Gözlerde Alerjiler Neden Ortaya Çıkar ve Nasıl Tedavi Edilir?

Gözlerde meydana gelen alerjik reaksiyonlar birçok nedenden kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Bunun için uzman hekime başvurarak altta yatan nedenin ne olduğunun araştırılması gerekir.

Göz Alerjisi Hakkında

Alerjik konjonktivite olarak adlandırılan göz alerjileri, gözleri tahriş etmiş maddelere tepki meydana geldiği zaman ortaya çıkar. Bundan dolayı bu maddelere alerjenler adı verilir. İnsan vücudu bunlara cevap verdiği zaman alerjik reaksiyona sebep olur. Alerjik reaksiyonlar kırmızı, kaşıntılı ve sulu gözlerin ortaya çıkmasına neden olur.

Semptomlar ayrıca astım ve cilt alerjileri ile birlikte gözlemlenebilir. Göz alerjisi, göze rahatsızlık verecek bir madde ile temas ortaya çıktığında oluşan olumsuz bir bağışıklık tepkisidir. Alerjenler polen, toz veya duman içerebilmektedir. Bağışıklık sistemi normal zamanda virüsler ile bakteriler gibi zararlı vücut işgalcilere karşı hastalıkların ortaya çıkmaması için vücudu savunur. Bunun yanı sıra göz alerjisi olan kişilerin bağışıklık sistemi bir alerjeni tehlikeli bir madde için karıştırır. Bu, bağışıklık sisteminin zararsız olduğu halde alerjene karşı savaşan kimyasallar yaratmasına neden olur. Tepki olarak kaşıntılı, sulu ve kırmızı gözler gibi çok fazla tahriş edici semptomlar ortaya çıkar. 

Bazı kişilerde göz alerjileri egzama ve astıma bağlı olarak gelişebilir. Tezgâh üstü ilaçların kullanımları genelde göz alerjisi belirtilerinin hafifletmesine yardımcı olur. Ciddi alerjilere ise kişilerde ek tedavi gerekebilir.

Belirtileri ve Nedenleri

Göz alerjik belirtileri aşağıdakileri içerebilir:

  • Kaşıntılı ya da yanan gözler
  • Sulu gözler
  • Kırmızı ya da pembe gözler
  • Gözlerin etrafında küçülmeler
  • Şişmiş ya da şişmiş gözkapakları, özellikle sabahları ortaya çıkan sorunlar

Bu durum tek gözü veya her iki gözü de etkileyebilir. Bazı durumlarda ise bu belirtilere akan bir burun, burunda tıkanma veya hapşırma eşlik edebilir.

Göz alerjileri belli başlı alerjenlere karşı olumsuz bir bağışıklık tepkisinin oluşmasından kaynaklanır. Birçok reaksiyon havada bulunan alerjenler tarafından tetiklenmektedir. Göz alerjisi nedenleri meydana gelmesine örnek verecek olursak;

  • Polen
  • Havan kılı
  • Hayvan tozu
  • Duman
  • Toz

Göz alerjisinin nedenleri kapsamında bağışıklık sistemi bakteriler ve virüsler gibi zararlı işgalcilere karşı savaşmaya yardımcı olan vücuttaki kimyasal değişiklikleri teşvik edilmesini sağlar. Göz alerjisi olan kişilerde bağışıklık sistemi zararsız olan alerjeni tehlikeli saldırgan olarak yanlış şekilde tanımlar ve savaşmaya başlar. Gözler herhangi bir alerjen ile temas ettiği zaman histamin isimli madde salınmaya başlar. Histamin sulanmış ve kaşıntılı gözler tarzında birçok semptomun ortaya çıkmasına neden olabilir. Gözlerdeki alerjiler yılın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilir. Ayrıca özellikle sonbahar, yaz ve ilkbahar aylarında bitkiler, çiçekler, otlar ve ağaçlar açarken oldukça yaygın şekilde gözlemlenir. Gıdalardan kaynaklı olarak da gözlerde alerjik sorunlar meydana gelebilir.

Tedavisi

Meydana gelen göz alerjisinin tedavisi konusunda en iyi yol buna sebep olan alerjiden kısa süre içinde kaçınmaktır. Bunun yanı sıra özellikle mevsimsel alerjiler mevcutsa bu sorundan kaçınmak her daim mümkün değildir. Gözlerde bulunan bu sorunları ortadan kaldıracak olan farklı tedavi yolları bulunur. Bunlar;

İlaçlar; belli başlı orak ilaçlar gözlerde bulunan sorunların hafiflemesi konusunda yardımcı olur. Bu tarz ilaçların arasında;

  • Loratadin(Claritin) veya difenhidramin (Benadryl) gibi antihistaminler,
  • psödoefedrin(Sudafed) veya oksimetazolin (Afrin burun spreyi) gibi dekonjestanlar
  • Steroidler, örneğin; prednizon (Deltasone)

İlaçlar ile meydana gelen semptomlar düzelmiyorsa alerji atışları uzman tarafından önerilebilir. Alerji atışları, alerjen enjeksiyonlarını içeren immünoterapi şeklidir. Atışlarda alerjen miktarı zaman içinde artar. Atışları meydana gelen reaksiyonların şiddetini azaltmaya yardımcı olur ve alerjene vücudun tepkisini değiştirir.

Göz damlası; gözlerde bulunan sorunların ortadan kaldırılması adına reçeteli ve tezgâh üstü göz damlası mevcuttur. Bu kapsamda kullanılacak olan damlaların bileşenleri olopatadin hidroklorürü içerir. Tezgâh üstü seçeneklerin arasında gözlerin alerjenlerden yıkanmasına yardımcı olacak suni gözyaşları tarzında kayganlaştırıcı göz mercekleri bulunur. Göz damlaları antihistamin ya da nonsteroid antiinflamatuar ilaçlara sahiptir. Bazı damlalar her gün düzenli şekilde kullanılmalıdır. Damlalar ilk başlangıçta yanma veya batmaya sebep olabilir. Meydana gelen herhangi bir hoşnutsuzluk genelde birkaç dakika içinde ortadan kaybolur. Bazı damlalar ise tahriş tarzında yan etkilere neden olabilir. Kişilerin kendi başlarına kesinlikle damla kullanmaması gerekir. Bunun mutlaka uzman hekime gidip klinik muayene olunması şarttır.

Doğal telafiler; gözlerde meydana alerjik sorunlar belli başlı doğal bitkiler, sebzeler ve meyveler ile de ortadan kaldırılabilir. Bu tarz ürünlerin gözlere uygulanması sayesinde sorunun semptomlarında da hafiflemeler meydana gelir. Doğal telafilerin kullanımlar için öncelikli olarak ürünün doğal olmasına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca etkinliği konusunda uzman hekimden de onay alınması gerekir. Özellikle alerjik reaksiyonların ortadan kaldırılması için serin ve nemli havlu kullanımı yapabilirsiniz. Bu kişinin gözlerinin rahatlamasına olanak sağlar. Gün içinde birkaç kez havlunun gözlerin üzerine koyularak bekletilmesi gerekir. Yalnız aynı havlu iki göze kullanılmamalıdır. Yani iki göz içinde farklı havlu kullanımı yapılması gerekir. Gözlerde meydana gelen kuruluğun yanında tahrişi hafifletmeye de yardımcı olur. Bu yöntemin doğrudan alerjik reaksiyonun altında yatan nedeni tedavi etmediğini belirtmek önemlidir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle