Konjonktivit Göz İltihabı Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yolları Nelerdir?
Konjonktivit yani göz iltihabı çoğu kişi tarafından dikkate alınmasa da nedenleri ve belirtilerine göre tedavisinin dikkate alınması gerekmektedir.
Konjonktivit, gözün dış katmanını kapsayan zarın iltihaplanması olarak tanımlanabilir. Alerjenler, bakteriler, enfeksiyonlar ve viral yayılan virüsler buna sebebiyet verebilir. Tedavisi olan bir göz iltihabı türüdür.
İçindekiler
Konjonktivit Nedir?
Gözümüzün dış katmanında gözle göremediğimiz kadar ince bir zar yapısı bulunur. Bu hem dış etkenlerden korunması hem de bazı özelliklerin sağlanabilmesi için olması şart olan bir bölgedir. Göz kapaklarının iç kısmı zarla sarılmış ve gözle temas halinde olan bir yapıya sahiptir. Doğal olarak Konjonktivit ile Blerafit neden aynı anda görülür sorusunun cevabını bu şekilde açıklamak mümkün olur.
Bu tabakaya Konjonktiva ismi verilir ve zarın iltihaplanması durumunda da Konjonktivit oluşumu saptanmış olur. Göz kızarıklıkları, kanlanmalar, damarların gözükmesi tamamıyla bu tabakayla alakalıdır. Hatta ovuşturma sonucu belirginleşen damarların tamamı Konjonktiva tabakasında bulunur. Göz yaşı salgısı, gözümüzün kayganlık seviyesi ve ıslak dokunun kaynağı olan bu tabaka iltihap kaptığı anda farklı göz problemleri doğmaya başlar. Tedavi edilmemesi durumunda ciddi sorunlarla karşılaşılabilir. Hatta geçici görme kayıpları ve ciddi göz rahatsızlıkları bunlar arasında beklenen etkilerdir.
Konjonktivit Belirtileri ve Türleri
Konjonktivit – iltihaplanmanın çeşitlerinin daha fazla merak edildiğini söyleyebiliriz. Çünkü değişken belirtiler ve farklı sebepler her gözde yaşanan iltihaplanmanın farklı temellere dayandığını kanıtlamaktadır.
Tıbbi açıdan dört farklı türü bulunan göz iltihaplanması genel anlamda benzer belirtiler gösterir. Gözün dışındaki zarı iltihap olduğunda bu göz kapağına sıçrayarak yeni bir reaksiyona yol açabilir. Tüm bunlar farklı belirtiler ve komplikasyonlar olarak göz doktorunuz tarafından detaylı olarak incelenir. Bulaşıcı iltihapların varlığından ötürü tedavinin doğru teşhis ile doğru antibiyotik kullanımı şeklinde sonuçlanması gerekir.
- Bakteriyel Konjonktivit
Sarı ve yeşil tonlarında yapışkan bir akıntı başlar. Işığa karşı duyarlılık ve gözde kızarıklık son derece yoğundur. Göz kapağı iltihabı oluşumuna elverişlidir ve bu durumda şişkinlikler görülebilir. Ağrılı bir süreç geçirmek ise sık görülen durumlardan birisidir.
- Adenoviral Konjonktivit
Gözde sulanma ile başlayan belirtiler aynı zamanda iki gözde birden göründüğünden daha da şiddetlidir. Çapaklanma, kızarıklık, sulanma, kaşınma, kanlanma, batma, kornea yıpranmaları net gözlemlenen belirtiler arasındadır.
- Herpes Simpleks Konjonktivit
Bulanık görme, kızarıklık, sulanma, göz çevresinde oluşan ufak kesecikler, çapaklanma, ateşlenme, sinir gerginliği, vücut dirençsizliği gibi belirtiler sıkça gözlemlenir. Müdahale edilmezse yıllarca sürebilen bir iltihaplanma türüdür.
Geçici olarak oluşan viral bir alerjenden kaynaklanan iltihaplanmadır. Kısa süreli veya aşırı uzun bir zamana yayılan tedavi süreci olabilir. Sulanma, kızarıklık ve kaşınma dışında burun akıntısı, hapşırık ve burun hassasiyeti gibi etkiler görülür.
Konjonktivit Neden Olur?
Çocuklarda göz iltihabı nedenleri arasında alerjenler büyük bir pay sahibidir. Çevresel faktörler devreye girer. Yetişkinlerde ise hastalıklarının genel olarak virüslere dayalı geliştiğini söyleyebiliriz. Göz içinde başlayan ve zarı haricinde göz kapağına da sıçrayan iltihaplanmalar yaygın görülür. Hem estetik olmayan bir görüntü hem de göz sağlığımızı tehdit eden bir unsura dönüşür. Konjonktivit reçete veya ilaç adı bu aşamada çok fazla araştırılır. Fakat doktorunuzun muayenesi ve teşhisi sonrasında ilaç ya da antibiyotik kullanmanız en doğrusu olacaktır.
Göz konjonktivit teşhisi için geçirilmiş rahatsızlıklar, genetik yatkınlıklar ve kullanılan ilaçlar dahi göz önünde bulundurulur. Çünkü hem iltihaplanmanın türü hem de reçete edilecek ilaç bu şekilde daha verilmi sonuçlar doğurur.
- Toz, kıl, polen, tüy, saç, kum gibi cisimler
- Yeterli Gözyaşının üretilmemesi
- Gözle temas eden kimyasal maddeler
- Sigara kullanımı veya dumana maruz kalma
- Çeşitli alerjenler
- Çeşitli bakteriler
- Oluşan enfeksiyonlar
- Viral virüsler
- Rüzgar veya güneş ışığı gibi çevresel faktörler
- Işık hassasiyeti
- Ortak kullanılan eşyalar
- Göze temas eden kirli nesneler
Konjonktivit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Konjonktivit tedavisi ilaç adı sormaktan öteye gidemediğinden birçok kişide viral olarak yayılmaya devam etmektedir. Maalesef rutin göz kontrollerini aksattığımız gibi bu tip göz iltihaplanmalarında doktora danışmak yerine kulaktan doğma bilgilerle hareket ediyoruz.
Konjonktivit reçete edilen antibiyotikler, damlalar ve sistemik ilaçlarla kısa sürede iyileşebilecek bir rahatsızlıktır. İltihabın daha da ciddi göz sorunlarına yol açmaması için ilaç adı sormaktan ziyade vakit kaybetmeden bir göz doktoruna danışılması gerektiğini vurgulayalım.
Gözü kaplayan zarı ve kapağın içinde oluşan iltihabı kurutmak ve tamamıyla boşaltmak için verilen damla ve ilaçların aksatılmadan kullanılması gerekmektedir. Aksi halde net bir sonuç alınamayabilir. En sık gözlemlenen Alerjik Konjonktivit ve diğer çeşitleri iltihaplı gözün durumuna göre alt teşhislere yol açabilir. Bilhassa çocuklarda konjonktivit çoğu zaman enfektif olarak görülür.
Bakteriyel Konjonktivit | %78 |
Adenoviral Konjonktivit | %20 |
Alerjik Konjonktivit | %2 |
Kaynaklar
- http://www.birincigozhastanesi.com/tr/konjonktivit
- http://www.oftalmoloji.org/makale_2232/Konjonktivitler
- http://www.totmdergisi.org/articles/2003/volume10/issue3/2003_10_3_13.pdf
- http://acikarsiv.ankara.edu.tr/browse/32377/Konjonktivitler.pdf
- http://cms.galenos.com.tr/FileIssue/6/125/article/48-51.pdf
- http://www.jcam.com.tr/files/JCAM-4673.pdf
- http://www.dunyagoz.com/tr/tibbi-birimlerimiz/kornea-hastaliklari/konjonktiva