Arpacık Tedavisi İçin Antibiyotik Ve İlaç Tavsiyeleri

Arpacık içi iltihap dolu bir yumrudur. Bu iltihabı tedavi etmek için çeşitli seçenekler vardır, antibiyotik kullanımı da bu seçeneklerden birisidir.Sizler için arpacık tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin yer aldığı bir liste hazırladık.

Arpacık Tedavisinde Kullanılan Antibiyotikler

Gözde arpacık çıkması ilaç ile tedavi edilebilen bir sorundur. Çıkan arpacıkların içinde iltihap olduğu için bu arpacıklar şişer ve kırmızılaşır (sivilce gibi). Bu yüzden arpacık diğer bir adı ile it dirseği tedavisinde antibiyotik içeren ilaçlar kullanılmaktadır. İlaç ile tedaviye farmakoterapi denir.  Farmakoterapinin amacı, enfeksiyonu tedavi etmek, morbiditeyi azaltmak ve komplikasyonları önlemektir. Arpacıklar stafilokok bakterilerinden kaynaklanır. Arpacık veya şalazyon , stafilokoksik bakterilerin kötü işleyen bir meibom bezine girmesi durumunda oluşur. Staphylococcal bakteriler doğal olarak antibiyotiklere dirençlidir. Bu yüzden arpacık tedavisinde her antibiyotik işe yaramaz. Arpacık ve şalazyon tedavilerinde kullanılan belli başlı ilaçlar vardır, arpacık ilacı fiyatları genel olarak ucuzdur. Bu ilaçlar, 24 saatten daha kısa bir sürede etki edebilir. Yeni arpacıkların oluşmasını engellemede son derece etkilidirler.

Arpacık tedavisinde kullanılan ve arpacığa en iyi gelen ilaçları sizler için sıraladık. Bu antibiyotiklerin özelliklerini makalemizde bulabilirsiniz.

Arpacık preseptal selülit ile birlikte görülürse, oral antibiyotik tedavisi uygulanır.

Cefaleksin (Keflex)

Birinci kuşak sefalosporin, stafilokok veya streptokokların neden olduğu deri veya cilt yapısı enfeksiyonlarında (örn., Akut arpacık) sıklıkla kullanılır. Bu ilaç oral yoldan uygulanır, yani ağızdan alınır. Kana karışma süresi 50 ila 80 dakika arasındadır.

İlaca duyarlı organizmalar: Gram pozitif koküsler, gram negatif basiller, gram pozitif basiller, gram negatif koküsler, anaeroblar.

Ery-Tab

Ribozomlardan peptidil t-RNA’nın ayrışmasını bloke ederek, RNA’ya bağımlı protein sentezinin durdurulmasına neden olarak, bakteri gelişimini engeller.

Duyarlı mikroorganizma suşlarının neden olduğu enfeksiyonlar ve kornea konjunktival enfeksiyonların önlenmesi için işe yarar.

Şuş: Aynı virüsün değişik türlerine yani alt gruplarına şuş denmektedir. Tıbbi bir terimdir.

Amoksisilin

Amoksisilin bakteri hücre duvar sentezini penisilin-bağlayıcı proteinlere bağlayarak inhibe eder.  Bunun yanı sıra beta- laktamaz üreten bakterileri de inhibe eder. Makrolidlere alerjisi olan veya toleransı az olan hastalar için iyi bir antibiyotik alternatifidir. Genellikle yan etkileri azdır ve bulaşıcı virüslere, iltihaplara karşı etkilidir.

İnhibe Etmek: İnhibe etme; engelleme, geciktirme, azaltma gibi anlamlara gelen bir tıbbi terimdir.

Doksitlisin (Morgidox, Adoxa, Oracea)

Doxycycline, protein sentezini ve dolayısıyla duyarlı bakterilerin 30S ve muhtemelen 50S ribozomal alt birimleri ile bağlanarak bakteri üremesini engeller. Hastanın birden fazla veya tekrarlayan lezyon geçmişi var ise veya kronik miyobim varsa bu antibiyotiğin kullanılması gerekebilir.

Doz Kullanım Oranları:

Başlangıç için günde 200 mg olarak kullanılır ve bu 200 mg ikiye bölünerek hastaya verilir. Yani hasta gün içinde 100 mg’ı ayrı ayrı alır. Hafif ila orta şiddetli enfeksiyonlarda ise 240 mg olarak hastaya verilebilir. Hasta 12 saatte bir bu ilacı kullanır.

Neocidin

Neomisin ve Polimiksin B Sülfatlar ve Bacitracin Çinko Oftalmik Merhem USP, oftalmik kullanım için steril bir antimikrobiyal merhemdir. Neocidin antibiyotikli bir kremdir ve göz çevresinde ki iltihaplı bölgelerde kullanım için geliştirilmiştir.

AzaSite

Bu ilaç göz enfeksiyonu tedavisi için geliştirilmiştir. Sadece belli başlı bakterilerin engellenmesinde işe yarar.  AzaSite bir göz damlasıdır. Bakteriyel konjonktivit tedavisinde önerilen dozaj rejimi şöyledir:

Enfeksiyonun bulunduğu gözlere ilk iki gün boyunca, günde 2 kez uygulanır. Uygulama esnasında 8 ila 12 saat aralık bırakmak gerekir. İki gün sonunda kullanım dozajı günde bire indirilir. Tedavinin toplam süresi 5 gündür.

AzaSite yalnızca bölgesel göz tedavisi kullanımı için işe yarar ve sistemik olarak uygulanmamalıdır. Subkonjonktival olarak enjekte edilmemelidir.

Clindamycin

Clindamycin, vücuttaki bakteriler ile savaşan bir antibiyotiktir. Clindamycin, bakterilerin neden olduğu ciddi enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılır. Bu ilacın kullanımı sadece göz için değildir. Genel bir antibiyotik olarak da kullanılır. Arpacık tedavisinde kullanımı pek yaygın değildir. Ancak çok fazla ilerlemiş ve yayılmış arpacık enfeksiyonlarında doktor tarafından tavsiye edilebilir. Clindamycin şiddetli ishale neden olabilir. Şiddetli ishal insan hayatını tehdit edebilir. Bu ilaç kullanımı sırasında çok sulu veya kanlı ishal ortaya çıkarsa, ilacı kullanmayı bırakın ve doktorunuzu arayın.  Eğer Clindamycin kullanmadan önce böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı, bağırsak rahatsızlığı, astım yada egzama gibi rahatsızlıklarınız varsa ilaca başlamadan önce bunları doktorunuza bildirmeniz gereklidir.

 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle