Göz Kuruluk Sorunları Neden Ortaya Çıkar ve Nasıl Tedavi Edilir?

Göz kuruluğu hastalığı bir sağlık sorunundan kaynaklanmıyorsa bitkisel tedaviler ile ortadan kaldırmak oldukça kolaydır. Hastalıktan kaynaklı olarak meydana gelen bir sorunsa uzman hekim tarafından desteklenerek hareket edilmesi sağlanır.

Kuru Göz Sendromu Nedir?

Kuru göz hastalığı sık görülen sağlık sorunları içinde yer alır. Göz kuruluğu sorunu bazı durumlarda yağlanmış gözyaşlarının olmamasından kaynaklı olarak kuru, tahriş olmuş gözlerle karakterize olur. Gözleri doğru bir şekilde kaplamak adına mukus, su ve yağın dengesinde eksik gözyaşı sebebiyle aşırı sulu gözlerin bir sonucu ortaya çıkabilir.

İki çeşit gözyaşı vardır: yağlama ile refleks. Yağlanan gözyaşı, gözleri elemanlara karşı korumaktadır. Gün içinde sürekli akış ile üretilirler ve göz kırpma refleksiyle göze yayılma yaparlar.

Refleks gözyaşları, gözlerde rahatsızlık olunca ani şekilde akmaya başlar. Aşırı sulanma, gözlerde duman, sis, soğan tarzında tahriş edici maddelerden kaynaklı veya göz yaşartıcı yağlara uygun şekilde bir koruma bulunmaması sebebiyle tahriş olduğu zaman ortaya çıkabilir. Göz kuruluğu hastalığı belirtileri yanma ve batma içerebilmektedir. Görme bulanık olabilir ve refleks yırtılması sonucunda aşırı derecede sulanmış gözler ortaya çıkabilir. Göz kapağında kuruluk, göz çevresi kuruluğu bazı ilaçların yan etkisi olarak da meydana gelebilir. Ayriyeten romatoid artrit, şeker hastalığın sonucunda göz kuruluğu nedir sorusunun cevabı olabilir.

Hastalığın Belirtileri 

Kırmızı Veya Kan Gözlü Gözler

Gözde bulunan beyaz, dış tabaka üstündeki şişmiş kan damarları gözlerin kıpkırmızı bir hal almasını sağlar veya tamamen kan oturmasına neden olabilir. Göz enfeksiyonu ya da alerjisi varsa gözaltı kuruluğu ve göz kapağı kuruması oluşabilir. Kızarıklık, iltihap, meibom bezi disfonksiyonuna bağlı olabilir, yani göz kapaklarını astarlayan minik yağ bezleri yeterli yağlamayı üretmiyor veya salgılamıyorsa göz kuruluğu meydana gelir.

Sorun Hissedilen Gözler

Göz kuruluğu sorunlarında kumlu veya çakıllı gibi bir durum hissedilir. Bazı kişilerde yabancı cisimler devamlı göze batıyormuş hissi oluşur. Doktor muayenehanesinde, birçok insan tarif ettiği semptomlar da gözün şeffaf ön yüzey kısmında olan kornea üstündeki kuru lekelerden kaynaklandığı gözlemlenmiştir.

Işık Hassasiyeti

Göz kuruluğunda yetersiz sulu gözyaşı olan kişiler fotofobi veya ışığa karşı aşırı düzeyde duyarlılık yaşar. Bu sorun sürekli ya da ara sıra meydana gelebilir. Fotofobisi olan kişiler ışığa maruz kaldıkları zaman gözlerini kapatır veya kırpar. Rahatsızlık düzeni kişilerde değişkenlik gösterir. Bazı kişilerde gözlerdeki sinir uçları ışıklara temas ettiği zaman  aşırı derecede ağrı meydana gelir. Bazı kişilerde ışığın aşırı parlak olmasından kaynaklı şikayet eder. Göz sağlığı konusunda derneklerin yaptığı açıklamalara göre; retina içindeki ışığa duyarlı olan hücreler gözün arka kısmını kaplamakta olan doku tabakası, rahatsızlıktan sorumlu olabilmektedir. Bu hücrelerin duyu ile alakalı bilgisini beyine ve yüze aktarmasından sorumlu sinirle bağlantılı olabileceği de uzmanlar tarafından düşünülmektedir.

Ağrısı Yakıcı Ve Yanan

Gözler kendini rahat hissetmek adına yeterli düzeyde yağlamaya ihtiyaç duyacaktır. Gözleri sıkıştıran yağlı madde bu şekilde meibum serbest bırakır. İnsanlar yoğun şekilde odaklanma gerektiren faaliyetlerde bulundukları zaman fazlasıyla yanıp tutuşabilir. Bundan kaynaklı olarak da gözlerde kuruluklar meydana gelir. Kuru göz hastası olan kişilerde gözler dışında göz kapaklarında da yana hissi meydana gelebilir.

Tedavisi

Gözyaşı İlavesi: ilk yapılması gereken, eksilen gözyaşını yerine koymaktır. Tedavi amaçlı suni gözyaşı damlası kullanımı yapılması istenir. Damla gözü sulandırarak nemli kalmasını, şikayetlerin azalmasına olanak sağlar. Gözyaşı damlası kişinin şikayetlerine göre ve doktorunun uygun gördüğü doz ve sıklıkta kullanılmalıdır. Gözyaşı damlalarının birçok çeşidi bulunur. Kontakt lens kullanmakta olan ve koruyucu maddelere alerjisi olan bireylere, içeriğinde koruyucu madde olmayan gözyaşı damlaları verilmelidir.

Mevcut gözyaşını korumak: bu uygulamada gözyaşını buruna aktaran kanalların girişi özel tıkaçlarla kısa süreli veya kalıcı bir şekilde kapatılır. Bu uygulamada yapay gözyaşı kullanım miktarı azalır.

Tedaviyi destekleyen alternatif yöntemler: gözyaşı buharlaşmasını önlemek için bulunulan ortam nemli olmalıdır. Göz kuruluğu olan bireyler klimalı, çok esintili, aşırı sıcak ve dumanlı yerlerde bulunmamalıdırlar. Bu sırada omega 3 desteği göz kuruluğu tedavisinde alternatif olarak kullanılmalıdır. Son dönemlerde sıklıkla kullanılmakta olan bir takım ilaçlar, gözyaşı bezindeki irritasyonu  en aza indirerek, gözyaşı üretimini çoğaltıp ve destekleyerek tedavide çok etkili olduğu görülmektedir. Bu şekilde yapay gözyaşı kullanımı önemli ölçüde azalmaktadır. Göz kuruluğu olan bireylerin bir kısmı sabah uyandığında yanma, ağrı, bulanık görme şikayetleri görülebilir. Bu bireylere uyumadan önce bol miktarda gözyaşı jelleri kullanmaları tavsiye edilir. Bilgisayarı uzun süreli kullanan bireylerin  koruyucu gözlük takmaları, göz kuruluğunu engellemede etkili olmaktadır. Göz kuruluğu tedavisinde hedef, tüm hastaların sosyal konumu, mesleği ve şikayetlerine uygun tedavi şekli uygulayarak, günlük yaşam standartları yükselmektedir.

Tedavinin tüm süreçlerinde önemli olan detaylardan bir tanesi uzman hekimin söylediklerine harfiyen uymaktır. Bu sayede daha kısa sürede sorundan kurtulmak mümkün hale gelir. Ayrıca uzmanın verdiği ilaçları düzenli ve aksatmadan kullanmakta tedavideki önemli ayrıntılar arasında yer alır. Bu şekilde sağlıklı bir görüş elde etmek mümkün hale gelecektir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle