yapışkan Bir Görünüm

Blefarir nedir, göz kapağı iltihabı herhangi bir koşula sahip olmayan görme sorunudur. Göz bakımı konusunda uzman olan doktorlar konu hakkında tanı koyabilirler. Yapılan bir araştırma sonucunda ortalama olarak insanların % 47’sinde blefarit görüldüğü ortaya çıkmıştır. Blefarit çeşitleri akut veya kronik olarak sınıflandırılmaktadır. Kronik blefarit göz rahatsızlığının en yaygın şeklidir. Blefarit sorunun tam yeri göz kapağının ön veya arka tarafında tanımlanır. Göz kapağı iltihabı göz kapaklarının altını ya da dış kısmını etkilemektedir. Blefarit özellikle enflamatuvar sorunlardan kaynaklanabilir. Akut blefarit ülseratif veya ülsere bağlı olarak ortaya çıkabilir;

  • Ülseratif akut blefarit, çoğu zaman bakteri ve stafilokoksik bir enfeksiyonlardan kaynaklı olabilir. Enfeksiyon viral bir nedenden kaynaklı olarak da ortaya çıkabilir.
  • Ülseratif olmayan akut blefarit genelde alerjik bir reaksiyondur. Buna örnek olarak atopik blefaro-dermatit, mevsimsel allerjik blefaro-konjonktivit ve dermato-blefaro-konjonktivit verilebilir.
  • Göz kapaklarının ön kısmını etkilemekte olan anterior blefaritte bakteri veya seboreik hastalık süreci söz konusudur.  Bu sorunda kafa derisinde kepek de görülür ve yüzde sivilceleşme de görülür.
  • Göz kapaklarının ön tarafını etkilemekte olan posterior blefaritte hastanın kirpiklerin taban kısmına yakın olan bezlerde sorunlar meydana getirir. Bu bezler yağlı maddeleri aşırı miktarda salgılarlar veya bloke tutar.

Gözün kapağı iltihabı belirtileri içinde;

  • Kaşıntı
  • Kırmızılık
  • Pullanma ve Kabuklanma, özellikle kabuklanma sabah uyanıldığı zaman daha belirgin olur.
  • Yanma, kaşınma, tahriş hissi veya gözlerde yabancı bir cisim ya da kumlu olma hissi
  • Aşırı düzeyde gözlerde sulama, gözyaşı
  • Kuru gözler
  • Yapışkan gözler
  • Işığa karşı aşırı duyarlılık

Seboreik blefarit yani göz kapağı iltihabı göre sorunu değildir. Yalnız meydana gelen bu sorunun ilerlemesi ile zaman içinde görme sıkıntıları meydana gelebilir. Kronik blefarit semptomları meydana geldiğinde zaman geçmesi ile alevlenmeler ortaya çıkma eğilimindedir. Semptomların ortaya çıkmasından sonra blefarit nasıl geçer kapsamında uzman hekimin teşhis edilmesi gerekir.

Blefarit Tedavisi Yöntemleri

Blefarit sorunu meydana geldiğinde, sorunun tedavisi olmadığını unutmamak gerekir. Bu sorunun meydana getirdiği kontrol altına alınmasına yardımcı olmak için yapabilecek bazı şeyler vardır. Tedavi kapsamı aşağıdaki detayları içerir:

Sıcak kompresler

Blefarit sorunu yani göz kapağı iltihabı meydana geldiğinde yapılacak olan sıcak kompres oldukça önemlidir. Temiz bir havluyu ılık su ile ıslatın. Islatılan havluyu su kalmayacak şekilde sıkın. Nemli olan havluyu kapalı gözlerin üstüne temiz ellerinizin yardımı ile en az 1 dakika koyun. Tuvalet kâğıdını gerekli düzeyde ıslatın ve sıcak kalmasını sağlayın. Bu detay kirpiklerin etrafına yapışmış olan pulların gevşemesine destek olacaktır. Aynı zamanda yakında bulunan yağ bezlerinin tıkanmasını önleme konusunda da yardımcı olur.

Göz kapakları yıkama

Temiz olan havlu bir bezi pamuklu çubuk aplikatörü ya da havsız tamponu ılık suyun içinde bekletin. Ardından kirpiğin taban kısmını hafif şekilde ovmak adına kullanın. Yaklaşık olarak 15 saniye boyunca temizleme yapılmasına dikkat edin.

Antibiyotikler

Doktor gözlerde bulunan sorun için bir antibiyotik merhem kullanılmasını isteyebilmektedir. Uygulamanın yapılması için ellerin temiz olması çok önemlidir. Uygulama yapmadan önce mutlaka ellerin dezenfekte edilmesi gerekir. Temiz olan parmak ucuna ya da pamuklu çubuk üstüne az düzeyde merhem koyulur. Merhem kirpiklerin taban kısmına hafif şekilde uygulanır. Bu uygulamayı gece yatmadan hemen önce yapmak uygun olacaktır. Uzman doktor ağız yolu ile alınması içinde antibiyotik ilaçlar reçete edebilir.

Diğer Tedavi Uygulamaları

Göz damlası

Suni gözyaşı ya da steroid göz damlası, kızarıklık, şişme ve göz kurumasını azaltmaktadır. Göz doktoru yağ bezlerinin daha iyi çalışmasına yardımcı olmak adına antibiyotik göz damlası reçete eder. Düzenli ve aksatılmadan kullanılması oldukça önemli olan bir detaydır.

Deri ve gözün kapağının hijyeni

Göz kapaklarında olan sorunların yaşanmaması için cildin ve saçların temiz tutulması çok önemli olan bir detaydır.  Temiz tutmak blefarit semptomlarını kontrol altında almaktadır. Kirpiklerin her gün düzenli bir şekilde bebek şampuanı ile dikkatli şekilde yıkanması gerekir. Ayriyeten saçları, derileri ve kaşları bir anti bakteriyel şampuan ile temizlemek oldukça uygun olacaktır.  Bu tarz ürünler sağlık açısından da kullanılması uygun olan ürünlerdir. Bakteri çoğalmasının önüne geçen, cilt üzerinde kullanabileceğiniz yeni antiseptik spreylerde bulunur. Bu tarz spreylerin uzman doktor bilgisi dâhilinde kullanılması gerekir.

Uzmanlar yapılacak olan uygulamalar konusunda hastalarına detaylı şekilde bilgi verir. Bu bilgiler ışığında hastaların her türlü kurala uyması çok önemlidir. Kurallara uyulması ile sorunlardan kaynaklı olarak ortaya çıkan semptomların çoğunluğunun azalması sağlanır. Aksi takdirde semptomlar daha fazla ortaya çıkarak kişilerin zorlanması ortaya çıkabilir. Sorunların artarak devam etmesini istemiyorsanız kesinlikle tedavi ile alakalı detaylara uyulması gerekir. Bu sayede sağlıklı bir yaşama devam etmek mümkün hale gelir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle