Gözlerde Alerji Belirtileri Ve Sebepleri, Tedavi

Gözlerde alerji, bağışıklık sisteminin bazı maddelere reaksiyon vermesi durumunda ortaya çıkmaktadır ve bazı belirtileri vardır. Bu, gözlerde alerji belirtilerini sizler için listeledik.

Göz Alerjisi

Alerjik konjonktivit olarak da bilinen göz alerjisi, gözün rahatsızlık veren bir madde ile temas etmesi sonucu ortaya çıkan olumsuz bir bağışıklık tepkisidir. Bu tip rahatsızlık veren maddelere alerjen denir. Alerjenler genellikle; polen, toz veya dumandır. Bağışıklık sistemi normalde, virüsler ve bakteriler gibi zararlı işgalcilerin yaratacağı hastalıkları önlemek için kimyasallar üretir ve vücudu savunur. Bununla birlikte göz alerjisi olan veya herhangi bir alerjisi olan kimselerde, bağışıklık sistemi zararsız maddeleri zararlı olarak algılar ve birtakım kimyasallar üretir. Bu kimyasallarda; kaşıntı, kırmızılaşma ve sulanma gibi çok sayıda ki tahriş edici semptoma neden olur. Bazı kişilerde ki göz alerjileri egzama ve astıma bağlı gelişebilir. Göz alerjisinin belirtileri nelerdir diyorsanız, aşağıda sizin için sebeplerini açıkladık.

Göz Alerjisi Belirtileri

Göz alerjisi belirtileri şu şekildedir:

  • Kaşıntılı veya yanan gözler
  • Sulu gözler
  • Kırmızı veya pembe gözler
  • Şişmiş göz veya gözkapakları (özellikle sabahları)

Göz alerjisinin belirtileri her iki gözde birden görülebilir. Bazı durumlarda güneşe bağlı alerji gelişebilir. Göz güneş alerjisi belirtileri ise yukarıda ki sebepler ile aynıdır. Bazı durumlarda gözlerde alerji belirtileri yanı sıra, tıkanma veya hapşırma da görülebilir.

Alerjik konjunktivit, bakteriler ve virüslerin neden olduğu konjunktivitten farklıdır.

Sebepleri

Gözlerin alerjisinin sebebi, bağışıklık sisteminin bazı alerjenlere karşı tepki göstermesidir. Çoğu reaksiyon, havada bulunan alerjenler tarafından tetiklenir. Bu alerjenlere şunlar örnek verilebilir:

  • Polen
  • Mayt
  • Duman
  • Toz
  • Küf
  • Güneş

Bağışıklık sistemi bu gibi alerjenler ile karşılaştığı zaman, virüsler ve bakteriler gibi zararlı işgalcilere karşı savaşmaya yardımcı olan kimyasallar üretmeye başlar. Göz alerjisi olan insanlarda bağışıklık sistemi, zararsız bir alerjeni tehlikeli bir saldırgan olarak tanımlar ve buna karşı savaşmaya başlar. Gözler bir alerjen ile temas ettiği zaman histamin adı verilen bir madde salınır. Histamin, kaşıntı ve sulanma gibi pek çok rahatsızlık verici belirtiye neden olur. Ayrıca burun akması, hapşırma ve öksürmeye de neden olabilmektedir. Alerjiler yılın her döneminde ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, genellikle bahar ve yaz aylarında görülür. Özellikle ağaçların, otların ve çiçeklerin bulunduğu bölgelerde çok sık rastlanmaktadır. Yukarıda saydığımız gibi reaksiyonların gelişmesi her zaman alerjenler ile temastan kaynaklanmamaktadır. Bazen sadece gözlerinizi ovuşturduğunuz zaman bile bu tip durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra, gıda alerjisi bulunan kimselerde göz alerjisinin semptomlarının görülmesi de yüksek ihtimaldir.

Tedavi

Bir göz alerjisinin tedavisi için en iyi yol, ona neden olan alerjenlerden kaçınmaktır. Bununla birlikte, özellikse mevsimsel alerjiniz varsa alerjenlerden kaçınmak pek mümkün değildir. Neyse ki bu gibi alerji semptomlarını giderebilen çok sayıda ilaç var.

İlaçlar

Bazı oral yoldan alınan ilaçlar (özellikle diğer alerji belirtileri mevcut olduğunda) gözlerde ki alerjinin hafifletilmesine yardımcı olabilir. Bu ilaçlar şöyledir:

Claritin ve Benadryl gibi antihistaminler etkilidir.

Bunların yanı sıra Sudafed, Afrin Burun Spreyi ve Deltasone tarzı steroidler tedavi için kullanılabilir.

Doğal Yöntemler

Çiçek soğanı, çeşitli alerjilerin tedavisinde kullanılabilen doğal bir ilaçtır. Bunun yanı sıra serin ve nemli bir havlu da göz alerjisinin belirtilerini hafifletmek için kullanılabilir. Serin ve nemli bezi günün bazı aralıklarında gözlerinizin üstüne koymayı deneyebilirsiniz. Bu tedavi, kuruluğun yanı sıra tahriş hissini de hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Alerjileri tamamen geçiren bir tedavi söz konusu değildir. Ancak alerjik semptomları rahatlatmaya yardımcı olan tedavi çeşitleri bulunmaktadır.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle